perjantai 23. syyskuuta 2022

Miltä ruusut tuoksuvat?

Kaikki ovat varmaan kuulleet puhuttavan "mummonruususta" tuoksujen yhteydessä. Minä taas väitän, ettei sellaista varmaan edes ole, koska erilaiset ruusut tuoksuvat niin erilaisilta.

Erilaiset tuoksut ovat pitkälti sidoksissa ruusun väriin. Yllättävää kyllä, ruusut tuoksuvat myös nuppuvaiheessa erilaiselta kuin silloin, kun kukat ovat avautuneet. Ruusun tuoksu voi myös vaihdella vuorokauden tai vuodenajan mukaan, sekä vaikka sen mukaan, onko ruusu pensaassa vai leikkokukkana.


Ruusun tuoksut voidaan jakaa sammaleisiin, teemäisiin, hedelmäisiin ja mausteisiin. "Traditionaalinen" mummonruusutuoksu lienee peräisin Rosa damascenasta, mutta eri ruusulajikkeissa on muitakin elementtejä, kuten vadelmaa, banaania, aprikoosia, myskiä, anista, persikkaa, sitruunaa, myrrhaa, anista, glögiä ja laakerinlehteä. 


Etenkin valkoiset ruusut tuoksuvat teenlehdiltä. Siis samalta kuin avattu irtoteepaketti tuoksuu.Punaiset ja pinkit ruusut tuoksuvat eniten traditionaaliselta, siis siltä "mummonruusulta". Vaaleat, kellertävät (kermanväriset) ruusut tuoksuvat koristekrassilta, orvokilta ja sitruunalta. Kirkkaankeltaiset ja oranssit ruusut taas tuoksuvat lähinnä orvokilta, erilaisilta hedelmiltä, koristekrassilta ja mausteneilikalta.


N. 20% ruusuista ei tuoksu millekään. Myös nykyinen ruusujen korjaaminen liian aikaisin ja pitkät kuljetusmatkat mm. Afrikasta vaikuttavat ruusujen tuoksuun. Ruusujen jalostaminen on myös tuottanut heikommin tuoksuvia lajikkeita.

Ruusun tuoksu häipyy helposti. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä tummempi ruusu ja mitä paksummat, samettiset terälehdet, sen voimakkaampi ja kestävämpi tuoksu.


Nykyään hajuvesiin käytettävä ruusun tuoksu on yleensä synteettistä. Tämä siksi, että ruusuöljy on äärettömän kallista. 1 g ruusuöljyä tarvitsee 10 tonnia ruusun terälehtiä.

Aidossa ruusuöljyssä on kuitenkin oma, hieno arominsa, ja se näköjään säilyykin todella kauan. Minulla on kaapissa Romaniasta tuotua ruusuöljyä, eikä se ole mennyt vuosikymmenissäkään miksikään, kunhan sen säilyttää pimeässä ja viileässä.

Ruusuvettä käytetään myös ruoissa tuoksujen, lääkinnän ja kosmetiikan lisäksi (lue lisää täältä).

Ruusuja viljellään esimerkiksi Bulgariassa (josta nuo ensimmäisen kuvan tuoksut ovat), Romaniassa, Hollannissa, Turkissa, Keniassa ja Ecuadorissa. Viimeksimainittu on maailman suurin ruusujen tuottajamaa.

Jos näissä maissa sattuu reissaamaan, suosittelen käyntiä ruusuviljelyksillä, sillä se on elämys.

Ruusujen kuvat omasta puutarhasta.

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus! Mä rakastan ruusun tuoksua, joka jakaa tosi paljon mielipiteitä. Joihinkin tuoksuihin se on osattu tehdä täydellisen tasapainoisena. 🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen vähän, että ne, jotka eivät ruusujen tuoksuista tykkää, eivät ole nuuhkutelleet kuin sitä yhtä lajia.

      Mullekin alkoi asia avautua täällä miehen talon puutarhassa, ja "opiskelu" jatkuin sitten Bulgarian ruusuviljelmillä. Nyt käyn aina tilaisuuden tullan paikoissa, joissa kasvatetaan ruusuja.

      Harva muuten tietää, että Turussakin on rosarium, Luolavuoressa: https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/ulkoilualueet/puistot/tahkapuisto

      Toinen juttu täällä. Tuo jutussa mainittu Kauppilan puutarha (Flör) on siinä melkein naapurissa: https://www.ts.fi/viihde/1074295172

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!