Kaikki alkoi siitä, kun ostimme Lontoon Whole Foodsista paketin paleogranolaa. Olipa se hyvää ja rapeaa, söipä sitä minkä kanssa tahansa, ja taisi joku sitä syödä paljaaltaankin. Yritin nyt tehdä sitä itsekin, ja miehen mukaan tuli vieläkin parempaa. Tässä ohje.
Gluteeniton granola
360 ml (runsas 3 1/2 dl) erilaisia siemeniä ja pähkinärouhetta/pähkinöitä (kuorittuja auringonkukansiemeniä, hampunsiemeniä, pellavansiemeniä, kurpitsansiemeniä, pinjansiemeniä, kookoslastuja, pähkinärouhetta jne. sekoituksena) ks. yst. alempaa vinkki
2 pussia mantelilastuja
2-3 rkl chiansiemeniä
1 rkl tummaa sokeria (fariinia, ns. intiaanisokeria, kookossokeria tms.)
2-3 tl jauhettua vaniljaa
2-3 rkl kuivattuja mustikoita (muutkin kuivatut marjat ja hedelmät käyvät)
1 rkl ruokaöljyä (käytin makadamiaöljyä)
meri- tai vuorisuolaa
lisäksi laitoin kourallisen kuorineen suolattuja pistaaseja kuorittuina
Sekoita kulhossa sokeri ja vanilja. Lisää muut kuivat aineet. Sekoita joukkoon öljy ja paahda seos kuivalla pannulla kullanruskeaksi. Varo polttamasta, sillä mantelilastut etenkin palavat helposti! Anna jäähtyä, suolaa sopivasti (tee tämä vasta jäähtyneenä, sillä silloin saat maistettua kunnolla sopivan suolapitoisuuden - suola ei saa maistua sinällään, vaan on korostamassa makuja), säilö tiiviisti suljettuun purkkiin ja säilytä viileässä.
Vinkit:
Monista kaupoista saa itsepalveluna siemensekoitusta tällaisiin pusseihin. Samasta paikasta saa samaan pussiin sekoitettua muutakin, kuten kuivattuja marjoja.
Jauhetun vaniljan olen ostanut iHerbistä, mutta samaa, mustanpuhuvaa tavaraa saa nykyään monista tavallisista kaupoistakin.
Tässä granolassa yhdistyy vienosti makea vanilja yhtä vienon suolaisuuden kanssa. Herkkua!
Näyttää hyvältä, kiitos. Mikäs se nyt olikaan myslin ja granolan ero...
VastaaPoistaMysliä ei paahdeta, mutta granola paahdetaan. Siinä ero.
PoistaJoo, ja tämä oli kylläsuperherkullista, eikä liian makeaakaan.
Ok. Ainakin Suomessa / Pohjoismaissa tuo granola on minusta suhteellisen uusi nimitys. Ennen kaikki oli vain mysliä, vaikka olisi ollut paahdettuakin. Itsekin opin ulkomailla opiskellessani muilta opiskelijoilta myslin teon, ja se nimenomaan paahdettiin. Sinun ohjettasi on joka tapauksessa kiva koittaa.
VastaaPoistaKannattaa kokeilla! Nyt viimeiseen versioon tuli pari kourallista hasselpähkinöitä. Aika hyvin tämä on varioitavissa. Mantelia, chiaa ja kurpitsansiemeniä en kuitenkaan peruslistasta jättäisi pois.
Poista