tiistai 13. heinäkuuta 2021

Suunnitelmat sotkeutuivat

Vähän tämä blogi alkaa kiertyä tämän syövän hoitojen ympärille, mutta tässä pikaisesti viimeisimmät kuulumiset. Viikolla sitten toivottavasti vähän jotakin muutakin.

Viime viikonloppuna oli aika heikottava olo, eikä ihmekään tuon hemoglobiinin kanssa. Erytropoietiini nostaa sitä hitaasti, eli maanantaina se oli 110. Muut veriarvot ovat "maagisen hyvät", kuten hematologini asian ilmaisi. Kovat alaselkäkivut tosin varjostavat elämää aika paljon.

Mutta maanantaina CRP (eli se "tulehdusarvo" oli pinkaissut ad 26 ja leukkarit (leukosyytit) olivat myös nousussa ja 8.8. No eivätpä ne viimeksimainitut nyt paljoa vielä ole koholla, mutta tässä tilanteessa kokonaisuus viittaisi jonkinlaiseen tulehdukseen jossakin. Koko viikko siis menee uusiksi ja piikit ja infuusiot on peruttu toistaiseksi.

Kaiken kukkuraksi viikonloppuna kieleni vasempaan syrjään ilmaantui kummallinen, valkoinen patti. Ei se kovin kipeä ole, mutta ikävä joka tapauksessa. 


Kävin juuri eilen labrojen jälkeen noutamassa viikon "lukujärjestykseni" hemapolilta, eli siis siinä oli, missä pitäisi olla minäkin päivänä (labroja, sytoja jne.). Sitten huomasin nuo epänormaalit veriarvot Omakannasta ja tänään sitten aamulla hoitaja soitteli polilta ja sanoi, että tämän päiväinen sytotiputus + bortetsomibipiikki perutaan. Kyseli myös, että onko minulla kuumetta, vaan kun en omista kuumemittaria, niin sitä en osannut sanoa (no se mittari kyllä hankittiin myöhemmin tänään, eikä kuumetta ollut).

Ei siis tarvitse ottaa myöskään sitä pahuksen kortisonia, mutta sen sijaan viruksenestolääkitys, eli asikloviiri aloitetaan annoksella 800 mg x 3 ja minun pitäisi myös mennä polille käymään, että saavat näytteen siitä kielen patista. En kyllä usko, että se on herpestä, mutta asia selvinnee aikanaan. Bortetsomibi nimenomaan saattaa edesauttaa herpes zoster -viruksen uudelleenaktivoitumista, eli aina kun bortetsomibia määrätään, tulee estolääkitys myös (valasikloviiri onkin mennyt suhteellisen pienellä annoksella tähän mennessä).

Kunnon hoito nyt taas sitten viivästyy viikolla, ja lääkepakkaukset pöydälläni vaan lisääntyvät. Ai että vihaan tätä sairautta ja sen aiheuttamaa kipua.

11 kommenttia:

 1. No voi ei. Toivottavasti selviää ja hoidetaan pikana se tulehdus. Musta tuntuu että helteiden aikana kaikki hankaumat, raapaleet ja hyönteisten puremat ärtyvät ja paranevat kovin hitaasti, mutta näkyisköhän sellainen sentään verenkuvassa... ja kyllähän näkisit jos ihossa olisi jotain outoa. - mun miehelleni muuten tehdään elokuun lopussa kantasolujen palautus, ellei sitten tule mutkia matkaan (ne tuntuvat myelooman hoidossa olevan enemmän sääntö kuin poikkeus). Eeva E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ihossa mitään vikana, eikä verenkuvassa näy kkuin se kohonnut CRP :( Harmillista on ja nyt laajakirjoinen antibiootti kehoituksella mennä heti päivystykseen, jos tulee kuumetta.

   No sehän on positiivinen uutinen, että K:lle palautetaan kantasolut! Joku asia ehkä tulee päätökseen, vaikkakin varmaan ylläpitohoito tulee olemaan "riesana". Pidä mut ajan tasalla!

   Poista
  2. Joo kerron sitten miten Karilla homma etenee. Deltavariantti tässä kyllä huolestuttaa! Ilmeisesti tarttuu todella tehokkaasti ja myös rokotetut levittävät tautia. Miten käy jos vasta kantasoluhoidosta palannut sairastuu siihen! Minä kuitenkin teen asiakaspalvelutyötä joten olen pakosta ihmisten kanssa tekemisissä, samoin tytär joka kulkee bussilla kouluun. Tietysti pääsisi nyt isänsä autollakin mutta Turun keskustassa ei ole helppo löytää parkkipaikkaa. Ehkä mun pitää siirtyä käyttämään FFP2-suojainta vaikka ajatuskin ahdistaa.

   Poista
  3. Korona on kyllä aikamoinen riskitekijä ja asioiden sotkija tässä vaiheessa, ja muutenkin. Kannatan kyllä paremman tasoisen suojan käyttöä, vaikka se ei mitenkään miellyttävää olekaan, ja välillä tuntuu, että tukehtuu noihin "tavallisiinkin". Tosin nuo kuppimaiset ovat ehkä armeliaamman muotoisia?

   Poista
  4. Kuppimainen suoja voisi tosiaan olla sikäli miellyttävämpi ettei ainakaan liiskaannu sisäänhengittäessä päin naamaa. Pitääpä hankkia kokeiluun

   Poista
 2. Voimia ja tsemppiä sinulle! Minua ei haittaa, vaikka kertoisit syöpähoidoista. Kiinnostaa tietää, mitä kaikkea se pitää sisällään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämähän voi koskea jonakin päivänä ihan ketä tahansa. Ainakaan minä en uskonut koskaan, että joskus voisin sairastaa myeloomaa. Tai edes syöpää! Ja tämä on jo kolmas!

   Poista
 3. Voisiko se patti olla afta? Ne on kyllä aika kipeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso on kyllä aftaksi, mutta ei kuitenkaan näytä asikloviirilläkään paranevan. Eipä tuo kyllä paljoa haittaa, kun ei ole kipeä, mutta kielen syrjä on turvoksissa.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos! Tänään on ollut mieli aika matalalla, joten tsemppiä tarvitaan.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!