Hormonikorvaushoito on hyvä niille, joille se sopii. Tiedän erään 9-vuotisen seurantatutkimuksen, jossa ilmeni esimerkiksi se asia, että korvaushoitoa käyttäneet sailyivät ulkonäöllisesti nuorempina kuin verrokkiryhmä, jolla ei ollut vastaavaa hoitoa.
Mutta mitä muuta sitten voi tehdä, kun ikävät vaihdevuosivaivat alkavat olla riesana? Yksi suositeltu apu tulee liikunnasta. Ruokavaliotakin voi rukata terveellisempään suuntaan, turhat ja ravintoköyhät hiilihydraatit pois ja runsaasti kasviksia tilalle.
Jotkut vannovat luontaisen E-vitamiinin nimeen, ja sitä saa parhaiten vehnänalkioöljystä. On myös joitakin kasviksia, joita kannattaa kokeilla.
Sinimailanen, eli alfalfa saattaa helpottaa vaihdevuosioireita, koska sen sanotaan lisäävän estrogeenin tuotantoa. Todistetta tästä ei ole, mutta esimerkiksi sinimailasen idut ovat todella käyttökelpoisia salaateissa tai sellaisenaan. Jotkut ovat saaneet tästä apua yöhikoiluun, kuumiin aaltoihin ja unihäiriöihin. Kokeilemisesta ei ole ainakaan mitään haittaa.
Helokkiöljyä käytetään vaihdevuosioireina esiintyviin rintakipuihin, virtsankarkailuun ja yöhikoiluun. Mitään tutkimuksia ei tästäkään ole, mutta helokkiöljyllä voidaan pitää yllä ihon kimmoisuutta, joten ei sen käytöstä ole mitään haittaakaan.
Kurkkuyrtti on varsin yleinen vanhoissa puutarhoissa, ja sen lehtiä ja kukkia voi käyttää salaateissa. Kurkkuyrtin sisältämien pyrrolitsidiinialkaloidien takia sitä ei pidä syödä kilokaupalla eikä joka päivä. Kurkkuyrtti sisältää samaa GLA:ta kuin helokkiöljy (ja se on jopa helokkiöljyä parempikin GLA:n lähde), ja se tasapainottaa hormonitoimintaa vaikuttaen näin myös vaihdevuosioireisiin.
Lakrtitsinjuurta voi käyttää niin PMS-oireisiin kuin vaihdevuosioireisiinkin, ellei korkea verenpaine vaivaa. Lakritsijuuri toimii estrogeenin kaltaisesti, mutta sen vaikutukset saattavat yltää myös elimistön progesteronitasoihin.
Tähkäkimikkiä on käytetty luonnonkansojen toimesta kuukautiskipuihin ja vaihdevuosivaivoihin. Sen sanotaan auttavan kuumiin aaltoihin, masennukseen ja kuumiin aaltoihin. Ainoa ongelma sen käytössä on maksatoksisuus, ja muistaakseni tähkäkimikkiä sisältävät tuotteet lisättiin joitain vuosia sitten Fimean ylläpitämään lääkelistaan, joten käsikauppatavarana sitä ei enää saane.
Mäkikuismaa saa edelleen apteekista (tiskiltä pyytämällä), ja sen on todettu auttavan vaihdevuosien aiheuttamaan alavireisyyteen ja masennukseen.
Puna-apilassa on myös estrogeeninkaltaisia aineksia, joten sen kerääminen ja käyttö esim teenä tai salaatin mukana voi auttaa vaihdevuosivaivoihin.
Jos hikoilu on suurin ongelmasi, niin salvia on mausteena suurin ystäväsi. Se käy esimerkiksi rasvaiselle lihalle. Tosin helpoiten saat sitä luontaistuotekaupan hyllystä. Pillereinä sen ottaminen on suositeltavaa, sillä silloin ei saa liika-annostusta. Salviassa on myrkyllisiä tujoneja, joiden takia sen käyttö jatkuvasti ja kilokaupalla ei ole suositeltavaa.
Yrttejä voi kerätä ja kuivattaa uunipellille levitettynä miedossa uuninlämmössä, ellei omista kuivuria. |
Luntainen hoito vaikuttaa hyvältä. Kannattaa kuitenki tutkia gynekologisesti ja verikokeilla ennenkuin luopuu kokonaan lääkehoidoista tai leikkauksista. Ikä 47v.
VastaaPoistaSanoisin enneminkin, että noita DIY-juttuja voi kokeilla ensin, ja elleivät auta, niin sitten heti esim. hormonikorvaushoito. Ei noista oireista pidä kenenkään kärsiä ilman apua.
VastaaPoistaOlen korvaushoidon puolesta puhuja, mutta tietty - kuten aina lääkityksien ollessa kyseessä - hyödyt ja haitat on punnittava tarkkaan. Mikään leikkaus ei tiettävästi auta vaihdevuosivaivoihin, mutta tietty kaikki invasiiiviset toimenpiteet ovat aina aiheesta tehtyjä, oli sitten syy mikä tahansa.