tiistai 25. kesäkuuta 2024

Rosmariiniperunoita pikalounaaksi

Uusista perunoista (siinä mielessä, kun ne Suomessa tunnetaan - tosin varhaisperuna lienee se termi, mitä näistä pitäisi käyttää), voi täällä vain haaveilla. Yleensä kaupoissa on tarjolla vain yhtä lajiketta, joka on kiinteä ruokaperuna. Ei ole mitään sellaista valikoimaa kuin Suomessa.

Vähän joka puolelle sojotteleva rosmariini. Ekä olisi pitänyt saksia latvukset pois ja katsoa, haaroittuisiko se.

Eipä täällä kyllä saisi mistään tilliäkään uusien perunoiden keitinveteen tai muutenkaan kaveriksi. Sitten yhtenä päivänä hoksasin, että onhan minulla tuossa ikkunalaudalla rosmariini.

Keitinkin sitten muutaman perunan enemmän aterialle ja ajattelin herkutella seuraavana päivänä rosmariiniperunoilla.

Rosmariiniperunat ovat hyvin tavallinen juttu esim. Briteissä. Eikä niitä varten tarvita välttämättä keitettyjä perunoita, mutta ne valmistuvat hyvin esim. maanantaina edellisenä päivänä yli jääneen Sunday Roastin lisukkeiden perunoista. 

Toinen vaihtoehto on paistaa ensin öljyssä (+ valkosipulissa ja runsaassa rosmariinisilpussa pestyt pikkuperunat raakana ja kuorineen puolikkaina tai isommat lohkoina, maustaa ne suolalla ja mustapippurirouheella ja laittaa uuipellille uuniin pehmenemään sekoitellen muutaman kerran - pitää tulla rapea kuori ja sisuksen on oltava pehmeää).

Näitä siellä syödään jopa aamiaiseksi makkaroiden kera.


Minä paistoin kertaalleen keitettyjä perunoita lounaaksi rosmariinin kera ja tarjosin kylkeen salaattia ja seitistä tehdyn Nordseen kalapuikon remouladekastikkeen kera. Kastike tulee noiden einespuikkojen mukana. Tykkään noista, kun puikoissa on iso koko (yksi riittää) ja ne ovat kiinteästä seitinpalasta tehty. Olen kokeillut muitakin, mutta nissä kala on mössönä sisällä - ei hyvä!

Sveitsissä ja täällä Saksassa näkee usein tuollaisia kalapuikkoja sänpylöiden sisällä salaatinlehden ja kastikkeen kanssa, mutta siihen ei oikein ymmärrykseni riitä.




Perunat siis pannulle kuumaan öljyyn tai voihin rosmariinisilpun kanssa ottamaan väriä, kalapuikko perään ja perunoita vähän maustellaan suolalla ja rouhaistulla mustapippurilla. Ei ole sen kummempaa ja oli kunnon pikalounas. Rosmariini on vaan aika kovalehtinen yrtti joten sen saa hienontaa aika pieneksi, TAI sitten jättää lehden kokonaisiksi, jolloin ne voi nyppiä syödessä pois.

Rosmariinista jää ihanan raikas maku suuhun syönnin jälkeen. Hiukan kuin olisi hampaat pesty samantien.


Löysin muuten eräästä ruåtsalaisesta nettikaupasta Berliinistä manteliperunoita, jotka ovat siis hiukan samanlaisia kuin Lapin puikulat. Liki 10 euroa per 750 g pussi, mutta tilasin. Kyllähän ne maistuivat, tietenkin nekin.

Tuo ylempi peruna on egyptiläinen jauhoinen pottu, joita löysin toisesta nettiruokakaupasta ja tilasin. Nyt aprikoin, että olisiko siitä jopa uuniperunaksi, kun sellainenkin katkaraputäytteellä maistuisi. Pitää kokeilla, koko kun on ainakin hyvä (alla taas sellainen ruåtsalainen manteliperuna). Noista kaupan kivikovista pikkuperunoista ei kunnon uuniperunaksi ole, eikä täältä mistään sellaisia kuin esim. punainen Rosamunda saa.

Jälkiruoaksi sai riittää yksi kylmä kahvi, joita nyt onkin tullut lämpimillä keleillä juotua ylikin oman tarpeen. Yhtenä yönä tämä pilasi jo yöunetkin.

Mutta kylmä kahvihan kaunistaa, vai mitä?

2 kommenttia:


  1. Kiitos vihjeestä. Minulla rosmariini kasvaa kattoterassilla hyvin kukkaruukussa. Talvehtii hyvin, kunhan kastelen tarpeeksi. Timjami varmaan sopisi myös hyvin perunankeittoveteen. Tillille on täällä liian kuumaa ja kuivaa. Ei menesty kukkapurkissa eikä puutarhassa, mutta Basilika kasvaa kuin rikkaruoho, tarvitsee vain lämpöä ja vettä.
    Sinulla on kyllä kummallinen ruokakauppa, jos on vain yhtä sorttia perunoita. Ehkä Aachenissa on omituisia ostajia, jotka ostavat vain kovia sortteja, joista tekevät perunasalaattia ja Salzkartoffel eli kuorittuja, lohkottuja ja suolavedessä keitettyjä perunoita. Pfalz on tunnettu perunanviljelyalue. Varhaisperunoitten korjuu on alkanut jo kaksi viikkoa sitten. Oletan, että niitä myydään "parsaperunoiksi", kovia puikuloita. Viljelijöille on joku määräys, mistä päivästä alkaen saa varhaisperunoita korjata. Täällä on kylläkin ruokakaupoissa yleensä kolmea sorttia: hartkochend, vorwiegend hart kochend ja mehlig kochend. Hartkoched ovat kiinteitä ja niissä on vähän tärkkelystä, parhaita perunasalaattiin ja paistettuihin perunoihin. Vorwiegend hart kochend ovat moneen ruokaan soveltuvia yleisperunoita, mm. kuorineen keitettäviksi soveltuvia, mutta myös Janssonin kiusaukseen soveltuvia, joissa on enemmän tärkkelystä. Mehlig kochend ovet perunasoseeseen soveltuvia, tärkkelyspitoisia ja keitettäessä hajoavia perunoita. Mehlig kochende perunoita ei aina ole kaupassa.Perunoita on sen seitsemän nimisiä. Nimiä en edes muista, kun joka kerralla on perunapussissa eri nimisiä. REWEssä oli viime viikkoina vain ulkomaisia perunoita. Egyptiläisiä en edes ostanut, ja espanjalaiset olivat vetisiä ja mauttomia. Annabel ja Sieglinde ovat vanhoja hyviä sortteja, mutta huomasin vasta kotona, että ostamani 2 kg Annabellatkin ovat Kyprokselta ja myytiin "parsaperunoina". Olin pettynyt. Parsakausi loppui. Kai nyt tulee sitten lisää pfalzilasia perunoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläpäin on sitten varmaan ahkeria perunasalaatinsyöjiä.

      Olen kutakuinkin haravoinut keskustan kaupat läpi ja siellä ei ole kuin noita hartkochend, joita saa keitellä aika kauan. Kun vielä lisätään se, että asun erään taiteilijan entisessä ateljeessa, tämä asunto ei ole tarkoitettu kokkailuun, eikä ole yksi eikä kaksi kertaa kun vesihöyrystä ovat palohälyttimet alkaneet raikua.

      Perunamuusijauheita sitten on kauppojen hyllyillä jos jonkinlaisia.

      Nyt oli Flinkillä (ruoan nettikauppa) jotain festkochend Drillinge-perunoita, hollantilaisia. Mitähän nuo "kolmoset" mahtavat olla?

      Hollannin ja Belgian puolen valikoimia en ole niin tarkkaan tsekannut.

      Rosmariini on kyllä hyvä mauste varsinkin paistinperunoille. Timjamikin käy, en tosin ole kokeillut keitinveteen, vaan esim. kalakeittoon tillin asemesta. Saman vinkin taisi antaa joku muukin täällä (sinä?).

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!