lauantai 17. elokuuta 2019

Illallinen eilen ja vielä vähän punaviinidieetistä

Onpas ollut kiirettä! Meillä oli eilen lisäksi vieraita, joille kokattiin hiki hatussa illallista, ja siihenkin meni melkein koko päivä. Onneksi pystyin paljon tekemään töitten lomassa, mm. kuorimaan perunoita ja juureksia sekä tekemään jälkiruokapiirakan taikinan jne. telekonferenssien aikana. Valitettavasti en huomannut ottaa kuvia ruoista, mutta menu oli aika loistava (tein itse alkuruoan ja jälkkärin ja mies pääruoan).

Menu oli siis seuraavanlainen: alkuruoaksi kesäkurpitsakeittoa (runsaasti silputtua sipulia kuullotetaan kattilassa oliiviöljyssä, sekaan kasvislientä ja pari isoa kesäkurpitsaa paloiteltuna, keitetään kunnes kesäkurpitsat ovat pehmeitä, vettä saa olla niin, että palat juuri ja juuri peittyvät, ei liikaa. Soseutetaan ja lisätään tilkka kermaa. Tarkistetaan maku ja lisätään tarpeen tullen pippuria ja suolaa. Se ei muuta tarvitse!), pääruoaksi oli erittäin murea coeur de filet seuranaan kermajuustoperunat puikuloista sekä kermapippurikastike ja höyrytettyjä ja paistettuja uunijuureksia. Jälkkäriksi lämmin  Mamman Marjapiirakka ja vaniljakastiketta kahvin kera (piirakassa metsämustikoita ja vadelmia, eli se oli ns. kuningatarpiirakka). Viininä oli alkuruoan kanssa ja alkumaljoina shampanjaa (Pannier Brut) ja pääruoan kanssa Norton Barrel Select 2018 Malbec.

Malbecista sen verran rypäleenä, että sehän on erittäin siemeninen, ja ehkä juuri sen takia sisältää paljon prosyanideja (flavonoidi, antioksidantti). Roger Corder on kardiologi, joka on kirjoittanut aiheesta kirjankin.

Kirja löytyy mm. Amazonista.

Monissa maissa, kuten UK:ssa,  kardiologit tarjoavat mm. korkeasta kolesterolista kärsiville potilaille punaviinidieettiä avuksi, niin myös Corder suosittelee. Kuitenkin kohtuudella, eli 1-2 lasillista päivässä. Tässä Telegraphin analyysia aiheesta (englanniksi).

Lyhyesti sanoen, professori Corder huomasi tutkimuksissaan, että punaviini esti sepelvaltimotautia edistävän molekyylin, endoteliini-1:n toimintaa. Punaviinin lisäksi sama vaikutus on esimerkiksi tummalla suklaalla ja karpaloilla. Valitettavasti prosessoidussa ruoassa prosynidien osuus on vähäinen, mutta punaviinissä ainetta on suhteellisen vaivattomassa muodossa. Alkoholin kulutusta ei toki Corderkaan suosittele lisäämään, mutta kaikkea kohtuudella.

Corderin mukaan viinit, joissa on paljon näitä flavonoideja, voivat kohtuullisina määrinä kulutettuina parantaa verisuonten seinämien kuntoa ja estää myös sydänsairauksia, aivohalvauksia, diabetesta, dementiaa ja joitakin syöpiä.

Mahtaisi siitä tulla iso haloo, jos kardiologit Suomessa alkaisivat suositella päivittäistä viinilasillista potilailleen 😂.

1 kommentti:

  1. Sen päivän kun näkisi, että Suomessa lääkäri suosittelisi punaviiniä lääkkeeksi ;D Varmaan erotettaisiin lääkäriliitosta samantien. Mutta ai että, miten helppo kikka ja varmaan olisi jossain senioritalossa ihan mahtava hengennostattaja. Eikös Ranskassa tarjoilla aina senioreille punaviiniä palanpainikkeeksi? Ja tilkka konjakkiakin...

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!