perjantai 21. joulukuuta 2012

Olut- ja punaviinidieetti

Turun Sanomissa oli hauska juttu olutdieetistä. Saksalaiselle Jens Bujarille oli kertynyt hiukan liikaa vararengasta vyötärölle, joten hän päätti laihduttaa, mutta ei halunnut luopua oluesta. Niinpä hän kehitti olutdieetin ja pudotti sen avulla 15 kiloa joutumatta kertaakaan kieltäytymään tuopposesta. Hän perehtyi asiaan sen verran, että julkaisi jopa kirjan aiheesta.

Laihdutusjuomaa, olkaa hyvä!

Kuulostaa hiukan samalta kuin 70-luvulla muodissa ollut kananmuna-valkoviinidieetti. Minä olin liian nuori silloin sitä kokeilemaan (eikä ollut tarvettakaan), mutta se mielikuva minulle jäi, että pikku hönöissä syömättömyyskin kaiketi tuntui helpolta.

Olen jo aiemmin tutustunut punaviinidieettiin (hankkikaapa kardiologi Roger Corderin kirjoittama kirja "The Red Wine Diet", lukekaa se ja hämmästykää), jota mm. sydänlääkärit Briteissä suosittelevat potilailleen, joilla on korkea kolesteroli ja plakkeja verisuonissa. Dieettiin kuuluu lasillinen punaviiniä per päivä, ja viinin pitää olla mielellään tehty korkealla vuoristossa kasvaneista rypäleistä, jotka ovat pieniä ja täynnä siemeniä (esim. chileläinen Malbec).

Milloinkohan suomalaiset sisätautilääkärit alkavat suositella tätä? Mitä tulee kolesteroliin, tämän artikkelin mukaan hyödyt eivät liity yksinomaan punaviiniin, vaan yleensäkin alkoholiin, joka lisää hyvää kolesterolia (HDL).

Nyttemmin punaviiniä on tutkittu myös laihdutusta silmällä pitäen. Mielenkiintoista on, että joidenkin tutkimusten mukaan punaviini jopa estää lihomista. Jos siis puhutaan punaviinistä, hyödyt liittyvät punaviinin antioksidanttien tuottamaan suoliston bakteereihin liittyvään hyötyyn.

Suolistossa kasvaa niin "hyviä" kuin "pahojakin" bakteereja. Jos hyvät bakteerit vähenevät tai pahat bakteerit lisääntyvät, se voidaan linkittää tyyppi 2:n diabetekseen, lihavuuteen ja suolistotulehdukseen (inflammatory bowel disease, IBD), joka on kasvava ongelma ja varsin ikävä vaiva.

Nyt on todettu punaviinin lisäävän hyviä bakteereja suolessa, sen lisäksi että se vaikuttaa suotuisasti veren rasva-arvoihin. hyvät bakteerit edesauttavat metaboliaa, joka potentiaalisesti auttaa myös rasvan palamisessa.

Punaviinistä on myös löydetty piceatannoli-nimistä yhdistettä, joka auttaa kontrolloimaan lihomista viivästyttämällä nuorten rasvasolujen kypsymistä ja estämällä niiden muuttumista kypsiksi rasvasoluiksi, joita on vaikeampi karistaa kehostaan. Tämä tapahtuu estämällä insuliinia aktivoimasta rasvasoluja kypsyttäviä geenejä.

Koostumukseltaa piceatannoli muistuttaa punaviinistä myös löytyvää resveratrolia, joka vaikuttaa veren rasva-arvoihin. Resveratrolia löytyy myös esim. mustikoista ja passionhedelmistä, mutta artikkelissa ei kerrota, onko näissä myös piceatannolia.

Juokaamme siis punaviinimme tästedes ja tämän tiedon valossa ihan hyvällä omallatunnolla.

Terveysjuomaa tämäkin  - kohtuudella käytettynä!

2 kommenttia:

  1. suosittelenpa anopille! harmi vaan etta punaviini varjaa hampaita...auttaiskohan jos sosi pienen palan juustoa heti paalle? Hyvat joulut sulle. On ollut vaikea vuosi sinulla kuten monella muullakin jotka tunnen. Parempaa uutta vuotta toivottaen pangolin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä tuosta hampaiden värjäytymisestä.... Voihan sitä punaviiniä juoda vaikka pillillä, niin se ei ainakaan etuhampaisiin käy.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!