sunnuntai 31. elokuuta 2014

Uni ja sitä helpottavat appsit

Kännykästä saattaa olla jotakin hyötyä huonounisille tai muuten vain unensa laadusta kiinnostuneille. Esittelen tässä muutaman niistä.




Unisyklin mukaan tahdistettu herätyskello. Se herättää sinut lempeästi silloin, kun unesi on keveimmillään. Sovellus on hankittavissa iPhonelle ja maksaa  0.99 USD. Toimiakseen iPhone pitää laittaa mielellään laturissa sänkysi kulmaan lakanan alle, niin se piirtää grafiikan yösi kulusta, ja voit lisätä ohjelmaan myös omia muistiinpanojasi. Herätys tapahtuu rauhalliseen tapaan.

Tämä iPhonelle ja iPadille suunniteltu sovellus taas lähettää sinut unten maille rauhoittavalla musiikilla, tuutulauluilla ja sensemmoisella. Se sisältää myös tuntitolkulla rentouttavaa musiikkia. Hinta on sama 0.99 USD.

Tämä sovellus on saatavissa sekä iPhonelle, että androidille. Rentouttajana toimii hypnoterapeutti Andrew Johnson ja ohjelma on englanninkielinen. Tämä 2.99 UDS maksava apps saattelee sinut rentoutuneena syvään uneen lempeästi. Kesto noin puoli tuntia.

Unettomille on toinen hypnoterapeutti, Max Kirsten luonut oman appsinsa, jossa on rauhoittavan äänimateriaalin lisäksi 40 sivua kikkojaja opittavaa unettomuuden selättämiseen. Hinta on 2.99 USD.

Joogaa harrastaville unettomuudesta kärsiville on myös oma sovelluksensa, jonka voi ladata joko iPhonelle tai android-laitteelle. Kuvin esitetyt liikkeet perustuvat hatha-joogaan ja mukana on myös mindfullnes-harjoituksia. Hinta on 4.99 USD.

Toinen englanninkielinen itsehypnoosiohjelma tulee Glenn Harroldilta. Tämä ilmainen sovellus on saatavilla sekä iPhoneen, että android-laitteisiin. Ohjelman luojan ääni johdattaa sinut uneen alta aikayksikön.

Pzizz Sleep on ohjelma, jonka voi ladata iPhoneen 4.99 USD:lla. Ohjelman voi ajastaa 10 minuuutista 10 tuntiin toimivaksi. Ohjelma sisältää rauhoittavia ääniä ja sanoja, ja sitä voi käyttää myös päiväsaikaan rentoutukseen.

Voiko olla mitään unettavampaa kuin sateen ääni? Tällä ohjelmalla saat sateen ääntä joko iPhonen tai android-laitteen kautta  ja ihan ilmaiseksi! Voit jopa valita sateen tyypin lukuisista vaihtoehdoista.

Sateen äänien lisäksi android-laitteelle on tarjolla ilmainen sovellus, josta saat rauhoittavia luontoääniä.

Rentouttavaa itämaista Zen-musiikkia ja ääniä, joita voit itse sekoittaa, tarjoaa tämä sovellus, joka on saatavilla sekä iPhonelle, että androidille ilmaiseksi. Voit vaikka sekoittaa sammakon kurnutusta ja huilumusiikkia, tai poistaa joistain musiikkikappaleista tietyt äänet.

Kolme eripituista meditaatiosessiota sisältävä englanninkielinen sovellus on saatavilla 0.99 USD:lla sekä iPhoneen, että androidiin. Meditaatioiden seuraksi saa luontoääniä tai musiikkia, ja sessioitten pituudet ovat 5, 13 ja 24 minuuttia.

Mindfullnesiin kuuluu olennaisesti oikea, rauhoittava hengitystekniikka, jota voi opetella tämän appsin avulla. Meditaation ja joogan yhteydessäkin käytettyjä tekniikoita on tarjolla vain iPhonelle 0.99 taalalla.

Rentouttavia luontokuvia äänineen tarjoaa tämä iPhonelle 1.99 USD:lla saatava sovellus. Yhdistele omat suosikkisi!

Unettomuuden syiden selvittäminen voi olla hankalaa. Apua tarjoaa tämä unikuviosi analysointiin tarkoitettu sovelus, joka on saatavilla iPhoneen ihan ilmaiseksi. Sovellus piirtää kuvan yöunistasi ja voit helposti nähdä, millaista unesi laatu on yön pimeinä hetkinä.

 Jos epäilet höpöttäväsi yöllä unissasi, sen todistamiseksi on myös olemassa ruotsalainen sovellus, joka alkaa nauhoittaa heti kun jotakin ääntä kuuluu. Saatavilla iPhoneen hintaan 0.99 USD.

lauantai 30. elokuuta 2014

Sophyto - ALE*ALE*ALE

Olen ennenkin maininnut Organic You - nettikaupasta, ja nyt siellä on alennusmyynti, eli luomumerkkejä edullisesti. Oma suosikkini on Sophyton Tocotrienol - seerumi. Sophytosta lisää täällä.



Huomatkaa myös muut merkit! Iso pullo!

(niin, ja omalla rahallani sieltä ostan, kun ostan)


Kiinteyttävä käsivoide

Olen aina ihmetellyt sitä, miten vähän loppujenlopuksi kauneudenhoidossa kiinnitetään huomiota käsien ihoon, kynnet kun ovat aina pääasiassa. Kun kerran kasvoille ja kaulalle on olemassa kiinteyttäviä voiteita, niin miksi ei käsille?

Tein tuossa taannoin kosmetiikkatilausta Jolselle, ja touché, sielläpä oli kiinteyttävä käsivoide! Pitihän se tilata, ja sain sen tällä viikolla. Merkki on Tonymoly, joka kääntyy kai suomeksi vastineella "kaunis tyttö" tjsp.

Kynsilakka on muuten Isadoran 118, Sparkling Candy.

Ihan hyvä käsivoide, uppoaa ihoon hyvin ja tuoksuu kukkaiselle (eikä maksanutkaan maltaita). Kiinteyttävä efekti nähdään varmaan pitkässä käytössä.Sisältää, ruusu-, hibiskus ja persikkauutteita. INCI-listaa en tähän hätään löytänyt, lisään sen jos löydän jostakin.

Sitten sivuhuomautuksena toinen käsituote, hyvälisä reissunaisen käsilaukkuun, eli käsivoide, joka putsaa kädet ilman vettä. Yves Rocherilta siis tämän ostin. Tuotekuvaus on seuraavanlainen:


Käsivoide

SOS Clean Hands
Puhdista kätesi kätevästi ja nopeasti ilman vettä ja saippuaa. Hiero pieni määrä puhdistusgeeliä käsiin, kunnes ne ovat kuivat. Puhdasta hetkessä! Sisältää luomuarnikkia, joka suojaa ihoa ulkoisilta rasitteilta.

Parabeeniton koostumus. Huom: Ei saa käyttää ärtyneellä iholla. Vältä tuotteen joutumista kasvoille ja silmiin. Syttyvää.

Kasvipohjaisia ainesosia: luonnonmukainen arnikkiuute, joka suojaa käsien ihoa ulkoisilta rasitteilta.

Kun toimme menestyksekkään käsienhoitosarjamme markkinoille ensimmäistä kertaa, käytimme sen tehoaineena Schwarzwald-metsässä Saksassa kasvavaa Arnica Montana -lääkekasvia. Kasvin jouduttua uhanalaiseen asemaan siirryimme vuonna 1995 käyttämään Arnica Chamissonista, jota viljelemme luomupelloillamme La Gacillyssa. Tämä kaunis kukka antaa tehokasta suojaa ulkoisia rasitteita vastaan.

Hiukan ehkä jättää käden klähmäisiksi, mutta muuten OK, ei tunnu kuivattavan näppejä.

INCI-listaa ei taaskaan löytynyt :(



torstai 28. elokuuta 2014

Rimmel Idol Eyes

En tiedä, saako näitä Suomesta, sillä omani ostin Lontoosta ja huomasin, että värilliset ripsivärit ovat tehneet hyvin kauppansa, ainakin tummanpunainen väri oli tehnyt kauppansa ja oli lopussa monista myymälöistä, joissa kävin.



Joskus pari - tai toista vuotta sitten myytiin Kate Mossin nimeä kantavia huulipunia, ja nyt on silmämeikkikokoelman vuoro.  Ripsiväriä on kaupan neljä eri värisävyä:

- Eye Rock Jet Black
- Eye Rock Sapphire (tumma sininen, jonka siis minä ostin, koska Amethyst-väriä en löytänyt)
- Eye Rock Emerald (vihreä)
- Eye Rock Amethyst (luumunpunainen)



Harjaa kuvataan "särkyneen sydämen malliseksi". Kieltämättä erikoinen muoto ja varmasti toimiikin, kunhan sen käyttöön hiukan perehtyy.

Harjan käyttö vaatii hiukan opettelua.

Ihan kelpo, volyymia antava ripsiväri. Olen yleisestikin ollut varsin otettu Rimmelin ripsivärien hyvästä toimivuudesta. Hyvän ei todellakaan aina tarvitse olla kallista!

Tummansininen väri on todella tumma, ja kiinnostaisi todella ostaa vielä se Amethystkin, koska se on ollut niin suosittu.

Onko kukaan nähnyt näitä Suomessa kaupan? Ai kun saisi yhden näistä sävyistä vaikka Livboxissa....!


Kehon happamuudesta (tai emäksisyydestä)

Tämä asia on ollut minulle hiukan mysteeri, joten olen pyrkinyt lukemaan aiheesta kaiken mahdollisen kirjallisuuden ja tullut siihen tulokseen, että happamuusasteella on väliä.


Törmäsin samaan happamuusasiaan, kun luin syövistä. Minullahan on itsellä ollut syöpä x 2, joten asia kiinnosti jo siksikin.

Syöpäsolujen sanotaan kukoistavan happamassa ympäristössä. Ravinnon merkitys on suuri. Erityisesti eläinperäiset proteiinit (liha, juusto) ja raffinoidut viljat lisäävät elimistön happokuormaa. Stressi, alkoholi, fyysinen rasitus ja tupakointi vielä pahentavat tilannetta. Kasvikset tuottaisivat elimistöön alkaalisuutta, mutta kuka meistä voi sanoa syövänsä kasviksia sen 400-500 g per päivä? Ei se minullakaan onnistu ihan joka päivä.

Allaolevasta listasta voitte äkkiä silmämääräisesti katsoa, miten oman päivittäisen ruokavalionne kanssa on. Mitä suufrempi positiivinen luku, sen parempi.

Tässä linkki tiedostoon, jonka lopussa on taulukko happamuutta/emäksisyyttä lisäävistä ruoka-aineista. Mielenkiintoista luettavaa.

   *****

  
Hmm. Tätä kun katsoo tarkemmin, niin se, että syön paljon kasviskeittoja, ei varmaan yksinään ole tarpeeksi.

Emäksisyys on keholle tärkeää siksi, että se tulee immuunipuolustusta ja esimerkiksi syöpäsolut viihtyvät nimenomaan happamassa ympäristössä. Emäksinen keho on myös hapekkaampi keho, eli emäksinen kudos voi imeyttää itseensä happea jopa 20-kertaisesti, mikä on ainakin liikkujalle hyvä tietää. Happirikas kudos tarkoittaa myös sitä, etteivät anaerobiset bakteerit, sienet virukset ja muut mikrobit viihdy siinä.

Hapan keho siis suosii sairauksia. Happamassa ympäristössä veren punasolut eivät pysty hylkimään toisiaan, vaan tarraavat toisiinsa. Tällöin niiden kyky kantaa mukanaan happea huononee entisestään, ja jos magnesiumista on puutosta, solu ei saa sidottua happea. Soluun saattaa joutua esimerkiksi raskasmetalleja, jotka aiheuttavat veren koaguloitumista, josta seurauksena on veritulppaa.

Monet urheilijat ottavat annoksen leivinsoodaa ennen urheilusuoritustaan, mikä edesauttaa veren hapensitomiskykyä. Ainoa haitta, mitä siitä voi seurata  - varsinkin, jos on käytetty korkeaa annosta  - on ripuli kesken suorituksen.

Ruokasooda ei tosin korvaa alkalisoivia kasviksia, mutta siitä voi olla hyvä apu. Sitä pitäisi sekoittaa puoli teelusikallista veteen ja juoda sellainen annos aina parin tunnin väliajoin.

Ei varmaankaan maailman paras juoma, mutta mitäpä sitä ei tekisi terveytensä eteen. Kuinka moni lukijoista taulukkoa vilkaistuaan tuntisi olevansa leivinsoodan tarpeessa?

keskiviikko 27. elokuuta 2014

Ovatko käyttämäsi tuotteet turvallisia, terveellisiä, ekologisia ja eettisiä?

Harvemmin sitä varmaan pohtii kaikkia näitä määreitä yhtä aikaa. Tuntuu siltä, että lähinnä turvallisuus ja terveellisyys, ja taas ekologinen ja eettinen kulkevat käsi kädessä. Vai kuinka?

Netissä on kuitenkin sivut, joista monien tuotteiden turvallisuuden, terveellisyyden, ekologisuuden ja eettisyyden voi tarkistaa. Nämä sivut ovat nimeltään GoodGuide.



Päädyin sivuille tarkistelemaan paljon käyttämieni tuotteiden, kuten näiden käsivoiteiden saamia arvosanoja. Ja kauhistuin...

Arvosana annetaan kolmen muuttujan keskiarvona ja muuttujina mitataan ko. tuotteen vaikutuksia:

1) Terveyteen
2) Ympäristöön
3) Yhteisöön

Mitataan siis tuotteen vaikutuksia näihin kolmeen ja jos arvio on 10, sitä parempi tuote on. Nolla taas tarkoittaa huonointa mahdollista. Lisää arvoasteikosta täällä. Samalla sivulla on myös selitetty mittareiden kriteerit.

Kun haen sanoilla "Crabtree & Evelyn Hand Therapy", saan tällaisen näkymän. Tarkastellaanpa seuraavalta sivulta löytyvää ja kuvassa ylempänä vaaleankeltaisessa tuubissa olevaa käsivoidetta nimeltä "India Hicks Island Living" ja verrataan sen suhteellisen hyvää arvosanaa 4.2 ja verrataan sitä saman firman "Rosewater" -käsivoiteeseen, jollainen minulla on jossakin laatikossa.

Ruusuvesikäsivoiteen arvio on vain 2.9, mutta mikä tekee siitä huonompaa kuin tuo toinen käsivoide? Kun katsoo ainesosaluetteloita ja koodeja niiden ohessa, on aika helppo nähdä miksi erilainen arvosana tulee terveellisyydestä.

Ruusukäsivoiteen INCI-listassa on monta korkean riskin ainesosaa (H-koodi), kuten hormonihäiritsijöinä tunnetut parabeenit, jotka toimivat säilöntäaineina. Eugenoli taas on maksatoksinen aine, jota käytetään hajusteena kosmetiikassa. Eugenolia on myös monissa mausteissa, kuten kardemummassa, basilikassa, sitruunamelissassa, kanelissa ja neilikassa. Eugenoli saattaa olla allergisoivaa. Samaten kuin listasta löytyvä fenoksietanoli, joka on tässä myös säilöntäaineena.
  
Ruusuvesikäsivoide sisältää myös myrkyllistä trietanoliamiinia (eli TEA:a), joka on alkanoliamiini, jota kosmetiikassa käytetään pH:n stabilisoijana ja emulgaattorina. On näyttöä siitä, että se on toksinen hengitysteille, iholle ja immuunijärjestelmälle, ja kuitenkin sitä käytetään esim. meikeissä. Hui!

India Hicks -voiteessa taas on vain yksi ainoa huolestusta aiheuttava ainesosa. Limonene on  aine, jota luonnollisestikin esiintyy sitruksen kuoressa, mutta joka hapettuessaan iholla, varsingin auringonvalossa, saa aikaan aineyhdisteitä, jotka ovat allergisoivia. Ärsyyntynyt iho saattaa päästää läpi muita haitallisia aineita. Muut haitallisimmat aineet on eliminoitu, muutama matalan riskin aine tosin läytyy.

MUTTA sitten muut arvosanat, ympäristöllisessä arviossa sanotaan, että:

"This company's environmental policies, practices and performance place it among the worst 50% of companies rated by GoodGuide."

Aika paha. 4.3 ja läpinäkyvyys toiminnassa vain 2.2, eli punaiselle menee. Muutenkin kummankin voiteen kohdalla puhutaan keskinkertaisista arvioista myös yhteisällisellä puolella:

"This company's social policies, practices and performance place it among the worst 50% of companies rated by GoodGuide."

Läpinäkyvyyteen toiminnassa kompastutaan tässäkin sektorissa, eli se on 2.0. 

Tässä vaiheessa tulen uteliaaksi ja päätän tutkailla hiukan muitakin käyttämiäni tuotteita. Miten vastaa The Body Shopin Hamppukäsivoide, joka sekin kuuluu minun käyttämiini?




TBS:n  Hamppukäsivoide todellakin kuulostaa jo paljon paremmalta GoodGuiden mukaan. INCI-listakin on suhteellisen OK, mutta keskinkertaisen riskin fenoksietanoli kummittelee sielläkin.

Ympäristöllisissä asioissa TBS on GoodGuiden parhaassa 5%:ssa ja yhteisöllisissä asioissa parhaan 10%:n joukossa. Jälkimmäisessä yhteydessä firman johtaminen saa huonoimmat arviot ja sekin voidaan purkaa paloihin, mikä antaa aika mielenkiintoisen kuvan asiasta (kopio alla).

Toivottavasti tekin, hyvät lukijat, innostuitte katsomaan, miten hyviä ostoksia käyttämänne tuotteet ovat. Minä ainakin aion käyttää tätä sivustoa jatkossa hiukan enemmän.

  • Core Company Social Performance
    • Transparency
      7.8
    • Community
      6.5
    • Workers
      6.2
    • Consumers
      5.3
    • Management
      4.8
      • Leading Edge Practices
        8.0
      • Governance
        6.7
      • Quantitative Performance Metrics
        1.0
        • Number of Business Ethics Controversies
          4.0
        • Number of Product Labelling Controversies
          4.0
        • Number of FDA Warning Letters
          4.0
        • Number of Wage or Working Condition Controversies (Company)
          4.0
        • Number of Anti-competitive Behavior Controversies
          3.0
        • Number of Marketing Practices Controversies
          3.0
        • Amount of Anti-competitive Behavior Fines or Penalties
          Amount of Anti-competitive Behavior Fines or Penalties
          All real or estimated penalties, fines from lost court cases, settlements or cases not yet settled regarding controversies linked to price-fixing or anti-competitive behaviour in US dollars.
          ASSET4 AG, Asset 4 Company 3-Year Sum of Controversies
          Rating: 1.0 out of 10
          1.0
        • Amount of Business Ethics Fines or Penalties
          1.0

tiistai 26. elokuuta 2014

Hevoskuuri koppurajaloille

Nyt se on todellakin todistettu, viilaamista ja höyläämistä ja kaikkia muitakin keinoja on käytettävä, muuten ei minun jaloistani saa pelkällä rasvaamalla mitään pehmeitä!


Nyt kesän helteitten aikana tykkäsin liotella koipiani kylmässä vedessä (sillä on käänteinen efekti kuin jalkojen kylmällä ilmalla kuumassa vedessä liottamisella) ja yhtenä päivänä muistin siivotessani löytämäni glyseriinipullon.

iHerb.com'ista ostettua edullista kasvisglyseriiniä/-glyserolia.

Glyseriini (glyseroli) on lyhyesti sanoen polyoli eli sokerialkoholi. Se on väritöntä ja hajutonta paksua nestettä, jota käytetään sen hygroskooppisuuden vuoksi esimerkiksi lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa kosteuttajana, liuottimena ja makeuttajana. Se myös toimii säilöntäaineena. Sitä käytetään lääketeollisuudessa liukastimena, sitä löytyy likööreistä liuoksen saostajana, sitä on usein hammastahnoissa, yskänlääkkeissä jne. Glyserolilla on paljon käyttötapoja.

Humektanttina glyseroli toimii hyvin veteen sekoitettuna. Puhtaana (siis 100%:na) iholle laitettuna se kuitenkin, kuten sanottu, toimii hygroskooppisesti ja imee kosteutta ympäriltään, ja on siis kuivattava siinä ihon paikassa, mihin sitä laittaa.

Tästä tulikin mieleeni lurauttaa sitä aimo annos jalkojenliotusveteeni, jossa oli jo Epsom-suolaa ja muutama tippa piparminttuöljyä.

Kappas, jaloista tuli paljon paremmat ja pehmeämmät, kuin pelkässä vedessä ja Epsomissa liottaen. Tästä muistinkin jossain varastoissa olevan japanilaisten naisten suosiman ihovoiteen, jossa on myöskin glyserolia.



Löytyihän se tuubi lopulta. Voide on siis jonkinlainen yleisvoide Japanissa, ja glyserolin lisäksi siinä on B2, C ja E-vitamiinia, natriumhyaluronaattia ja kamferia (josta syystä se tuoksuu, öh...kamferille). Olikin oikein toimiva voide jalkojen liotuksen päätteeksi, kas kun olikin noin unohtunut laatikkoon, jossa se on varmaan ollut jo parisen vuotta.

Nyt viime aikoina olen käyttänyt muutamaa muutakin voidetta jalkoihini. Tässä hiukan arviota niistäkin.....



Tämä Widmerin tuubi alkaa olla jo loppusuoralla, ja jatkan senkin käyttöä, sillä sitä olen käyttänyt jo vuosia. Se estää jotakuinkin hyvin ihon liikaa sarveistumista ja sisältää mm.  retinolipalmitaattia, dekspantenolia, karbamidia ja kevyttä, nestemäistä parafiinia.




Viime viikolla kävin ostamassa tämän voiteen Body Shopista (joka kerta kun TBS:ssä Suomessa käyn, vedän henkeä näitten hintojen takia...iih). Eipä tässäkään sen kummempia ainesosia ole; glyseriiniä, soijaöljyä, kaakaovoita, pantenolia, lanoliinia, silikonia ja ylläripylläri fermentoitumistuotteita, kuten asidofilusta. Näistä fermentoiduista lisäaineista tulee myöhemmin muuten oma postauksensa, sillä niistä on kaikkea jännää tietoa.




Brittien oma salainen ase kuivaa ihoa vastaan on sitten tämä E45-voide, josta on kutisevalle iholle oma versionsa. Hyvää ja edullista tavaraa, joka on hajustamatonta ja uppoaa ihoon tahraamatta. Samassa sarjassa on muitakin tuotteita. INCI-listakin on mukavan yksinkertainen, vaikuttavat aineet ovat kevyttä juoksevaa parafiinia, pehmeää valkoista parafiinia ja vedetöntä lanoliinia. Tykkään tästä kovasti, ja jopa Makeupalleykin on rankannut tämän voiteen todella korkealle eli keskiarvo pisteissä on 4,4/5 !!


maanantai 25. elokuuta 2014

Detoxia kropallesi

Minä en usko moniin juttuihin, joita detox-sanalla mainostetaan. On jalkapohjiin liimattavia laastareita, jotka muuttuvat yön aikana muka kuona-aineista mustiksi jne. hömppää. Kroppa tosin voi tarvita detoxia, eli puhdistautumista myrkyistä, mutta se kyllä tapahtuu pääasiallisesti maksan kautta. Myös suoliston kautta poistuu myrkkyjä, joten on tarpeen saada ravinnosta kuituja, jotka edesauttavat kuonan poistumista.



Joskus mietin, onko sana "detox" ihan oikein ymmärretty, jos joku ihastelee esimerkiksi vihannesjuomien toimineen, koska on hoikistunut. Ei se takaa myrkkyjen poistumista, eikä detoxilla ole mitää tekemistä laihtumisen kanssa, vaikka ehkä joillekin terveempi keho on tie normaalimpaan painoon. Tässä suhteessa asiaa ei ole tutkittu tarpeeksi, joten en minäkään siitä sano mitään.

Mistä sitten huomaa, että "detox" on toiminut? Jaa-a. Ehkä sitä voi jossain määrässä mitata esimerkiksi suoliston hyvän bakteerikannan suotuisista muutoksista, tai subjektiivisena hyvän olon tunteena tai vaikkapa ihon kunnon parantumisena.

Ympäristömyrkkyjen ym. kasaantuminen elimistöön on todella kuitenkin tosiasia, jota voi mitata. Jo vuonna 2005 USAn Punainen Risti tutki vauvojen napanuorasta otettuja verinäytteitä. Tutkituissa kymmenessä näytteessä (kaikki eri lapsilta) todettiin yhteensä 287 eri myrkkyä. Näytteissä oli mm. dioksiineja, ftalaatteja, tuholaismyrkkyjä, teflonista irtoavia ainesosia, palonestoaineita ja paljon muuta. Eikä tässä kaikki.

Neurotoxicology-lehdessä julkaistiin sen jälkeen tutkimus, jossa oli otettu näytteet 426;n vauvan ensimmäisistä ulosteista. Näistä 84% sisälsi elohopeaa, 27% lyijyä ja 27% sisälsi tuholaismyrkky DDT:tä, joka on ennen näytteitten tutkimista ollut USA:ssa kielletty jo 25 vuotta.

Oletetaan, että nämä kaikki myrkyt haittaavat elimistön puhdistajan, maksan toimintaa ja aiheuttavat myös kehossa inflammaatiota, joka johtaa esimerkiksi ylipainoon ja varsinkin vaarallisen vatsarasvan kerääntymiseen.

Joissain julkaisuissa kehotetaan syömään tiettyjä ruokia, joilla on detox-vaikutuksia. Kuidut jo mainitsinkin. Maarianohdake on yksi rohdoskasvi, jolla sanotaan olevan maksan toimintaa tukeva vaikutus. Kurkuma on toinen, mauste, joka on anti-inflammatorinen ja maksaentsyymien toimintaa tukeva.

Olen kuullut monien väittävän, että sitruunan mehulla juotuna päivittäin veden seassa olisi elimistöä puhdistava vaikutus. Se laskee elimistön happamuutta alkalisoimalla. Hapan mehu juotuna kiihdyttää hieman munuaisten toimintaa, mutta hampaille se eiole ihan niin hyvä juttu.

Ristikukkaisista kasveista (kaalit jne.) saadaan kuitujen lisäksi DIM:iä, joka toimii antiestrogeeninä. Se poistaa elimistöstä myös ksenoestrogeenejä. Ylenpalttinen kaalien syönti tosin voi haitata kilpirauhasongelmaisia, joten siinä suhteessa kohtuus on parempi.

Hapankirsikoita pidetään myös hyvinä detox-kuuria ajatellen. Niissä on paljon antosyaaneja ja fenoleita, ja minä ostan niitä marjakauden ulkopuolella pakastekuivattuna. Elimistön suojaamisen lisäksi niissä on aikamoinen annos luontaista melatoniinia, niinpä äskenkin söin niitä luomujogurtin kanssa.

Mitä siis tulee myrkkyjen poistamiseen elimistöstä, on se minusta lähinnä sitä, että katsoo, mitä suuhunsa laittaa (tai ei laita), ja yrittää myös suojata itsensä ympäristön myrkyiltä. Maksan ja suoliston kunto ovat ratkaisevia tekijöitä.


sunnuntai 24. elokuuta 2014

Naisten kosmetiikan käytön historiaa Downton Abbeyn aikakaudelta

Lukijoista varmaankin ainakin useimmat ovat seuranneet Downton Abbeyta TV:stä. Sarjassa valotetaan hienosti myös naisten asemaa ennen ja jälkeen ensimmäisen maailmansodan.



TV-sarjassa tarina alkaa Titanicin uppoamisen jälkeen vuonna 1912. Toisella tuotantokaudella eletään ensimmäisen maailmansodan jälkeistä aikaa, jolloin moni asia on jo muuttunut. Tämä oli myös aikaa, jolloin naisten kosmetiikan käyttö yleistyi. Alla on noin 10 minuutin pätkä, jossa meikkitaiteilija Lisa Elridge haastattelee historioitsija, kirjailija Madeleine Marshia ajan kosmetiikankäytöstä. Aika mielenkiintoinen pätkä!




Kuten huomasitte, kuningatar Victorian aikana ei kosmetiikkaa kovin suvaittu mutta puuteria käytettiin esimerkiksi tiukkojen käsineitten saamiseksi käteen ja irtohiuksia tarvittiin naisten mahtaviin hiuspehkoihin. Olinkin aina ihmetellyt, ovatko nuo kuvissa nähdyt hiuskeot oikeasti sellaisia kuin ne aikakaudella olivat!




Jos nyt oikein kiinnostuitte, tässä vielä kuningas Edvardin ajan kuvia ja  meikkitutorial!


lauantai 23. elokuuta 2014

Liikuntapäiväkirja kahdelta viikolta - 51 viikkoa takana

Kas, viittä vaille vuosi on jo liikuttu. En laske niitä viikkoja, jolloin mitään "virallista" liikuntaa ei ole tullut harrastettua.

Toissaviikko oli vielä aika hiljainen, kaksi kertaa 45 minuuttia aerobista pyörällä ja hiukan valikoiden puntteja/salilaitteita. Ei mitään kummoisempaa, mutta viime viikolla tuli tehtyä kaksi tunnin aerobista, plus kaksi 45 minuutin aerobista ja koko saliohjelma. Alkaa olla homma hollillaan.

Kuntopyöränkin vastusta olen viime viikon alusta nostanut kaksi pykälää ja reisiä polttaa tunnin polkeminen.

Alan tajuta, että liikunnan aiheuttamaan hyvää oloa ei voi saada tuntematta jopa pientä kipua; siitähän ne endorfiinit kehoon saadaan, koska ne lievittävät hankalaa oloa. Tärkeintä on vaan oppia sietämään sitä epämukavuutta/kipua.

Minulla se kyllä onnistuu niin kauan kun voin kääntää ajatukseni muualle, kuten lukemiseen kuntopyörän päällä. Samaten jotkut liikkeet, kuten fustran vatsaliikkeet, voi suorittaa samalla laskien ja ihan muita asioita ajatellen. Ei mikään ongelma.

Mutta sitten esim. se reisiprässi, josta olen vuosi sitten kovinkin tykännyt, ja jota sitäkin nykyään inhoan, siinä vaan odottaa, että saa yhden sarjan loppuun ja sen verran sen jälkeen happea, että voi aloittaa seuraavan. En tiedä, pitäisikö kokeilla pudotussarjoja (vai miten niitä nyt nimitetäänkään), siten, että aloittaa maksimitoistoilla maksimipainolla ja sitten pudottaa aina 10 kg kerrallaan kunnes lihakset on poltettu loppuun. Voisi olla ihan mielenkiintoista kokeilla.


Tässä kotikuntoilijoille muutama knoppi. Kaikissa liikkeissä tulee pitää "korsetti" tiukkana ja lapaluut yhdessä (+ hartiat alhaalla).

Kuva 2: Tämä liike on muuten aika raskas kyykky, joka kyllä tuntuu lihaksissa, kun sen oikein tekee. Ei tarvitse kyykätä edes kovin syvään, kunhan selkä pysyy suhteellisen suorana ja takamus saa sojottaa hiukan taakse.

Kuva 4: Vipunostot sivulle, mutta muista, että tämä liike lähtee lapaluista, jotka tiukennetaan mahdollisimman lähelle toisiaan. Hartiat alas! Kehittää yläselän lihaksia.

Kuva 5: Tiukentaa hyvin keskivartaloa, helppo tehdä.

Kuva 6: Molemmat jalat lantion päällä koukussa, jalan ojentaminen neljään laskien vuorotellen etuviistoon ja taas neljään laskien takaisin. Outs, että vatsalihakset huutavat kun tätä tekee 45 kertaakin putkeensa. Aina parempi, jos kroppaa alkaa tärisyttää jännityksestä, sillä silloin syvät lihakset tekevät töitä. Kumpikaan jalka siis ei käy maassa tämän liikkeen ja sarjan aikana.

Kuva 7: Punnuksina voi periaatteessa käyttää vaikka mitä, vaikka hiekalla täytettyjä juomapulloja. Tärkeintä on pitää kyynärpäät mahdollisimman lähellä toisiaan, niin "allit" saavat kyytiä!

Kuva 8: Helpolta näyttävä, mutta tosiasiassa raskas liike, joka käy reisille ja pakaroille. Kokaile vaikka harjanvarren kanssa.

Terve suu, yrtit vs. hammastahnat

Sitämukaa kun olen ruvennut tarkkailemaan syömisiäni ja pyrkinyt välttämään roskaruokaa, olen myös alkanut katsoa hiukan tarkemmin hammastahnojen ainelistoja. Niissä on paljon aineita, jotka eivät ole välttämättömiä, eivätkä edes hyväksi elimistölle.

Tällä hetkellä käytän mm. Auromere-merkkisiä tahnoja, joita saa mm. iHerb.com'sta.

Esimerkiksi natriumlauryylisulfaatti (SLS); sillä ei ole mitään muuta käyttöä kuin se, että se saa tahnan vaahtoamaan, jolloin tulee assosiaatio/tunne siitä, että se puhdistaa paremmin. Sen käyttö on yhdistetty hampaiden kylmänherkkyyteen ja suun aftoihin. Ei kiva.

Hammastahnoissa on myös lähes poikkeuksetta triklosaania, joka taistelee pesun jälkeen jopa 12 tuntia bakteereita vastaan. Kukaan ei kuitenkaan ajattele, että se saattaa tehdä jotakin harmia kropalle, sillä aina se ei huuhtoudu kunnolla pesun jälkeen suusta ulos. Triklosaani on hormonihäiritsijä antibakteerisen ominaisuutensa lisäksi (käytetään myös käsien desinfiointiaineissa jne.). Kun sitä pääsee jäteveden kautta luontoon, se vaikuttaa ihmisiin myös ravintoketjun kautta. Siis ympäristömyrkkyhän se on.

Siniset väriaineet saavat tahnan näyttämään paremmalta ja assosioituvat valkoisiin hampaisiin. Ne kuitenkin usein ovat kurkkua ja ruokatorvea ärsyttäviä nieltyinä ja niiden käyttö yhdistetään myös nykyään lasten käytöshäiriöihin.

Makuaineissa käytetään usein aspartaamia, joka on mahdollisesti vaarallista elimistölle.

Fluori on yksiselitteisesti myrkky. Täällä lisää siitä. Mitä sitten tulee suuhuuhteluaineisiin, niissä on usein alkoholia, joka kyllä tappaa bakteereita, mutta kuivattaa suuta. Kuivassa suussa taas bakteerit kukoistavat. Sitäpaitsi alkoholi altistaa suusyövälle.

Salvian lehtiä. Kuva: BBC.

Yrteistä esimerkiksi salviaa voi käyttää antimikrobisena aineena hampaiden puhdistuksessa. Se tappaa suun sieni-infektiot, bakteerit ja virukset. Se on anti-inflammatorinen ja antiseptinen ja auttaa parantamaan haavaumia. Pari-kolme kuivattua lehteä kannattaa paahtaa kuumalla pannulla tummiksi, sitten murustaa ne suolahyppysellisen kanssa ja siinä on sitten hammastahnan tavoin käytettävää jauhetta hampaiden harjaukseen.

Kuivattua timjamia. Kuva: Ruohonjuuri.

Timjami on toinen antimikrobiaalinen yrtti. Tee kuivatusta timjamista hauduketta seuraavasti: Laita teelusikallinen kuivattua timjamia kupilliseen kuumaa vettä ja hauduta 10-20 minuuttia. Juo hauduke tai huuhtele sillä suusi.

Piparminttu valtaa helposti koko puutarhan. Käytä sitä suun raikastajana. Kuva: puutarha.net.
Piparminttua voi käyttää haudukkeen muodossa suuhuuhteluaineena. Piparmintusta tehty "tee" myös toimii ruoansulatuselimistön rauhoittajana. Piparmintun eteeristä öljyä voi käyttää hyvin laimennettuna esim. oliiviöljyyn lasten ikeniin hampaiden puhkeamisen aikaan, sillä piparminttu on hyvä kivunlievittäjä.

Neem-puu.

Neem on hiukan oudompi kasvi. Täällä siitä lisää. Neem-puun nila, lehdet ja lehtiruoti voidaan hauduttaa teeksi, joka on antimikrobinen, eli tappaa bakteereja, sieniä ja viruksia. Se myös helpottaa kipua ja tyrehdyttää verenvuotoa. Neemiä on useissa ayurvedisissä hammastahnoissa. Sen nielemistä on vältettävä jos on aikeissa hankkiutua raskaaksi, sillä neem saattaa häiritä fertiliteettiä.

Kehäkukka.

Kehäkukka  on antifungaalinen kukka. Sen sieniä tuhoava vaikutus ei ole niin voimakas kuin neemin, mutta se tehoaa hyvin esim. suun sammakseen ja paiseisiin. Siitä voi tehdä hauduketta tai pureskella koko kukan salaatin seassa.

Siankärsämö on uskomattoman monikäyttöinen rikkaruoho.

Siankärsämö ja kurkuma ovat yrttejä joilla saa tyrehdytettyä verenvuodon esimerkiksi hampaanpoiston jälkeen. Siankärsämön lehti, kukka tai juuri puhdistettuna ja  asetettuna vuotavan paikan päälle tyrehdyttää vuodon. Kurkumasta taas voi tehdä veden kanssa tahnaa, joka laitetan vuotavan paikan päälle. Kurkuma on voimakas antioksidantti ja immunoregulaattori, joka parantaa hyvin haavoja. Kurkumaa löytää kauppojen maustehyllystä.

Suolaa, suolaa, enemmän suolaa....

Vaikka suola ei olekaan yrtti, tuli se tuolla aiemmin  mainittua, joten otan senkin esille tässä, koska suola on antimikrobiaalinen, antiseptinen, antifungaalinen ja antiviraalinen. Nyt puhun siis puhdistamattomasta suolasta, kuten merisuolasta. Siitä voi tehdä kurlausveden liuottamalla teelusikallisen suolaa per 1 dl vettä.

Lähde osittain: Rodale.com