torstai 4. elokuuta 2022

Miliumien nitistystä

Olen tässä usean viikon sivellyt poskipäitäni ja leukaani ja ihmetellyt niihin putkahtaneita ikäviä "patteja", miliumeita (tai pitäisi kai sanoa oikeaoppisemmin "milia", joka lienee se oikea monikko, vrt. medium-media - mutta puhutaan nyt kuitenkin miliumeista).

Minulla oli joskus jotakin nestettä, jolla sellaiset lähtivät hyvin, ja elleivät lähteneet, niin reseptillä saatavalla tretinoiinivoiteella viimeistään. Viimeksimanittua käytettäessä täytyy vaan aina varautua välttelemään aurinkoa viimeisen päälle ja odottaa myös ihon pitkäaikaista kesimistä.

Yritin kuoria ihoani ahkerasti mekaanisilla kuorinnoilla, mutta ei tulosta. Tämän lisäksi yritin kosteuttaa ihoa hyvin, miliumit kun kuulemma ovat tulosta tukkeutuneesta ihohuokosesta, jonka ulos pukkaama tali jää ihon kuivan kuoren alle.

Eipä auttanut sekään. Varasin siis ajan kosmetologille niiden mekaaniseen poistoon.

Ennenkuin ehdin sinne asti, tuli eräänä iltana mieleeni, että jossainhan on pullollinen vedetöntä salisyylihappoa. Nimenomaan vedetöntä (anhydrous), sillä vesipohjassa oleva salisyylihappo - vaikka se pienimolekyylisenä tunkeutuukin syvälle huokoseen  - saattaa taas kuitenkin kuivattaa ihon pintaa edelleen, mikä ei välttämättä ole hyvä asia tässä tilanteessa.


Pullo löytyi, ja oli vieläpä lähes käyttämätön. Eikun kokeilemaan...

The Ordinary Salicylic Acid 2% Anhydrous Solution sisältää kosmetiikassa sallitun enimmäismäärän, eli 2% salisyylihappoa (EU:n kosmetiikkalainsäädäntö). Voisin tähän lisätä, että korkeampia pitoisuuksia (3%) voidaan käyttää poishuuhdottavissa hiustuotteissa. Kosmetiikassa salisyylihappoa käytetään myös säilöntäaineena. jolloin sen pitoisuus on yleensä 0,5%. Alan ammattilaiset voivat käyttää vahvempia pitoisuuksia mm. jalkojen kovettumien poistoon.

Säilöntäaineena salisyylihappo toimii anti-inflammatorisesti tappamalla bakteereja ja muita tulehduksen aiheuttajia. Sen anti-inflammatorisuuden vuoksi sitä käytetään mm. aknen ja rosacean hoitoon.

Salisyylihappo kuuluu beetahydroksihappoihin (BHA). Salisyylihappo on rasvaliukoinen, toisin kuin alfahydroksihapot (AHA, esim. glykolihappo). Salisyylihappo penetroituu syvemmälle ihoon rasvaliukoisuutensa ja ansiosta, toisin kuin vesiliukoiset AHAt.

BHAita tarvitaan pienempiä pitoisuuksia kuin AHAa. Siksi BHA on vähemmän ihoa ärsyttävää. BHAt ovat toisin sanoen voimakkaampia happoja kuin AHAt. Molemmat ohentavat ihoa kuorimalla sitä, mikä saa ihon näyttämään paremmalta. Ne myös vähentävät ihon hyperpigmentaatiota.

BHA toimii löystyttämällä ihon kuorikerroksen kuolleiden solujen sidoksia ja saavat näin aikaan tämän kerroksen kuoriutumisen pois. Juuri tämä kuollut kuorikerros paksuuntuessaan aiheuttaa mustapäitä ja miliumeja ynnä muita epäpuhtauksia tukkimalla huokoset.

Salisyylihappo puhdistaa siis huokosia ja tasapainottaa myös talineritystä, mutta sitä käytetään myös joskus kuivan ihon ongelmiin, kuten psoriasikseen ja päänahan hilseeseen. Itse asiassa sekä AHAt, että BHAt ovat myös humektantteja, jotka kostuttavat ihoa ja auttavat pitämään kosteuden ihossa. Korkeina annoksina molemmat happotyypit todennäköisesti myös lisäävät kollageenisäikeiden tiheyttä ihossa pidemmän aikaa käytettyinä. Silti kuivaihoisille ei suositella BHAta ainakaan pidemmän päälle käytettynä.

Siinä missä AHAt altistavat auringonsäteiden haittavaikutuksille, BHAilla on jonkin verran auringonsäteiden haitalliselta ja säteilyn aiheuttamalta ennenaikaiselta ihon ikääntymiseltä suojaavia ominaisuuksia. Silti aurinkosuojan käyttäminen on BHAittenkin kanssa suositeltavaa.

The Ordinary tuotteessa salisyylihappo on skvalaanipohjassa. Lisäksi siinä on mm. ihoa pehmentävää kapryylitriglyseridiä (caprylic triglycerine), ihoon kosteutta sitovaa pentyleeniglykolia (pentylene glycol). Kapryylitriglyseridi derivoidaan kookosöljystä ja glyseriinistä, ja se toimii antioksidanttisesti, kosteuttaa ihoa ja myös sitoo kosteuden.

Käyttökokemus/tulos oli aivan ällistyttävä. Laitoin sitä kahtena peräkkäisenä yönä iholle sellaisenaan, varoen tietenkin silmänympäryksiä. Toisen yön jälkeen miliumit osoittivat jo häviämisen merkkejä. Muutaman yön jälkeen niistä oli jäljellä vain muisto. Ihokin tuntui kosteutetulta ja pehmeältä.

Peruin varaukseni kosmetologille, mihinkäs sitä enää tarvitsisinkaan.

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. Minulla on ollut milium poskessa vuosikausia ja huomasin että kesällä on tullut lisää. EE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miliumit ovat kyllä ärsyttäviä ja pysyvät sitkeästi. Itse nyplään niitä jatkuvasti, joten parempi hoitaa ne pois. Tuo seerumi ei maksa kuin muutaman euron, joten tulee paljon halvemmaksi kuin kosmetologi.

      Poista
  2. Oho, toimipa toi hyvin ja nopeasti! Muistan joskus miettineeni olisiko tästä apua mieheni iholle, joka on kovin epäpuhtauksiin taipuvainen, mutta pahoin pelkään saisinko häntä käyttämään tätäkään tuotetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miehet... :D

      Meillä sama juttu, mutta kumma kyllä hän on kuitenkin on innostunut Foreo Iriksestä, se kun on sähköinen hilavitkutin.

      Kun asuin Sveisissä, sain hänet hiukan innostumaan ihonhoidostakin, kun Baselissa kaupungilla käydessämme halusin poiketa Douglasiin, jossa oli tämän tästä -20% kaikesta.

      Siellä sattuu olemaan miespuolinen kosmetiikkamyyjä, jonka hoiviin hänet laitoin saadakseni itse hoitaa kosmetiikkaostokseni rauhassa. Kun sitten sain ostokseni kerättyä koriin, ja menin yläkerran miestenosastolle katsomaan, missä herra viipyi, nämä kaksi siellä sitten pähkäsivät seerumien ja voiteitten kanssa.

      Sanoin, että mies voi ottaa kaikki, mitä haluaa ja minä maksan, ja hän sitten latoi mittavat ostoksensa koriini ja mentiin kassalle.

      Pitäähän sitä aina muistuttaa toki niiden käytöstä, mutta kiltisti hän sitten tekee kuten käsketään :D Opettipa myös minua seerumien käytöstä kerran. Ilmeisimmin kosmetiikkamyyjämies oli hoitanut hyvin hommansa.

      Poista
    2. Voi kun meillekin tapahtuisi joskus jotain vastaavaa :D Toki myönsihän mies tossa just pari viikkoa sitten pesseensä naamaansa suihkugeelinsä kanssa, kun siinä kerran lukee, että sopii hiuksille, kasvoille ja vartalolle! Teki melkeen mieli itkeä, kun meillä on kylppäri täynnä erilaisia kasvoputsareita ja oon kädestä pitäen näyttänyt lukuisia kertoja mitkä on sellaisia, mitä hänenkin kannattaisi käyttää ja sitten tyyppi vetää jotain Axea naamaansa..

      Poista
    3. Ai kauheeta...mutta niin tyypillistä!

      Joskus mä ajattelen, että kosmetiikkamyymälöille voisi olla hyväkin palkata miespuolisia kosmetiikkamyyjiä. Ehkä naiset eivät niin luontevasti sellaisen kanssa asioisi, mutta miehet varmaan mieluummin.

      Tähän täytyy kertoa toinen juttu. Olin joskus aikoinaan Helsingin Stockalla kosmetiikkaostoksilla, ja kiertelin siellä Givenchyn tiskiä. Perässä kulki tummansiniseen asuun pukeutunut mies ja ihan syrjäsilmällä kuvittelin tätä vartijaksi, ja ihmettelin, että mitä hän välillä minun tarkastelemiani tuotteita kommentoi.

      Yht'äkkiä hän kysyi voisiko meikata mut. Häh????! Nyt vasta ekaa kertaa katsoin, että eihän hän mikään vartija ollutkaan. Huomasin sitten vasta, että tiskin vieressä oli kyltti: Meikkitaiteilija Timo (en muista sukunimeä) tekee tänään asiakkaille meikkejä. Noh, istuin tuoliin ja hän (todella suurieleisesti) ryhtyi hommaan ja meikki sitten valmistuikin. Oli vahvempi kuin mitä yleensä käytin mutta näytti kivalta minun silmiini. Voi olla, että mulle on helppo myydä kosmetiikkaa, sillä ostin sitten noita meikkiin käytettyjä meikkejä ja lisäksi ihonhoitotuotteita. Lasku oli aika muikea.

      Menin sitten Marskiin (hotelli, jota olin käyttänyt jo vuosia ja jossa minut tunnettiin hyvin) ja kävin näyttämässä meikkiäni respan porukoille, jotka kommentoivat hiukan epäröiden, mutta kohteliaasti, että "ööh...no....onhan se kivan näköinen...". Kun pääsin huoneeseeni pesin meikin pois ja vaihdoin sen omaan "tavalliseeni", ja menin illalliselle.

      Eihän se varsinaisesti mikään bilemeikki ollut, mutta paljon vahvempi kuin mitä normaalisti käytän.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!