Tulipa kaalista sitten mieleeni kaupassa hauska lapsuusmuisto. Naapurin tyttöjen kanssa leikittiin ahkerasti kaikenlaisia pihaleikkejä, ja eräänä vuonna tyttöjen äiti oli laittanut kasvimaalle kaalta kasvamaan, ja hyvin se kasvoikin. Jokaikinen kaalinpää oli haljennut kyljessä omaa suuruuttaan, ja me tytöt sitten kävimme aina välillä pienillä käsillämme raastamassa halkeamista kourallisen mehevää kaalta. Hyvältä se maistuikin.
Kukaan ei vaan tullut ajatelleeksi sitä, että pian oli koko kaalirivistö tököttämässä onttona siellä kasvimaalla. Pakkohan tietty sitten oli tekosensa tunnustaa kun naapurin tyttöjen vanhemmat ihmettelivät että onko kaaleissa joku kummallinen tauti kun olivat ontoiksi jääneet (naapurin tyttöjen isä oli ammatiltaan toimittaja, ja vielä nytkin ajattelen, että olipa hyvä ettei hän ehtinyt tehdä asiasta mitään kohuartikkelia maakunnan lehteen....).
Luontaisesti Terve -lehdessä oli juttu keräkaalista (kirjoittaja on Merja Lindström), tässä muutamia poimintoja: Kaali sisältää runsaasti C- ja K1 -vitamiineja, karotenoideja, foolihappoa, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja seleeniä. Kaalin sisältämät flavonoidit ja rikki (josta johtuu kaalen kamala haju sitä ruoaksi valmistettaessa) toimivat hapettumisen estoaineina.
Kaalta voi käyttää muutenkin kuin sisäisesti. Artikkelissa suositellaan kaalikääreen tekemistä ja sen käyttämistä hoitona nyrjähdyksissä, erilaisissa vammoissa, turvotuksissa, niveltulehduksissa, kuumotuksessa, vesipolvessa, rintatulehduksen hoidossa (tästä olen kuullutkin, imettävien äitien ongelma), reumaoireisiin, reumatulehduksiin ja huonosti paraneviin ja märkäisiin haavoihin.
Kääre on helppo tehdä: Pese kaali ja ota päällimmmäiset lehdet kääreen tekoon. Ohenna kovaa lehtiruotia veitsellä ja sen jälkeen kaulitse lehteä tai hakkaa sitä lihanuijalla niin, etttä kaalin neste nousee pintaan. Aseta lehti hoidettavalle paikalle (kirjoittaja laittaa vielä sen alle kaaliraastetta) ja kiedo hoidettava alue muovikelmuun. Tämän päälle voi vielä laittaa pyyhkeen. Kaalikääreen kannattaa antaa vaikuttaa 1-3 tuntia, tai sitä voi pitää vaikka yön yli.
Superruokaa! |
Naapurissani asui iäkkäänpuoleinen karjalaisnainen, joka kertoi kaalihaudetta käytetyn esim. poskiontelon tulehduksen hoitoon.
VastaaPoistaMuistaakseni hän sanoi kuumentaneensa kaalin lehteä ensin. Näissä vanhoissa ohjeissa on usein vinha perä :-)
-e-
Mielenkiintoista... Mihin se kaalihaude laitetaan? Tuskin ainakaan nokkaan tungetaan?
VastaaPoistaPoskipäille käsittääkseni :D
VastaaPoista-e-
Hyvä tarkennus....:) Varsinkin kun tiedän joidenkin tuttujen parannelleen lastensa korvatulehduksia laittamalla kuoritun valkosipulinkynnen korvaan, kuulemma tehoaa sekin...
VastaaPoistaNo, samalla linjalla jos jatketaan..
VastaaPoistaOma äitini laittoi flunssaisten lapsiensa tyynyn viereen yöksi puolikkaan sipulin. Eteeriset öljyt kuulemma. Tein sitten samaa kun omat lapseni olivat kipeinä ja tuntui tepsivän :-)
-e-