Yhdessä pistaasissa on noin 3-4 kaloria ja se tekee niistä pähkinöistä kevyimmän syötävän. Tarjoan itse ne kuorineen, sillä kuoret lähtevät helposti pois jopa omilla tumpuloilla sormillani, ja kuorikasan näkeminen rajoittaa syömästä niitä kilokaupalla. Kuorilla voit kuohkeuttaa kukkamaata tai voit heittää ne kompostiin.
Pistaasien syömisestä on monia hyötyjä. Ne esimerkiksi sisältävät enemmän kaliumia kuin muut pähkinät ja voivat täten potentiaalisesti alentaa maharasvaakin keräävää stressihormoni kortisolia. Pistaasit sisältävät myös runsaasti fytosteroleja, jotka alentavat LDL-kolesterolia (siis sitä "huonoa" kolesterolia). Sen sisältämien antioksidanttien myös arvellaan estävän syöpiä, sillä pistaasien tyypillisen vihreän värin muodostavat mm. luteiini ja karotenoidit.
Liitän mielessäni pistaasit aina italialaiseen ruokaan, mutta oikeastaan niitä on eniten viljelty ja syöty Lähi-Idässä. Vuonna 2010 tosin USA ohitti Iranin pistaasin kasvattajamaana, ja varsinkin Kaliforniassa pistaasibisnes kukoistaa. Kaikista eniten kuitenkin hämmästyin kun kuulin, että Kiina on nykyään pistaasien suurin tuojamaa!
Pistaasit sopivat niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin - vain mielikuvitus on rajana. Tässä vuohenjuustoaprikoosien ohje, joka on mukavaa purtavaa makean viinilasillisen seurana.
Kuva: Melanie Acevedo. |
Vuohenjuustoaprikoosit (75 kpl, vähän iso annos, mutta puolittele/jaa)
75 pehmeää, kuivattua aprikoosia
3 dl tuoretta appelsiinimehua (vastapuristettu parasta)
3 dl kuorittuja pistaaseja, joista puolet paahdettu kuivalla pannulla
450 g pehmeää vuohenjuustoa
Laita aprikoosit likoamaan appelsiinimehuun noin pariksikymmeneksi minuutiksi välillä sekoitellen.
Rouhi sillä aikaa pistaasit, mielellään käsin veitsen avulla karkeaksi rouheeksi.
Ota aprikoosit likoamasta ja kuivaa niitä talouspaperilla ja asettele ne rikkonainen puoli ylöspäin tarjoiluvadille. Laita jokaisen aprikoosin päälle nokare vuohenjuustoa ja ripottele päälle runsaasti pistaasikuorrutusta.
Nämä makupalat voi tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi odottamaan tarjoilua. Peitä ne siinä tapauksessa tuorekelmulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!