keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Pieni iltareissu Belgiaan + pienenpieniä ostoksia

Viime vuoden puolella käväisimme erään täällä vierailleen ystäväni kanssa illastamassa Belgian puolella Kelmis-nimisessä paikassa. Syy illasteluun oli ravintolan simpukkalista, mutta simpukat olivat loppuneet kun sinne saavuimme. 

Marian Taivaaseenastumiskirkko keskellä kylää.

Koska silloin joulukuussa päätimme lähteä Kelmisiin todella myöhään, siinä pimeydessä emme sen kummemmin tutkineet paikkakuntaa. Siksi juolahti mieleen lähteä katsomaan sitä nyt, kun illat ovat vielä suhteellisen valoisat liki kymmeneen saakka.

Kelmis (ranskaksi La Calamine) on meiltä vajaan 10 km:n päässä Belgian Valloniassa sijaitseva alle 12 000 asukkaan pikkupaikkakunta. Se on yksi yhdeksästä Belgian puolella sijaitsevasta saksankielisestä paikkakunnasta (ilmankos siellä vastailtiin saksaksi, kun yritin ranskaksi joulukuussa kysyä tietä 😄).




Nimi Kelmis on on mainittu kirjoituksissa ensimmäistä kertaa vuonna 1280. Ranskankielinen nimi viittaa alueella louhittuun sinkkiin (calamine).

Aluetta Vieille Montagnen sinkkikaivoksen ympärillä Kelmisissä kutsuttiin Neutral Moresnet -nimellä. Tämä oli Alankomaiden ja Preussin (myöhemmin Belgia ja Saksa) neutraali yhteisalue vuosina 1816-1919, ja Kelmisin hallinnollisen pormestarin nimitti kaksi näiden naapurimaiden valtuuttamaa edustajaa. 

Vaikka paikalliset yrittivät saada aluetta kehittymään täysin itsenäiseksi mikrovaltioksi, kaikki sellaiset aikeet estettiin, ja Kelmis pysyi kaksoissuvereniteetin alaisena ja puolueettomana, kunnes alue lopulta liitettiin Belgiaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Jännä historia siis tällä paikkakunnalla!

Sehän on Karnevaalipossu!


Heitin keskustassa pienen kävelylenkin ja bongasin Karnevaalipossupatsaan! Ainakin sillä on samanlainen hattu kuin Aachenin karnevaalin silmäätekevillä ja toimitsijoilla. Täälläkin siis on karnevaalihulinoita!


Sitten törmäsin varsinaiseen nähtävyyteen: Carrefour! Supermarketit kannattaa aina tutkia, mutta tämä oli hiukan pettymys, koska tavara oli suurimmaksi osaksi samaa kuin Saksan puolella rajaa, ja paljon kalliimmalla hinnalla.


Ostin jotain ruokajuttuja (pullotettu bouillabaisse-liemi oli hyvä ostos) ja hain kosmetiikkahyllyistä Carrefourin omia brändejä, mutta turhaan.

Ostin sitten Syossin juurisprayn (kun kerrankin löytyi hyvä sävy), käsisaippuapullon täyttöpakkauksen ja l'Oreal Elseven Bond Repair Pre-Shampoo -hoitiksen. Tuossa Nectar of Beautyn käsisaippuassa on arganöljyä, joten sen ei pitäisi kuivattaa käsiä kovin.

EDIT: Näköjään monissa muissa maissa tätä + muita Belgiassa Elseve-nimellä myytävää tuotetta markkinoidaan Elvital-nimellä.


Muuten Kelmis ei nyt ollut mikään niin kummallinen kylä, ja töitten jälkeen ihmiset ilmeisimmin olivat kotona askareissaan, eli hyvin hiljaista oli joka puolella. Tulipa käytyä, ettei jää se asia vaivaamaan.

7 kommenttia:

  1. Minä ostin Normalista tuon Bond Repair shampoon ja hoitoaineen. Lähti normaalia enemmän hiustuppoja päästä kun käytin nuita, jäi pariin kertaan ja annoin pois. Kivan näköinen pikku kylä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui! Taidan laittaa sitä vain latvoihin!

      Yhdellä mun ystävällä muuten tuli Olaplexistä ihan hirveä "sulkasato", ihmetteli sitä kovasti.

      Tämä kylä ei ollut yhtä kivan näköinen kuin muutamat vastaavat tuolla Hollannin puolella. Ehkäpä seuraavan kerran menen korkeintaan niiden simpukoitten toivossa, niitähän belgialaiset osaavat laittaa 😆.

      Poista
    2. Joo en tiedä mistä johtui, mutta säikähdin niitä tukkoja kun oli monta "kämmenellistä". Voihan se olla sattumaa mutta tuli heti näillä pesun jälkeen niin en sitten uskaltanut käyttää...

      Poista
    3. Sillä mun kaverilla alkoi Olaplexistä katkeilla hiukset, ja itsekin totesin asian, koska hänellä on pitkät hiukset ja osittain olivat latvat tuppoina lyhentyneet. Jossain vaiheessa käytin Olaplexiä itsekin, ja tuntui, että katkeilua tuli lisää. Olisiko joku tuollainen syynä sinun tapauksessasi?

      Poista
    4. Ei ne katkenneita hiuksia olleet vaan kun harjasi kosteita hiuksia, hiuksia lähti isoja tukkoja. Samaten muistan että lattiakaivon päällä oli normaalia enemmän hiuksia pesun jälkeen. Mutta mikä lie ollut, en vaan halunnut käyttää sitten näitä kun se tapahtui pari kertaa näillä pesun jälkeen :)

      Poista
    5. Ei ne katkenneita hiuksia olleet vaan kun harjasi kosteita hiuksia, hiuksia lähti isoja tukkoja. Samaten muistan että lattiakaivon päällä oli normaalia enemmän hiuksia pesun jälkeen. Mutta mikä lie ollut, en vaan halunnut käyttää sitten näitä kun se tapahtui pari kertaa näillä pesun jälkeen :)

      Poista
    6. Kummallista, ei tuossa pitäisi olla mitään mekanismia, joka lähdettäisi hiukset välittömästi.

      Itse vältän harjaamasta hiuksia kun ne ovat kosteat, koska ne kihartuvat sen verran, että varsinkin märkinä ne takertuvat siihen harjaan ja lähtevät päästäkin helposti.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!