Minä en usko moniin juttuihin, joita detox-sanalla mainostetaan. On jalkapohjiin liimattavia laastareita, jotka muuttuvat yön aikana muka kuona-aineista mustiksi jne. hömppää. Kroppa tosin voi tarvita detoxia, eli puhdistautumista myrkyistä, mutta se kyllä tapahtuu pääasiallisesti maksan kautta. Myös suoliston kautta poistuu myrkkyjä, joten on tarpeen saada ravinnosta kuituja, jotka edesauttavat kuonan poistumista.
Joskus mietin, onko sana "detox" ihan oikein ymmärretty, jos joku ihastelee esimerkiksi vihannesjuomien toimineen, koska on hoikistunut. Ei se takaa myrkkyjen poistumista, eikä detoxilla ole mitää tekemistä laihtumisen kanssa, vaikka ehkä joillekin terveempi keho on tie normaalimpaan painoon. Tässä suhteessa asiaa ei ole tutkittu tarpeeksi, joten en minäkään siitä sano mitään.
Mistä sitten huomaa, että "detox" on toiminut? Jaa-a. Ehkä sitä voi jossain määrässä mitata esimerkiksi suoliston hyvän bakteerikannan suotuisista muutoksista, tai subjektiivisena hyvän olon tunteena tai vaikkapa ihon kunnon parantumisena.
Ympäristömyrkkyjen ym. kasaantuminen elimistöön on todella kuitenkin tosiasia, jota voi mitata. Jo vuonna 2005 USAn Punainen Risti tutki vauvojen napanuorasta otettuja verinäytteitä. Tutkituissa kymmenessä näytteessä (kaikki eri lapsilta) todettiin yhteensä 287 eri myrkkyä. Näytteissä oli mm. dioksiineja, ftalaatteja, tuholaismyrkkyjä, teflonista irtoavia ainesosia, palonestoaineita ja paljon muuta. Eikä tässä kaikki.
Neurotoxicology-lehdessä julkaistiin sen jälkeen tutkimus, jossa oli otettu näytteet 426;n vauvan ensimmäisistä ulosteista. Näistä 84% sisälsi elohopeaa, 27% lyijyä ja 27% sisälsi tuholaismyrkky DDT:tä, joka on ennen näytteitten tutkimista ollut USA:ssa kielletty jo 25 vuotta.
Oletetaan, että nämä kaikki myrkyt haittaavat elimistön puhdistajan, maksan toimintaa ja aiheuttavat myös kehossa inflammaatiota, joka johtaa esimerkiksi ylipainoon ja varsinkin vaarallisen vatsarasvan kerääntymiseen.
Joissain julkaisuissa kehotetaan syömään tiettyjä ruokia, joilla on detox-vaikutuksia. Kuidut jo mainitsinkin. Maarianohdake on yksi rohdoskasvi, jolla sanotaan olevan maksan toimintaa tukeva vaikutus. Kurkuma on toinen, mauste, joka on anti-inflammatorinen ja maksaentsyymien toimintaa tukeva.
Olen kuullut monien väittävän, että sitruunan mehulla juotuna päivittäin veden seassa olisi elimistöä puhdistava vaikutus. Se laskee elimistön happamuutta alkalisoimalla. Hapan mehu juotuna kiihdyttää hieman munuaisten toimintaa, mutta hampaille se eiole ihan niin hyvä juttu.
Ristikukkaisista kasveista (kaalit jne.) saadaan kuitujen lisäksi DIM:iä, joka toimii antiestrogeeninä. Se poistaa elimistöstä myös ksenoestrogeenejä. Ylenpalttinen kaalien syönti tosin voi haitata kilpirauhasongelmaisia, joten siinä suhteessa kohtuus on parempi.
Hapankirsikoita pidetään myös hyvinä detox-kuuria ajatellen. Niissä on paljon antosyaaneja ja fenoleita, ja minä ostan niitä marjakauden ulkopuolella pakastekuivattuna. Elimistön suojaamisen lisäksi niissä on aikamoinen annos luontaista melatoniinia, niinpä äskenkin söin niitä luomujogurtin kanssa.
Mitä siis tulee myrkkyjen poistamiseen elimistöstä, on se minusta lähinnä sitä, että katsoo, mitä suuhunsa laittaa (tai ei laita), ja yrittää myös suojata itsensä ympäristön myrkyiltä. Maksan ja suoliston kunto ovat ratkaisevia tekijöitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!