Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että kosmetiikassa saattaa olla esimerkiksi ruoka-aineallergeeneja?
Meikeissä, ihonhoitotuotteissa, huuli- ja hiustuotteissa sekä käsidesinfiointiaineissa saattaa olla ruoka-aineallergeeneja. Tässä postauksessa on tosin hiukan laajennettu ruoka-aineen määritelmää ja käsitelty laajemmin kasviperäisiä raaka-aineita.
Vaikka on epätodennäköistä, että joku saa anafylaksian, kun allergeeni on iholla, ihmiset voivat saada nokkosihottumaa, ihon punoitusta tai ihottumaa ja tuntea kutinaa.
Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy (ASCIA) esimerkiksi suosittelee välttämään elintarvikkeita sisältävien ihotuotteiden käyttöä imeväisille, jotka saattavat kehittää allergian kyseiselle elintarvikkeelle. On olemassa myös jonkin verran näyttöä siitä, että aikuiset voivat kehittää allergiaa elintarvikkeille käyttäessään ihotuotteita, jotka sisältävät elintarvikkeita, kuten vuohenmaitoa, kookospähkinää, puupähkinäöljyjä, kuten manteliöljyä, ja kauraa.
Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä koskevassa lainsäädännössä edellytetään, että allergeenit ilmoitetaan niiden yleisnimellä. Valitettavasti kosmetiikkamerkintöjä koskevat lait ovat erilaiset, ja allergeenit voidaan ilmoittaa niiden kasvitieteellisellä nimellä. On tärkeää tietää allergeenien kasvitieteelliset nimet, koska niitä käytetään usein kosmetiikkatuotteiden merkinnöissä. Alla hiukan esimerkkejä tavallisimmista ruokaperäisistä allergeeneista:
Maapähkinä: Arachis hypogaea
Mantelit: Prunus dulcis
Parapähkinät: Bertholletia excelsa
Cashewpähkinät: Anacardium occidentale.
Hasselpähkinät: Corylus avellane
Macadamiapähkinät: Macadamia integrifolia/ tetraphylla.
Pekaanipähkinät: Carya illinoensis
Männynpähkinät: Pignoli, pignollia, pinon ja pignon, pinus spp.
Pistaasipähkinät: Pistacia vera.
Saksanpähkinät: Juglans regia
Seesami: Sesamum indicum.
Myös kasviperäiset ainesosat luonnonkosmetiikassa saattavat aiheuttaa allergioita. FDA on koonnut alla olevan luettelon joissakin kosmetiikkatuotteissa esiintyvistä yleisimmistä allergeeneista. Nämä allergeenit aiheuttavat eniten allergisia reaktioita kosmeettisten valmisteiden käytöstä.
Yleiset allergeenit jakautuvat viiteen luokkaan, jotka on lueteltu alla: luonnonkumi, hajusteet, säilöntäaineet, väriaineet ja metallit. Suluissa nimi, jolla sen löytää INCI-listoista.
Luonnonkumit (latex)
Noin 1-6 prosenttia väestöstä on allerginen luonnonkumilateksille. Luonnonkumilateksi on maitomainen neste, joka sisältää erittäin pieniä kumihiukkasia, jotka ovat peräisin kasveista, pääasiassa H. brasiliensis -kumipuusta. Luonnonkumilateksi sisältää myös erilaisia luonnossa esiintyviä aineita, kuten cis-1,4-polyisopreenipolymeeriä ja erilaisia kasviproteiineja, mukaan lukien niin sanottuja antigeenisiä proteiineja, jotka voivat laukaista immuunivasteen. Jotkin näistä antigeenisistä proteiineista voivat olla myös allergisoivia: toisin sanoen ne voivat aiheuttaa lateksille herkälle henkilölle allergisen reaktion. Herkkyys lateksille voi kehittyä ajan mittaan, erityisesti ihmisillä, jotka altistuvat sille usein.
Latex voi esiintyä INCI-listoissa myös seuraavilla termeillä:
- Natural Rubber Latex
- Natural Latex Rubber
- Rubber Latex
- Natural Latex
- Latex Rubber
- Natural Centrifuged Latex
- Natural Liquid Latex
- Aqueous Latex Adhesive
Allergisoivia ainesosia saattavat olla myös monet kasvipohjaiset tuoksuaineet, etenkin eteeriset öljyt.
- Anisyl alcohol - tämä voi olla joko synteettistä tai luonnollista alkuperää. Luonnosta sitä saadaan hunajasta, aniksesta, tomaateista ja Tahitin vaniljasta.
- Benzyl alcohol - tämä voi olla myös synteettistä tai luonnollista, ja sitä saadaan luonnosta Perun balsamista, tolubalsamista, jasmiinista, aprikoosista, manteleista, omenoista, banaaneist, parsasta, mustaherukoista ja karhunvatukoista.
- Benzyl benzoate -s ynteettistä tai luonnollista. Luonnossa tätä saadaan Perun balsamista, tolubalsamista, jasmiinista ja ylang-ylangista.
- Benzyl cinnamate - synteettistä tai luonnollista. Luonnossa sitä saadaan Perun balsamista, tolubalsamista ja Copahusta
- Benzyl salicylate - synteettistä tai luonnollista. Luonnossa saadaan propoliksesta.
- Cinnamyl alcohol - synteettistä tai luonnollista, luonnosta saadaan hyasintista.
- Cinnamaldehyde - Synteettistä tai luonnollista. Luonnosta saadaan kanelista, hyasintista, patsulista ja muskottipähkinästä.
- Citral - synteettistä tai luonnollista. Luonnosta saadaan sitruunasta, appelsiininkuoresta, eukalyptuksesta, greipistä,appelsiinista, lehtiselleristä, aprikoosista, mustaherukasta, kiivistä, rypäleistä, mangosta, inkivääristä, melonista, luumuista, vadelmista ja ruususta.
- Citronellol - synteettistä tai luonnollista. Luonnosta saadaan sitruunaruohosta, Ceylon-kasvista (Philodendron ceylon), omenasta, aprikoosista, herukoista, karhunvatukasta, mustikoista, appelsiinista, passionhedelmästä, persikasta ja ruususta.
- Coumarin - synteettistä tai luonnollista. Luonnosta saadaan tuoksumatarasta, lakritsista, kassiakanelista, apilasta, tonkapavuista, karhunputkesta.
- Eugenol - synteettistä tai luonnollista. Luonnollista saadaan mausteneilikasta, maustepippurista, laakerinlehdestä, ceyloninkanelista, neilikakkukasta, galangalista, muskottipähkinästä, sitruunaruohosta, kamferista, patsulista, joistain ruusulajikkeista meiramista, patsulista ja cistus-kasvista.
- Farnesol - synteettistä tai luonnollista. Luonnollista saadaan ruususta, nerolista, ylang-ylangista, limestä ja tolubalsamista.
- Geraniol - synteettistä tai luonnollista. Luonnollista saadaan ruusuöljystä, appelsiinista, eteerisestä palmarosaöljystä, sitruunaverbenasta, iisopista, laakerinlehdistä, laventelista, nerolista, sitruunaruohosta, mandariinista, sitruunamelissasta, myrtistä, omenista, aprikoosista, joistain karpalolajikkeista, mustaherukoista, karhunvatukasta, korianterista, inkivääristä, muskottipähkinästä, timjamista, ruususta ylang-ylangista ja kurjenpolvista.
- Isoeugenol - synteettistä tai luonnollista. Luonnollista saadaan sitruunaruohon ja ylang-ylangin eteerisistä öljyistä.
- d-Limonene - synteettistä tai luonnollista. Luonnollista saadaan sitruunasta, tillistä, katajasta, sitruunaverbenasta, appelsiinista, nerolista, teepuusta, piparmintusta, karhunputkesta, bergamotista, mandariinista, lehtiselleristä, kuminasta, laventelista, limestä, muskottipähkinästä, karhunputkesta ja mirhasta.
- Linalool - synteettistä tai luonnollista. Luonnollista saadaan laventelista, mäntykasveista, laakerinlehdistä, myrtistä, sitruunasta, appelsiinista, ylang-ylangista, muskottipähkinästäm sitruunaverbenasta, nerolista, korianterista, limestä, kurjenpolvista, piparmintusta, aprikoosista, artisokista, karhunvatukasta, basilikasta, banaanista, pavuista, timjamista, ruususta omenasta, mustikoista ja palmarosa-öljystä.
- Oak moss extract - valkohankajäkälä, luonnollista.
- Tree moss extract - luonnollista jäkälästä, joka kasvaa tyypillisesti mäntypuiden ja kuusien oksilla.
Väriaineet
Metallit
Metalleja ei tietenkäään suoranaisesti syödä, mutta mainitsen ne nyt kuitenkin tässä yhteydessä.
Eteerisiä öljyjä on käytetty lääketieteellisesti vuosisatojen ajan, ja kun luonnollisen, kokonaisvaltaisen elämäntavan ympärillä vallitseva hype kasvaa, niitä lisätään yleisesti ihonhoitoon, hiustenhoitoon ja hammastahnaan, vaikka eteeriset öljyt ovat osoittautuneet vahingollisiksi iholle, erityisesti herkälle iholle, ja ne ovat yleisiä allergeeneja. Eteeriset öljyt voivat toimia kosmetiikassa hajusteina tai aktiiviaineina.
Moniin eteerisiin öljyihin liittyy vakavia varoituksia niiden tehon vuoksi. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä siitä, kuinka paljon kasvia suurinpiirtein tarvitaan pienen tavallisen 15 ml:n eteerisen öljyn pullon valmistamiseen:
- 143 kg ruusun terälehtiä tuottaa 15 ml ruusun eteeristä öljyä
- 14 kg laventelin kukkia
- 75 sitruunaa
- 1/2 kg piparminttua
Eteeriset öljyt ovat selvästi hyvin väkeviä, joten jos sinulla on jonkinlainen herkkyys näille kasveille, tällaisen määrän käyttäminen voi olla haitallista ihollesi, varsinkin jos se jätetään laimentamatta. Koska viranomaisten ohjeita ei ole, eteerisillä öljyillä ei aina ole ohjeita siitä, miten niitä laimennetaan oikein paikallisesti käytettäväksi, joten väärinkäyttö on yleistä, mikä lisää entisestään ärsytyksen ja herkistymisen riskiä.
Jos et ole huolellinen eteeristen öljytuotteiden valinnassa, ne voivat olla vähemmän luonnollisia kuin luuletkaan. Eteeriset öljyt on säilöttävä hapettumisen estämiseksi, ja monet niistä tislataan haitallisilla kemikaaleilla, kuten asetonilla ja formaldehydillä, eikä esimerkiksi viranomainen sääntele eteeristen öljyjen käyttöä, joten ei ole mitään keinoa olla varma siitä, että saat, mitä toivot saavasi, eli turvallisen tuotteen.
Nykyään on paljon enemmän kasviuutteita, joita löytyy ihonhoito-, hiustenhoito- ja jopa suunhoitotuotteista. ”Luonnollisten” ainesosien houkuttelevuus on johtanut siihen, että kasviperäiset ainesosat ovat yleistyneet henkilökohtaisessa hygieniassa, mutta ei pidä olettaa, että nämä ainesosat ovat luonnostaan parempia kuin synteettiset ainesosat, joita ihotautilääkärit ja kosmetiikkakemistit ovat tutkineet ja formuloineet.
Jos sinulla on herkkä iho, on parasta välttää kasviperäisiä ainesosia kokonaan, ellet ole valmis investoimaan uusiin tuotteisiin ja pysty testaamaan jokaista kokeilemaasi tuotetta. Sen sijaan, että keskittyisit siihen, mistä kosmetiikkatuotteiden ainesosat ovat peräisin, keskity tutkimukseen, testaukseen ja ihotautilääkärin suosituksiin, jotka takaavat turvallisen ja tehokkaan ihonhoidon.