Nyt luin sitten ajatuksia liian vahista vatsahapoista. Varsinkin Charles Poliquin on kirjoittanut vatsahappojen vaikutuksesta mm. suorituskykyyn ja yleiseen terveyteen. Hanen mukaansa hapoton vatsa estaa useimpien ravintoaineiden kunnollisen imeytymisen, ja sen vuoksi onkin hyva kiinnittaa siihen huomiota. Nyt kun ajattelen, on se aika omituista ottaa esim. narastyslaaketta, jos on ylensyonyt, eika ruoka tunnu kulkeutuvat mihinkaan.
Me kaikki olemme varmaan jossain elamanvaiheessa kokeneet huonon ruoansulatuksen mukanaan tuomia haittoja, kuten vatsan turpoaminen, ilmavaivat, royhtaily ja taysinaisyyden tunne ruokailun jalkeen. Ulosteessa voi olla jopa sulamatonta ruokaa, vaikka olisi pureskellut ateriansa kuinka hyvin. Poliquin listaa myos muita huonon ruoansulatuksen merkkeja, kuten hauraat kynnet, pahanhajuinen uloste, pahanhajuinen hengitys ja akne.
Mika sitten aiheuttaa vahaisen happopitoisuuden vatsalaukussa? Tata asiaa on tutkittu aika vahan, mutta esimerkiksi B-vitamiinien puutteen, liiallisen hiilihydraattien syonnin, kilpirauhasen vajaatoiminnan, hiilihapollisten virvoitusjuomien ja stressin uskotaan aiheuttavan hapon vahenemista. Mielenkiintoinen lista.
Poliquin neuvoo testaamaan suolahapon tarvetta seuraavasti: Syo aterialla kasviksia ja n. 350 g lihaa. Syo naiista puolet ja ota happolisa (200 mg betaine HCl) ja syo ateria loppuun. Tasta n. 15:n minuutin kuluttua voi seurata lammin tunne mahalaukussa tai jopa pienta narastysta, joka kertoo ETTET tarvitse suolahappolisaa. Ellet tunne mitaan, tarvitset sen.
No, se happolisa + ruoansulatusentsyymilisa eivat paljoa maksaneet iHerbissa, joten kokeilen, ja kerron sitten, tuliko muutoksia yleiseen jaksamiseen, suorituskykyyn, unensaantiin, lihasmassaan jne. Ainakin tama kombo tulee halvemmaksi kuin kauppojen kalliit ruoansulatusjogurtit, joita nyt niin kovasti mainostetaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!