Kärsitkö PMS:stä, eli premenstruaalisyndroomasta? Sen oireet voivat olla moninaiset, aina kärttyisestä mielialasta turvotukseen. Tyypillisintä oireilu ennen kuukautisia on 35-45 -vuotiailla.
Eräässä julkaistussa tutkimuksessa todettiin joogan auttavan PMS-oireisiin. Tutkimuksen aikana stressin lievittymin en ja rentoutuminen mitattiin aivokäyrien rekisteröinnillä (EEG). Rentoutuminen myös auttoi naisia keskittymään paremmin.
Jooga ei ole ainoa liikunnallinen harjoitus, joka auttaa PMS-oireisiin. Jos oireisiin kuuluu etenkin kramppeja, ahdistusta, masennusta ja epävakaata mielialaa, tekee helpommin mieli pysyä sängyssä. Se ei kuitenkaan auta, vaan juuri silloin tulisi lähteä liikkeelle. Liikunta tasoittaa hormonaalista vaihtelua ja etenkin aerobinen liikunta (ei niinkään voimaliikunta) on hyväksi voinnille.
B6-vitamiinin tehosta PMS-oireisiin ei ole selkeää näyttöä, mutta se saattaa auttaa huonovointisuuteen. B6-vitamiinin, eli pyridoksiinin yliannostelu saattaa aiheuttaa sensorista neuropatiaa, joten annosten kanssa on oltava varovainen. Parempi saada B6-vitamiini ruoasta kuin pillereistä, sillä suositus on pitää annos alle 100 mg:n per päivä. B6-vitamiinia saa esimerkiksi kikherneistä, lohesta ja kanan lihasta.
Kalsium saattaa myös lievittää PMS:n oireita, ja toisekseen kalsiumin saannista on muutenkin hyvä pitää huolta, sillä se estää osteoporoosia. Useissa tutkimuksissa on todettu, että 1000-1200 mg kalsiumia jaettuna kahteen annokseen per päivä auttaa kipuiluun. Negatiiviset mielialan oireet laskivat myös tällä annostelulla. Kalsium auttoi myös plaseboon verrattuna hyvin syömishimoon ja vuotamiseen. Kalsiumin teho alkaa näkyä vasta parin kuukauden käytön jälkeen.
PMS luetaan myös yhdeksi magnesiumin puutteen oireista. Se voi ilmetä sydämentykytyksinä, lihaskramppeina, päänsärkynä, pahoinvointina, metabolisina oireina tai esimerkiksi migreeninä. Suklaanhimo saattaakin johtua magnesiumin puutteesta. Magnesiumlisä saattaa olla siis tarpeen. Nykyään tehoviljely on vienyt kasviksista magnesiumin, joten väitetään yhä useamman ihmisen kärsivän liian vähäisestä magnesiumin saannista. Jos haluat saada magnesiumisi kasviksista (etkä suklaasta tai pillereistä), valitse maapähkinät, mustapavut, cashewpähkinät ja mantelit osaksi päivittäistä ruokavaliotasi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!