Kuulutko sinäkin niihin ihmisiin, jotka kaupassa tihruttelevat tuotteitten ainesosalistoja yrittäen saada selvää paljonko tuotteessa on sokeria, sitä kauhistuttavaa glukoosi-fruktoosisiirappia tai ylipäätään keinotekoisia aineita? Vai onko puutarha pukannut ylenpalttisesti tomaatteja?
Jos olet ikinä tehnyt ketsuppia kotona, tiedät, miten hyvältä se maistuu. Tässä on yksi ohje. Se säilyy hyvin jääkaapissa 3 kk, mutta vielä kauemmin, jos pakastat sen pienempinä annoksina. Ketsupin ystäville pullollinen omatekoista voi olla myös kiva lahja tai tuliainen.
Kotitekoinen ketsuppi (n. 2 l, puolita ainekset, jos 2 l on liikaa)
4 isohkoa sipulia kuorittuna ja silputtuna (silpun ei tarvitse olla kovin hienoa)
250 g varsiselleriä (voi käyttää lehdetkin) pilkottuna
5 rlk oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä kuorittuna ja viipaloituna
4 kokonaista neilikkaa murskattuna
1 tl jauhettua korianteria (siementä)
1 kanelitanko
1-2 tl maustepippuria (jauhettu)
2 tl sellerisuolaa
1/2 tl jauhettua mustapippuria
2 kg kypsiä tomaatteja pilkottuina
3 rkl tomaattipyrettä
1/2 tl Tabascoa
2 dl valkoviinietikkaa
200 g raakaruokosokeria (jotakin vaaleanruskeaa kidesokeria, tai 50/50 fariinia ja kidesokeria)
Laita sellerin- ja sipulinpalat blenderiin ja tee niistä hieno seos. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kaada seos sinne. Sekoita hyvin, laita kansi päälle ja anna hautua n. 5 min varoen kuitenkin ettei seos pala pohjaan. Lisää mausteet ja anna poreilla vielä toinen 5 min.
Lisää kaikki muut aineet ja anna poreilla liedellä ilman kantta n. 1 tunti. Tomaattien pitäisi nyt olla hajonneita ja seoksen kiehunut kasaan ja pinnan alentunut monta senttiä.
Ota kattila pois liedeltä ja paseeraa se joko sauvasekoittimella tai blenderissä sileäksi. Purista seos siivilän läpi.
Seoksen paksuus riippuu siitä, miten vetisiä käyttämäsi tomaatit olivat. Jos se on liian löysää, laita se takaisin kattilaan porisemaan kunnes paksuus on oikea. Muista kuitenkin, että seos paksuuntuu hieman jäähtyessään.
Nam! Ihania ohjeita sinulla viime postauksissa, aion kokeilla ihan kaikkia. Ruokapostaukset ovat aina tervetulleita!
VastaaPoistaKaivelin hiukan resepilippusia ja -lappusiani ja ajattelin, että joitain ohjeita voisi julkaista jo nyt, niin niiden tekoa voisi suunnitella/harjoitella jo vaikka joulun varalle. Lisää tulossa!
VastaaPoistaKiva. Sitä odotellessa!
VastaaPoista