Luin tänään nyt niin muodikkaasta sokerinvastaisuudesta, siis lähinnä siitä, miten sokeri voi vaikuttaa eri ravintoaineiden imeytymiseen. Minulle ei nyt selvinnyt ihan kirkkaasti, mikä sokerissa estää tiettyjen ravinteiden imeytymisen, mutta uskon sen liittyvän puhtaan sokerin suoliston bakteerikantaa huonontavaan vaikutukseen.
Ei ollut kovinkaan kivaa opiskeltavaa tämä. Olen aina paasannut sokerin haitoista, mutta on hyvä huomata, että maailmakin alkaa havahtua asiaan.
Keskimääräinen sokerin kulutus per henkilö on nykyään 68 g (noin 17 teelusikallista) per päivä. Tämä määrä on noin 45 % suurempi kuin 30 vuotta sitten.
WHO:n mukaan turvallinen sokerimäärä on aikuiselle noin 25 g per päivä. Silti lapsetkin saavat juoda purkillisen limua päivässä, ja siinä satsissa sokeria on noin 40 g. Aika järjetöntä.... Mehuissa sitä sokeria on myös, ja mehuja käytetäään ainakin Suomessa paljon.
Sokerin maku on tietty mukava, mutta sokeri estää tiettyjen aineiden, kuten kalsiumin, kuparin, magnesiumin ja kromin pääsyn elimistöön. C-vitamiinin pääsy elimistöön estyy myös, koska glukoosi ja C-vitamiini muistuttavat kemiallisesti toinen toistaan, ja siten ne kilpailevat pääsystä solutasolle. Vaikka verensokeri olisi vain hiukan kohonnut, se voi aiheuttaa C-vitamiinin puutosta ja sitä kautta myös esimerkiksi heikentyneen immuunipuolustuksen.
C-vitamiinin imeytymishäiriö ilmenee myös hitaasti parantuvina haavoina, jatkuvina infektioina (flunssat sun muut), mustelma-alttiutena, keuhko-ongelmina, voimattomuutena, herkkinä ja turvonneina nivelinä, maharasvana (viskeraalinen rasva), vertavaluvat ikenet, huonot hampaat, ahdistus ja nenäverenvuoto.
Kalsiumin puute voi ilmetä esimerkiksi osteoporoosina, osteomalasiana, riisitautina, lihaskramppeina ja -kipuina, kohonneena verenpaineena, PMS-oireina, sokerin ja suolaisen himona, luiden kipuiluna, hampaiden reikiintymisenä, kohonneena suolistosyöpäriskinä ja pahassa tapauksessa jäsenten puutumisena ja kihelmöintinä ja unettomuutena.
Kromin puutos voi ilmetä esimerkiksi jatkuvana aterioinnin tarpeena, insuliiniresistanssina, lapsettomuutena, metabolisena syndroomana, diabeteksena, liikalihavuutena, hypoglykemiana, korkeana kolesterolina, kylminä käsinä, kardiovaskulaarisairauksina ja kylmänä hikenä.
Kuparin puutos voi aiheuttaa osteoporoosia, anemiaa, ripulia, yleisen kunnon heikkenemistä, voimattomuutta, kaljuuntumista, hengitystieoireilua, ihon ja hiusten pigmentin vähenemistä, myelopatiaa, tulehdusalttiutta, kohonnutta "huonoa" LDL-kolesterolia, ahmimispuuskia ja alentunutta ruumiinlämpöä.
Magnesiumin puute taas saattaa aiheuttaa sokerinhimoa, pahoinvointia, kihelmöintiä, puutumista, kramppeja, sydämen lyöntitiheyden lisääntymistä, kohonnutta verenpainetta, sepelvaltimotautia, osteoporoosia, astmaa, ummetusta ja jopa unettomuutta ja masennusta ja persoonallisuuden muutoksia.
Suuren sokerimäärän syönnin jälkeen sinulla saattaa olla magnesiumin ja kalsiumin puutetta. Tutkijat ovat todenneet, että sitten kun tämä tapahtuu, sinun tekee mieli vielä lisää sokeria! Kierre on valmis!
heips saitko mun sähköpostiviestin koskien korviksia
VastaaPoista