perjantai 27. syyskuuta 2024

Poimintoja keskustelupalstoilta

Keskustelupalstoilta sitä löytää kaikenlaista. Tänään luin, kun joku ei olisi millään halunnut voidella juuri tehtyä tatuointiaan ohjeiden mukaan tatuoijan suosittelemalla voiteella, koska "siinä on kemikaaleja". ??????!!

Kyseinen ihminen on juuri antanut laittaa ihonsa alle kemikaaleja, joiden vaikutuksia ei edes tarkkaan tunneta! Mutta kun sen arven päälle pitäisi olla jotakin luonnollista... No, ne luonnolliset rasvatkin koostuvat kemikaaleista eli kemiallisista aineista. 

Samaisella palstalla joku haaveili perustavansa luonnonkosmetiikkafirman. Syntyi (ihan oikein) keskustelua siitä, että kehittääkseen ja myydäkseen kosmetiikkatuotteita, näiden tulisi täyttää EU:n kosmetiikkasäännökset, tuotteille tulisi suunnitella pakkaus ja tehdä säilyvyystestit, pitäisi olla laatujärjestelmät kunnossa niin tuotannossa kuin muualla jne. En minä edes tiedä, mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon. Ilmeisesti Ruokavirasto myös auditoi tuotanto- ja myyntitilat, viimeksimainitut siinäkin tapauksessa, että kyseessä olisi nettikaupan varasto.

Samanlainen juttu tuli kerran ilmi täällä Saksassa kun erässä expat-ryhmässä tapaamani nuori nainen haaveili perustavansa luonnonkosmetiikkafirman, koska hän oli kehittänyt väriä vaihtavan savikasvonaamion ja halusi välttää "kemiallisia aineita".

Samaisella palstalla käytiin jokin aika takaperin väittelyä siitä, tarvitseeko iho muuta kosteuttavaa kuin jotakin öljyä. No kun öljyhän ei sinällään - vedettömänä tuotteena - kosteuta, vaan pehmentää, joten kyllä, iho tarvitsee vesikosteuttakin jossain muodossa. Eri asia on sitten, ellei halua käyttää muuta kuin sitä öljyä. Se on silloin oma valinta, eikä iholle ehkä kaikkein optimaalisinta.

Sitten on tämä ihmisryhmä, joka kyselee lääkkeen X ja Y haittavaikutuksista. Ne, ihan ne harvinaisemmatkin, voi lukea pakkauksessa olevasta valmisteyhteenvedosta. Ellei pieni teksti präntätyllä lapulla näy omin silmin, ne löytyvät myös netistä hakemalla hakusanoilla "valmisteyhteenveto, lääke X (eli lääkkeen kauppanimi)". 

Kerran vastasin tällä tavalla johonkin kysymykseen ja sain kiukkuisen vastauksen, että kyselijä kyselee lukijoiden omia kokemuksia. No, paljon luotettavampaa tietoahan nuo pakkausliuskan tilastoidut listat ovat, sillä pohjana on jo todella iso määrä käyttäjiä. 

Toinen juttu, mikä huvittaa, on se, että kun jostakin (kalliista) lääkkeestä menee patentti, ja markkinoille ilmestyy geneerisiä vastaavia, niin silloin netissäkin aletaan keskustella niitten uusien geneeristen auheuttamista haittavaikutuksista. Hyvänä esimerkkinä on viime vuodelta eräs patenttinsa menettänyt syöpälääke. 

On totta, että geneerisissä saattaa olla eri täyteaineita kuin alkuperäisessä, mm. laktoosia, mutta huvikseni kampasi läpi valmisteyhteenvetoja, ja tulin siihen tulokseen, että suurimmassa osassa tämän alkuperäislääkkeen geneerisistä oli ihan tismalleen samat aineet kuin siinä alkuperäisessä. Ihan kapselin printtiin käytettyjä värejä myöden.

Itse asiassa kapselitkin olivat saman kokoisia ja näköisiä (eräs ko. lääkettä syövä ihminen kuvasi ja mittasi niitä), joten heräsi kysymys, että olivatko ne kuitenkin toisen firman pakkaamia ja markkinoimia alkuperäislääkkeitä? Tätäkin harrastetaan lääkealalla. 

Hyvänä esimerkkinä eräs sveitsiläisen lääkefirman alkuperäislääke, josta eräs tuttavani sai kaikenlaisia oireita, mutta joutui sitä silti käyttämään. Samaa lääkettä alkoi kotimainen firma markkinoida eri nimellä, ja tuttavani kotimaisuuden suosijana siirtyi käyttämään sitä ja ilakoi, kuinka se ei aiheuttanut sitten yhtään mitään sivuoireita! En viitsinyt pilata hänen iloaan kertomalla, että tämä lääke oli ihan sama kuin se alkuperäinen, se vaan oli kotimaisen brändin alla. Se valmistettiinkin edelleen alkuperäisen valmistajan toimesta. Vain pakkaus ja brändinimi olivat eri.

Niin että jos placebovaikutuksista puhutaan, niin se on melkoinen.

Sitten vielä vähän kevyempi löytö keskustelupalstoilta. Jossain keskusteltiin eräästä nyt TV:ssä menevästä sarjasta, jossa oli muutama nuori pari suhteessa toisiinsa. Oli paljon suutelukohtauksia yms. ja keskustelua heräsi noitten näyttelijöiden siviilielämän suhteista. Keskustelu johti siihen, että ihmeteltiin, miten heidän siviilikumppaninsa sallivat näiden nuorten näyttelijöiden intiimit kohtaukset ko. TV-sarjassa (ja yleensäkin TV-tuotannoissa ja näyttämöllä).

Kaikkea (roskaa) minäkin luen! Tässä vaiheessa tosin kahvit melkein pärskähtivät näppikselle.

Ne näyttelijäthän vaan tekevät työtään noissa tuotannoissa! Jos ei tuota kestä, niin ehkä kannattaa välttää suhteita tämän ammattikunnan edustajien kanssa.

Asiaan mitenkään kuulumattoman kuvat otettu lähimarkettini sisäänkäynnin luota.

2 kommenttia:

  1. O tempore o mores, vai miten se meni. Joo, voin kuvitella, että varsinkin keskustelupalstoilla sanan luonto yhdistäminen kosmetiikka-sanaan erottaa sen valmisteen kaikista yhteyksistä kemiaan. Pyrin välttämään päätymistä tällaisiin keskusteluihin. Tuo sun lähikaupan edusta näyttää kivalle, olisipa meilläkin yhtä siistiä :) Mukavaa viikonloppua! -q

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano!

      Kiitos, ja myös itsellesi oikein mukavaa viikonloppua! Ystävättäreni saapuu illalla, ja tulee varmaan mukava viikonloppu, joka huipentuu sunnuntaina alkavaan jokiristeilyyn.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!