torstai 28. huhtikuuta 2011

Vastuusta

Edellisestä kirjoituksesta tuli taas mieleen työpaikka ja siellä tämä eräs sosiaalinen naisjohtaja. Hänellä on hauska tyyli kommentoida muilta saatua palautetta palautteen kohteelle tyyliin: "Mä vähän kuulin, että (sinä sitäjatätä)".

Eli vastuu itse asiasta siirtyy kuulijalle, vai siirtyykö? Jäin miettimään tätä leikkikoululaistyylin "kerron vähän mutta enpäs kerrokaan" - toimintaa. Kenellä on vastuu itse sanomasta?

Oletetaan, että työkaverini kertoo pomolleni, että suoritan jonkin työtehtäväni huolimattomasti ja saan kuulla pomoltani, että hän on "vähän kuullut, että olet huolimaton tehdessäsi työtehtävää X". Tästä syystä hän on pakotettu hylkäämään palkankorotuspyyntöni, vaikkakin huolimattomasta tehtävien hoidosta on vaikea löytää kouriintuntuvia todisteita.

Minä olen tietystikin närkästynyt ja vaadin tietää, kuka niin väittää, ja perustelut väitteelle. Pomoni sanoo, ettei nyt ihan tarkasti muista kuka sanoi ja missä tilanteessa, mutta että hän on kuitenkin "vähän kuullut", että näin on.

Kuulostaako lapselliselle? Niin minustakin, mutta tunnen henkilön, joka toimii näin. Tämä on juuri omiaan kasvattamaan eripuraa ja kyräilyä työpaikalla, ja opettaa nuoremmat "hetimullekaikki"-työntekijät toimimaan leikkikouluastelaisten tavalla työpaikalla ja käyttämään selän takana juoruilua narsistinkaltaisesti kyynärpäätekniikkana esim. YT-neuvottelutilanteessa (kyllä, näinkin on käynyt).

Muutenkin tuntuu, että solidaarisuus työpaikoilla työtovereita kohtaan on kärsinyt inflaation nykymaailmassa.

Business-etiikka on mielestäni todella kiinnostava tarkastelualue. MBA-koulutuksessani se jakso tuntui juuri eniten turhauttavan muita opiskelijoita, kun taas minä pidin sitä äärettömän mielenkiintoisena. Filosofista pohdiskelua päätöksenteon ja valintojen taustalla ei juurikaan suosita  - tai siihen ei kuulemma "ole aikaa". Kvartaalitalouden hektisyydessä unohdetaan monta kertaa se, että päätöksiä ja toimintaa olisi hyvä, tai minusta oikeastaan pitäisi tarkastella myös hiukan pidemmällä aikajanalla, sillä hetken päätöksellä saattaa olla hyvinkin kauaskantoiset vaikutukset.

Tästä hyvänä esimerkkinä YT-neuvottelut ja irtisanomiset ja sitten samojen tehtävien ulkoistaminen jopa niille samoille irtisanotuille henkilöille. Näyttäähän se ainakin sinä vuonna viivan alla hyvälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!