torstai 12. syyskuuta 2013

Vehnän vaarallisuudesta

Ns. "karppaajat" ja Antti Heikkilä ovat puhuneet vehnän osallisuudesta moniin sairauksiin jo monta vuotta, mutta vasta nyt asiaan näyttää heränneen enemmän kiinnostusta. Minun silmäni on osunut muutamaan lehtiartikkeliin tämän viikon, eli ihan vaan muutaman päivän kuluessa.

Ei edes kokojyvävehnä pelastu tältä kritiikiltä.
Ihminen on käyttänyt vehnää ravinnokseen jo n. 10 000 vuotta. Tilanne vehnään  liitettävien sairauksien suhteen paheni 80-luvulla, jolloin geneetikkojen risteyttämät tehotuotantoon tarkoitetut vehnälajikkeet ilmestyivät. Ne eivät ole geneettisesti modifioituja, mutta eri lajikkeita on risteytetty tavalla, jota ei luontaisesti tapahtuisi.

80-luvulla alkoi myös liikalihavuusbuumi, josta syytetään erästä vehnän proteiinia, gliadiinia, ja sen ruokahalua kasvattavaa vaikutusta. Samaa gliadiini-proteiinia syytetään sen aiheuttamasta liiallisesta suoliston läpäisevyydestä, joka aiheuttaa sen, että suoliston läpi vuotaa elimistöön ravinnon pilkkoutumattomia suurimolekyylisiäkin aineita, myrkkyjä ja antigeeneja. Tämä aiheuttaa autoimmuunisairauksia ja allergioita.

Vaikka mitään oireita näistä sairauksista ei olisikaan, silti vehnä saattaa lisätä ruokahalua, suolistossa saattaa olla vehnänalkion myrkyllistä agglutiinia tai verensokeri saattaa olla katossa vehnän sisältämän amylopektiini A:n takia.

Joidenkin arvioiden mukaan suurimmalla osalla ihmisistä  - tai ehkä jopa kaikilla  - suoliston läpäisevyys on lisääntynyt.

Joidenkin tutkimusten mukaan vehnän toksisuutta suolistossa voi vähentää probioottibakteereilla. Lue lisää täältä. Lisää vehnän haittavaikutuksista täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!