Ei edes kokojyvävehnä pelastu tältä kritiikiltä. |
80-luvulla alkoi myös liikalihavuusbuumi, josta syytetään erästä vehnän proteiinia, gliadiinia, ja sen ruokahalua kasvattavaa vaikutusta. Samaa gliadiini-proteiinia syytetään sen aiheuttamasta liiallisesta suoliston läpäisevyydestä, joka aiheuttaa sen, että suoliston läpi vuotaa elimistöön ravinnon pilkkoutumattomia suurimolekyylisiäkin aineita, myrkkyjä ja antigeeneja. Tämä aiheuttaa autoimmuunisairauksia ja allergioita.
Vaikka mitään oireita näistä sairauksista ei olisikaan, silti vehnä saattaa lisätä ruokahalua, suolistossa saattaa olla vehnänalkion myrkyllistä agglutiinia tai verensokeri saattaa olla katossa vehnän sisältämän amylopektiini A:n takia.
Joidenkin arvioiden mukaan suurimmalla osalla ihmisistä - tai ehkä jopa kaikilla - suoliston läpäisevyys on lisääntynyt.
Joidenkin tutkimusten mukaan vehnän toksisuutta suolistossa voi vähentää probioottibakteereilla. Lue lisää täältä. Lisää vehnän haittavaikutuksista täällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!