keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Geneettisesti modifioidusta ravinnosta

Sain iHerbistä tulleen paketin mukana Extraordinary Health -lehden numero 11. Siinä oli mielenkiintoinen artikkeli GMO-ruoasta. Kirjoittaja on Jeffrey M Smith ja artikkelin nimi on "Seeds of Deception, part 2". Poimin tähän joitain kiinnostavia yksityiskohtia artikkelista.

Kun rotille annettiin GMO-soijaa, suurin osa niiden jälkeläisistä kuoli kolmen viikon sisällä. Ne, jotka jäivät henkiin, olivat normaalia pienikokoisempia, ja niillä oli myöhemmin lisääntymisongelmia. Vastaavasti GMO-soijaa syöneillä urosrotilla todettiin kivesten epätavallista väriä, tuhoutuneita siittiöitä, DNAmuutoksia, vähemmän ja pienikasvuisempia jälkeläisiä.

Jotkut amerikkalaiset maanviljelijät ovat myös raportoineet samankaltaisia seurauksia heidän sikojensa, lehmiensä ja härkiensä syötyä GMO-maissia. Intiassa useimmille GMO-puuvillansiemeniä syöneille puhveleille raportoitiin käyneen samoin.

Kiintoisaa on, että USA:n populaatiossa insidenssi saada pienikasvuisia lapsia, fertiliteettiongelmat ja lapsikuolleisuus ovat lisääntyneet samaan aikaan kun GMO-ruoka on yleistynyt.

Tiesittekö, että kun tuholaiset käyvät GMO Bt-maissin ja puuvillan kimppuun, ne saavat suuntäydeltä sisäänrakennettua myrkkyä, jota jokainen kasvin solu tuottaa? Soluihin istutetut geenit tuottavat Bt-hyönteismyrkkyä. Myrkky halkaisee hyönteisten mahat ja tappaa ne. Nämä GM-kasvit ovat rekisteröityjä tuholaismyrkyiksi Environmental Protection Agency'ssä.

Biotech-yritykset väittävät Bt-myrkyllä olevan turvallisen käytön historiaa takanaan, koska maanviljelijät ovat käyttäneet Bt-bakteerilevitystä aiemmin luonnollisena tuholaistorjuntatapana. Geenimapuloinnissa sitävastoin istutetaan tämän bakteerin geenejä maissin ja puuvillan DNA:han (parimään), joten kasvit itsessään suorittavat myrkyn virkaa.

Totuus on, että GMO-kasvien Bt-myrkky on tuhansia kertoja voimakkaampaa kuin luonnollinen Bt-suihke. Sillä on myös allergeenisiä ominaisuuksia ja toisin kuin suihketta, sitä ei voi pestä pois kasvista. Bt-suihke on kuitenkin sekin vahingoittavaa, minkä todistavat ne 500 ihmistä, jotka raportoivat flunssankaltaisia oireita tai allergiaa sille altistumisen jälkeen, ja ne intialaiset maatyöläiset, jotka käsittelivät Bt-puuvillaa ja raportoivat samanlaisista oireista.

Kun lampaita laidunsi Bt:llä myrkytetyillä puuvillapelloilla, tuhansia niitä kuoli. Ruumiinavauksiaas löytyi pahaa ärsytystä ja mustia läikkiä suolistossa ja maksassa. Tutkijat liittivät tämän Bt-myrkkyyn. Samalla tavalla puhvelit, jotka olivat laiduntaneet luonnollisilla puuvillapelloilla vuosia ilman mitään ongelmia, kuolivat kaikki kolmen päivän sisällä eräässä kylässä jouduttuaan Bt:llä myrkytetylle puuvillapellolle vuonna 2008. jopa Monsanton (GMO biotech - yhtiö) omat rottakokeet tuottivat oletusta tukevan tuloksen.

Immuunijärjestelmän ongelmat ovat olleet jatkuvasti eläinkokeisa esille tullut ongelma. American Academy of Environmental Medicine noteeraa tulehdussytokiinien yleisen nousun olevan tosiasia, joka liitetään nimenomaan astmaan, allergioihin ja tulehdusalttiuteen. On monia syitä, miksi GMO-kasvit voivat olla sen syynä:

- geneettisesti muunnelluissa soijan, maissin ja papaijan proteiineissa on allergeenisiä ominaisuuksia, mutta ne eivät tule WHO:n suosittelemissa allergiatesteissä ilmi
- uuden GMO-kasvin luominen voi tuottaa uuden allergeenin tai voimistaa jo olevaa allergeenia. Molemmat, sekä GMO-soija että maissi, sisältävät tahattomasti luotuja allergeenejä ja geenimuunnellussa soijassa on seitsemän kertaa suurempi määrä luonnollista soija-allergeenia
- allergiatesteissä monet reagoivat GMO-soijalle, mutta eivät tavalliselle soijalle
- herbisideille toleranteissa GMO-kasveissa on huomattavasti enemmän myrkkyjäämiä, jotka aiheuttavat allergisia reaktioita

Heti kun GMO-soija tuli Britannian markkinoille, alleriat lisääntyivät 50%. Tutkimukset osoittavat, että GMO-ruokien kulutus saattaa altistaa myös non-GMO -ruokien allegisuudelle.

Ainoa ihmisille tehty julkaistu GMO-koe paljasti, että  GMO-viljaan istutetut geenit siirtyivät ihmisen suolistossa olevien bakteerien DNA:han ja jatkoivat toimintaansa siellä. Siispä vaikka lopettaisimme GMO-ruavinnon syönnin, meillä silti saattaa olla vielä pitkän aikaa vahingollisia GMO-proteiinia tuotettuna sisällämme. Vaikkakin tämä koe tehtiin vain soijalla, on teoriassa mahdollista, että Bt-geenit esimerkiksi maissilastuista siirtyvät suolistobakteereihin, jolloin kantaisimme sisällämme eläviä tuholaismyrkkytehtaita  - ehkä jopa lopun ikäämme. Tällä hetkellä niin voi olla jo käynnissä USA:ssa.

Vaikka GMO-kasvit helpottaisivatkin nälänhätää maailmassa  - mitä ne eivät tule tekemään - voi olla vaikeaa perustella näiden korkean riskin organismien päästäminen ravintoon, varsinkin kun GMO-kasvit voivat risteytyä non-GMO-kasvien kanssa ja täten saastuttaa koko elinympäristön. Tämä geneettinen saaste saattaa jopa selviytyä globaalin ilmastonlämpiämisen ja ydinsaasteidenkin läpi.



Mielenkiintoista juttua... Niille, jotka ihmettelevät tuota Bt:tä, tiedoksi, että se on Bacillus thuringiensis, josta lisää täällä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bacillus_thuringiensis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!