Kun olin saanut vasempaan käteeni muutaman haavan pilkkoessani terävällä keittiöveitsellä muutamia pahvilaatikoita kartonkikeräykseen ja saanut rusikoitua metallisen teepurkin merkillisen kourun malliseksi yrittäessäni sitä auki, luovutin ja aloin miettiä, mitä tekisin kuivahtaneesta pullapitkonpalasesta ja puolesta paketillisesta kuivahtaneita minidonitseja. Jees, pullavanukasta! Tässä hiukan erilainen ohje, kuin mihin yleensä ollaan totuttu. Marengin tosin jätin vatkaamatta, sillä siitä(kään) ei yksikätinen selviä. Nätti ja erittäin hyvänmakuinen siitä tuli!
Hyvää vaniljakastikkeen kanssa! Tähän tuli marengin asemesta päälle paahdettuja minidonitsin puolikkaita. |
Kuningattaren leipävanukas
7 dl kermamaitoa
4-5 rkl voita
6 isoa viipaletta valkoista leipää (ranskanleipä hyvä, pullakin käy), josta on kova kuori poistettu
2 rkl raastettua sitruunan kuoren keltaista osaa
4 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 munaa, valkuaiset ja keltuaiset tarkkaan eroiteltuna
n. 1 1/2 dl kuningatarhilloa (oikeastaan mikä tahansa hillo käy)
voita vuoan voiteluun
Kuumenna uuni n. 180-asteeseen. Voitele n. pari litraa vetävä laakeahko uunivuoka voilla (vuoan on hyvä olla syvempi kuin ns. piirakkavuoka, esim. lasagnevuoka on hyvä).
Kuivalle leivälle ja pullalle koittaa pienin konstein uusi elämä. |
Kaada seos vuokaan ja paista uunin keskiosassa n. 25 min tai kunnes seos vuoassa on hyytynyt.
Silläaikaa vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Kääntele loppu sokeri ja vaniljasokeri sekaan.
Ota vuoka uunista, levitä päälle hillo ja kuorruta koko komeus valkuaisvaahdolla aina vuoan reunoihin saakka. Laita vuoka takaisin uuniin n. 10 minuutiksi tai kunnes marengin huiput ovat ruskettuneet kullanvärisiksi.
Höyryävän kuumaa... |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!