torstai 19. heinäkuuta 2018

Kesä, aurinko, helle, hikoilu, lisäravinteet ja ravinto

Tulipa vaan mieleen kirjoitella hiukan näistäkin välillä, koska ylenpalttinen hikoilu näillä hellekeleillä on saanut ainakin minulla aikaiseksi yöllisiä lihaskramppeja pohkeissa yöaikaan. Tätä on hoidettu menestyksekkäästi magnesiumtableteilla ja natrium-kaliumtasapainon korjauksella (suola ruoassa).


Eihän normaali, terve, monipuolista ruokaa syövä ihminen ravintolisiä tarvitse, toista ovat tietty sairaat ja vanhukset, joilla ehkä eivät ruoasta saadut ravinteet imeydy enää niin hyvin.

Monet syövät D-vitamiinia vähintäänkin talvella, ja se on OK, varsinkin, jos kesällä ei ole saanut tarpeeksi aurinkoa. D-vitamiini ja kalsium ovat yhdistelmänä hyödyllisiä varsinkin postmenopausaalisille naisille, koska osteoporoosiriski on aina olemassa. Luin tosin muutama vuosi sitten joitakin tutkimuksia, joiden mukaan kalsium olisi parasta saada ravinnosta (maitotuotteet, juusto, esimerkiksi), koska tablettimuodossa otettu kalsiumvalmiste saattaa nostaa pitoisuuden niin äkillisesti suonissa suureksi, jolloin se saattaa aiheuttaa verisuonien kalkkeutumista. En kovin tarkalla sihdillä alkanut ottaa tästä selvää, mutta suosittelisin kyllä käyttämään jotakin muuta keinoa kalsiumtasojen ylläpitämiseksi kuin pillereitä. Vegaanit saavat kalsiuminsa tummanvihreistä kasviksista, ja pitoisuudet voi tsekata vaikka täältä.

Mutta piti siis puhua hikoilun vaikutuksista. Hikoillessa siis iho erittää suoloja pois kropasta. Suolan mukana lähtee lähinnä natriumia ja elimistön monille toiminnoille on erityisesti natriumin ja kaliumin, eli elektrolyyttien tasapaino ensiarvoisen tärkeää. Elleivät nämä aineet ole tasapainossa, on seurauksena esim. sydän- ja hermosto-oireita. Liika natrium ilmenee mm. turvotuksina ja kaliumin puute taas saattaa aiheuttaa lihasheikkoutta, kihelmöintiä ja puutuneisuutta, ummetusta ja myös sydänoireita. Kaliumiakaan ei kannata annostella itse pillereistä (ettei tasapaino käänny toisinpäin), vaan parhaiten sitä saa esimerkiksi banaanista, täysjyväviljasta ja palkokasveista.

Tästä päästäänkin taas hikoilun mahdollisesti aiheuttamaan magnesiumin puutteeseen, joka siis saattaa ilmetä mm. kramppeina, lihasheikkoutena, ruokahalun puutoksena, sydämenlyöntien epätasaisuutena, uupumuksena, voimattomuutena, pahoinvointina, oksenteluna  -vakavammissa tapauksissa jopa sydänpysähdyksinä tai persoonallisuuden muutoksina. Magnesiumin puutos voi myös johtaa kalsiumin ja kaliumin pitoisuuksien alenemiseen kehossa. Magnesiumia saa lisäravinnepillereitten ohella myös esimerkiksi manteleista, cashew-pähkinöistä, maapähkinöistä, edamamesta ja pinaatista.

Onko sinulla ollut lihaskramppeja johtuen kuumasta kelistä ja hikoilusta tänä kesänä?

4 kommenttia:

  1. Mulla magnesium auttaa levottomiin jalkoihin. Olin kuukauden syömättä magnesiumia, ni nehän palas takas. Alotin uudelleen syömään magnesiumia ni viikossa levottomat jalat katos. Mikähän taika tuossakin on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taika lienee siinä, että magnesium on osallisena sekä aerobiseen että anaerobiseen energiantuotantoon lihaksissa. Periaatteessa kalsium auttaa lihasten supistumisessa, kun taas magnesium lihasten rentouttamisessa. Molemmat vaativat lihasten toimivuutta energian avulla. Jos lihakset menevät maitohapoille kuntoillessa, magnesium siivittää noitten happojen poishuuhtoutumista.


      Poista
    2. Liian nopsat sormet - levottomien jalkojen syytähän ei tarkasti tiedetä, mutta se näyttäisi olevan jonkinlaisen aineenvaihduntahäiriön syytä.

      Poista
    3. Kiitos! Tämä oli mielenkiintoista tietää!

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!