maanantai 21. syyskuuta 2020

Hyvä korostussävy hiukan aikuisemmalle iholle

Näin aikoina, joina "lasi-iho", siis se sellainen kiiltelevä, olisi siis tavoitteena, en voi sanoa muuta kuin, että kuin ehkä se sopii vain nuorelle iholle.

Korostustuotteista, eli highlightereistä voi sanoa samaa. Niitähän löytyy joka lähtöön ja monet niistä sopivat lähinnä iltakäyttöön.

Olen empinyt näitten päiväkäyttöä, kunnes keksin, että iholle, joka on jo aikuisemmalla puolella, ja jossa on myös esim. näkyviä huokosia, parempi on hiukan punaa sisältävä ja hienovaraisemmin helmiäinen korostussävy.

Löytyihän sekin sitten melkein kuin vahingossa.







Aika heleä sävy. Pysyvyyttäkin mainostetaan, ja tosiaankin, onhan niitäkin poskipunia, jotka häipyvät iholta alta aikayksikön joten siinä mielessä tämä kyllä pitää kauemmin.
Mitä mieltä tästä asiasta olette?

perjantai 18. syyskuuta 2020

Iltapäiväteekutsut viime sunnuntaina

 Hupsan - niin vaan taas viikko meni. Olen ollut koulutuksessa joka päivä puoli päivää, ja ajankohta oli mahdollisimman hankala, koska töitä on ihan älyttömästi ja tuttuun tapaan tahti vain kiihtyy kun on viimeinen vuosikvartaali kohta hollillaan.

Meillä oli kuitenkin viime sunnuntaina iltapäiväteevieraita, ja mukana oli hauska Erwin-vauva, joka roikkui välillä pöytäliinan kulmissa ja välillä nakersi meidän varpaitamme pöydän alla. Nuoriherra on n. kolmen kuukauden ikäinen, muistaakseni.


Olin alunalkaen ajatellut tarjota shampanjaa teen kanssa, mutta sitten juomaksi teen ohella valikoituikin Pimm's, englantilaiseen tapaan, vaikka se hiukan epäortodoksinen valinta olikin. Pimm's on Britanniassa nimenomaan kuumien kesäpäivien juoma.

Valmista Pimm's seuraavasti: 1/3-1/4 Pimm's no 1:stä (Alkosta), ja sekaan 2/3 tai enemmän sitruunasoodaa/ginger alea (nyt laitoin molempia sekaisin). Laita kannuun paljon jäitä, runsaasti tuoreita kurkun paloja, tuoreita mintunoksia, halkaistuja mansikoita, appelsiininpaloja jne.

Se on sitten hyvää, vaikka ei aurinkoisena hellepäivänä sitä ulkotiloissa joisikaan! 



Sconesit pitää tehdä juuri ennen tarjoilua. Nyt tein ne englantilaisen, Turussa asuvan ystävättäreni Barbaran ohjeella, joka on BBC Good Food -nettisaitilta, joka minullekin on jonkinlainen "ruoanlaittoraamattu".

Kuvan saa klikkaamalla suuremmaksi, ja se muna on tarkoitettu ainoastaan voiteluun (sanon tämän siksi, että olen nähnyt reseptejä, joissa muna tulee taikinaan, vaikka ei se kai niin yleistä ole.



Hilloja oli kolmea sorttia; eli noita itsetehtyjä. Vasemmalta alkaen: mahonia-, japaninruusukvitteni- ja mustaviinimarjahillo. Kaikissa vain hedelmää ja pektiiniä! Ei säilöntäaineita.

Alempana "pseudo" clotted creamia. Oikea clotted cream valmistetaan keittämällä pastöroimatonta kermaa paksuksi uunissa, vaan kun sitä ei nyt ollut saatavilla. British Corner Shop netissä toimittaa normaaliaikoina sitä(kin) tänne Suomeen, mutta nyt korona-aikana kuljetus ei oikein pelaa. Enkä minäkään ihan hiljattain ole käynyt Irlannissa, että olisin voinut tuoda.

Vielä muutama vuosi sitten Turussa oli ystävieni pitämä Englantilainen Kahvila, jossa heillä oli sama ongelma ja he keksivät ratkaisun. Kermavaahto, johon on lisätty hiukan mascarponejuustoa, ajaa saman asian. olisiko suhde noin 1 dl kermaa ja pari rkl mascarponea? Laitoin itse hiukan summanmutikassa... Kermavaahto saa olla hiukan löysää, ettei seoksesta tule liian tynkkyä.

Edellämainittu ystävättäreni Barbara tarjoaa sconesien kanssa pelkkää hilloa ja maustamatonta kermavaahtoa, ja käyhän se niinkin!

Iltapäiväteen etiketistä tässä sen verran, että scones'it syödään voileipien jälkeen ja ne murretaan kahtia, ei leikata. Hillo laitetaan ensin puolikkaan päälle, sitten vasta clotted cream.


Nyt kävi niin hassusti, että havahduin ottamaan kuvia vasta kun kekkerit olivat loppupuolella, eli voileivät eivät päässeet kuviin ollenkaan! Mikä harmi!

Toisaalta olen imarreltu, että ne kelpasivat niin hyvin! Laitoin kolmea lajia, aina kaksi per nuppi, kun leikkaa kaksikerroksisen leivän (reunat pois otettuaan) joko pitkittäin tai diagonaalisesti kahtia  - pidän enemmän siitä pitkittäismallista, eli "sormivoileivistä".

Muna-vesikrassileivät

Laita täyte murskaamalla keitettyjä munia, lisäämällä seokseen majoneesia (Hellmans, ei ole liian etikkainen) + hiukan sinappia, suolaa ja mustapippuria. kun voitelet leivänpuoliskot tällä, laita väliin silputtua, tuoretta vesikrassia (tämä ei välttämätön, mutta munaleipä on klassikko, kuten seuraavatkin leivät).

Kylmäsavulohileivät

Leivät voidellaan maustamattomalla tuorejuustolla (Philadelphia) ja väliin laitetaan ohut kerros kylmäsavulohta. Suomalaiset voivat lisätä tilliä, mikä ei kuulu alkuperäiseen ohjeeseen, mutta annettakoon anteeksi 😊.

Kurkkuleivät

Miten näin yksinkertaisesti voikin saada aikaan hyvää!!!!! Tässä on a ja o käyttää paperinohuita, läpinäkyviä  kurkkuviipaleita! Minun mandoliinini oli kotikotona enkö kelpuuttanut miehen juustohöylän viipaleita. Tiesin kuitenkin, että herra on taitava "machetensa" kanssa (tämä on siis todella iso keittiöveitsi) veistämään kurkusta paperinohuita siivuja, joten hän joutui kurkunleikkaussavottaan. 

Paahtoleipäviipaleet siis voidellaan pehmeällä voilla ja väliin tulee kurkunsiivuja. Tämä on minun suosikkini!

Ne paahtoleipäviipaleetkin pitää valita huolella (vaikka niitä ei näihin niitä leipiä paahdetakaan). Tsekkaa siivujen paksuus ennen kuin ostat!

Leivät menivät heti kuin kuumille kiville!

Lisäksi tarjosin itsetehtyä toscakakkua, Irlannista tuotua Marks&Spencerin banaanikakkua ja Leivon Leipomon Talonpoika-pikkuleipiä. Muro-keksit tai skottilainen shortbread olisivat olleet autenttisempia tarjottavia. Makeat piirakat ja kakut saa pilkkoa miltei suupaloiksi, sanoisin, että3-4 senttiä kanttiinsa riittää.

Toscakakkua.

Sitten  se tee... Sveitsissä asuessa minulla oli niin britti- kuin irkkukollegoja, jotka (firman tarjoamasta laajasta tee- ja tisanesvalikoimasta huolimatta) raahasivat joitan PGTipsejä kotimaistaan.

Myönnän nykyään kuuluvani myös heihin. 

Periaatteessa haluaisin tarjoamani teen olevan irtoteetä, koska se on kalliimpaa, eikä siinä ole jauheeksi menneitä halvempia osia. Suomessa teevalikoima on kuitenkin rajallinen.

S-Ryhmä kuitenkin ilokseni myy Tescon teetä, joka tosin on pusseissa.



Pusseissa ei muuten ole sitä narua, mikä saattaa hämmentää. Itse pidän sen pussin koko juomisen ajan kupissa, mutta makuja on tietty monia.

Tämän teen jotenkin kelpuutan ja teepannuun pusseja voi laittaa useamman kuin yhden.

Mielestäni iltapäivätee on kiva asia viettää aikaa yhdessä ystävien kanssa ja sen voi valmistella pitkälti etukäteen. Se on myös hyvä vaihtoehto tarjota ateria ystäville, eikä vaadi juurikaan kulinaristisia kykyjä.

Mukavaa yhdessäoloa tällaiset teekekkerit.

lauantai 12. syyskuuta 2020

Lipstikalla maustettu juustokeitto

Tämän blogin tarkoitus ei ole muuttua ruokablogiksi, vaikka nyt tarjolla on taas ruokaohje ja varmaan vielä huomennakin jotakin samantapaista on tulossa, sillä meillä on huomenna iltapäiväteekutsut.

Mutta asiaan. Löysin sitten viime keväänä vihdoin ja viimein lipstikan taimen ja siellä se nyt keittiön ikkunan alla pöhöttää ja kasvaa kuulemma jopa kaksimetriseksi. Päätin, että täytyyhän sitä kokeilla johonkin ruokaankin.


Lipstikalla maustettu juustokeitto (2-3:lle, alkukeittona 4:lle)

2 sipulia silppuna
1 rkl oliiviöljyä
2 dl tuoretta lipstikanlehtisilppua (kuivattua riittää nelisen rkl)
8 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja (maissisuurustekin käy)
150 g mietoa sulatejuustoa
2 dl kermaa
suolaa, mustapippuria

Kuullota sipulisilppu sekä lipstikka kattilassa tai padassa oliiviöljyssä. Lisää vesi, johon on sekoitettu suuruste (vehnä- tai maissijauho). Anna poreilla muutama minuutti. Lisää sulatejuusto nokareina. Tässä vaiheessa keitto kannattaa soseuttaa, ellei pidä sipulinpaloista ja varsin karkealehtisestä lipstikasta.

Lisää kerma ja kuumenna (älä keitä enää). Tarkista maku ja tarjoa.

torstai 10. syyskuuta 2020

Kesäkurpitsatagliatellit ja Aurajuusto-katkarapukastiketta

 Tässä on pikaruokaa parhaimmillaan, ja gluteeniton vaihtoehto! Helppokin valmistaa.




Kesäkurpitsatagliatellit ja kermaista Aurajuusto-katkarapukastiketta 2:lle


1 keskikokoinen kesäkurpitsa

Kastike:
1 pala Aurajuustoa
n. 1 dl kermaa
töräys ketsuppia
1/4 - 1/2 tl cayennepippuria (tai maun mukaan)
180 g pussi pakastekatkarapuja.

Sulata katkaravut ja valuta ne lävikössä

Pese ja kuivaa kesäkurpitsa. Viiltele se pitkittäin veitsellä, jotta saat juustohöylällä tai mandoliinilla ohuita, pitkiä suikaleita. Kuullota suikaleet halutun kypsiksi teflonpannulla.

Valmista kastike kasarissa murustamalla sinne juusto ja kaatamalla kerma päälle. Tämäkin onnistuu parhaiten teflonpohjaisessa. Kuumenna seos kunnes juusto sulaa sekoittaen tarvittaessa vispilällä. Tarkista maku ja lisää vasta maustamisen jälkeen katkaravut. Kastike saa olla mausteista. Älä enää keitä katkarapujen tarjoamisen jälkeen.

Tarjoa kuumana.