Tavallisen kuluttajan on aika hankalaa tietää, mitkä tuotteiden ainesosat ovat todella aidosti luonnollisia ja mitkä synteettisiä, koska jotkut kemialliset ainesosat on tehty jäljittelemään luonnon ainesosia ja jotkut saattavat olla luonnollisen ja synteetisen sekoituksia. Se, missä määrin aine on luonnollinen, riippuu siitä, miten se on hankittu ja käsitelty. Sitten on vielä muunnosprosessien loputon kirjo.
Synteettiset kosmetiikkatuotteet koostuvat keinotekoisista ainesosista, jotka on suunniteltu tiettyjä toimintoja varten, kuten säilöntäaineiksi, emulgointiaineiksi ja aktiiviaineksi.
Synteettiset ainesosat ovat luotettavia, koska ne valmistetaan valvotuissa olosuhteissa, mikä takaa tasaisen laadun ja tehon. Tämä ennustettavuus on ratkaisevan tärkeää, kun suunnitellaan koostumuksia tuotteille, joista pitää saada erityisiä hyötyjä, kuten anti-aging- tai aknen hoito.
Myytti: Synteettiset ainesosat ovat haitallisia ja aiheuttavat pitkäaikaisia terveysongelmia.
Monet synteettiset ainesosat testataan tarkasti turvallisuuden ja tehokkuuden osalta. Esimerkiksi parabeenien kaltaiset säilöntäaineet on todettu turvallisiksi pieninä pitoisuuksina FDA:n kaltaisissa viranomaiselimissä. Critical Reviews in Toxicology -lehdessä julkaistussa katsauksessa todettiin, että parabeenit eivät säädetyissä rajoissa aiheuta merkittävää terveysriskiä.
Koska luonnonkosmetiikka ei välttämättä täytä mitään yhtenäistä orgaanisen kosmetiikan mittapuita erilaisten sertifikaattivaatimusten takia, onkin hyvä pohtia, millaista kosmetiikkaa haluaa käyttää. Luonnollisissa aineissa on aina suurempi stabiiliusongelma, kuin synteettisissä, ja kuten edellä mainittu, myös allergiariskit ovat suuremmat.
On muitakin ongelmia, alla muutama poiminta BBC:n artikkelista vuodelta 2022 (lähde alla, vapaa käännös):
Luontoa käytetään usein ihonhoito- ja hyvinvointialalla tuotteiden myymiseen, mutta joskus yritykset yksinkertaisesti käyttävät luontoa hyväkseen kaupallisen hyödyn saamiseksi”, Gouldstone sanoo. ”Kun kyseessä ovat viljelykasveina hyödetyt luonnolliset ainesosat, nämä järjestelmät voivat tarjota myönteisiä ekosysteemipalveluja esimerkiksi tukemalla biologista monimuotoisuutta, sitomalla hiiltä, suodattamalla vettä ja niin edelleen, mutta sadonkorjuun aikaan nämä hyödyt menetetään kokonaan. Esimerkiksi varastoitunut hiili vapautuu, kun maaperää häiritään, ja villieläinten elinympäristö tuhoutuu ennen kuin siitä riippuvaiset eläimet ehtivät saada elinkaarensa päätökseen. Mutta muutamalla hienosäädöllä nämä järjestelmät voisivat tarjota pitkän aikavälin hyötyjä.
Näiden kasvien viljely voi myös saastuttaa:
Luonnon raaka-aineiden viljelyyn käytetyt uusiutuvat tai luonnonmukaiset viljelymenetelmät voivat tukea luonnon monimuotoisuutta ja parantaa maaperän terveyttä, mutta riippuen siitä, miten, milloin ja missä jotain korjataan, ne voivat myös lisätä kasvihuonekaasupäästöjä.
Esimerkiksi skvalaania ja skvaleenia käytetään paljon mm. kosmetiikkatuotteissa, eikä sekään luonnosta saatuna ole kovin eettistä:
Esimerkiksi skvalaania, haiden maksasta löytyvää luonnollista öljyä, käytetään kosmetiikan ja henkilökohtaisten hygieniatuotteiden, kuten deodoranttien, ihonhoito- ja aurinkovoiteiden valmistukseen. Toista haiöljyä, skvaleenia, käytetään adjuvanttina joidenkin rokotteiden tehon lisäämiseksi. Näiden kahden ainesosan hankinta uhkaa haipopulaatioita. Vaihtoehtoja on saatu oliiviöljystä, mutta sen saatavuus ja hinta vaihtelee säästä riippuvien satojen mukaan.
Synteettisen skvalaanin valmistaminen fermentointiin perustuvalla prosessilla takaa paremman puhtauden, pidemmän säilyvyysajan ja vakaamman hinnan verrattuna haista tai oliivipuusta hankittuun tuotteeseen. Biotekniikan viimeisimmät edistysaskeleet mahdollistavat sen, että voidaan vastata puhtaiden ja kestävien ainesosien kasvavaan kysyntään, mutta emme tuhlaa niukkoja luonnonvaroja, vaan luomme bioidenttisiä ainesosia puhtaan kemian avulla. Vihreän biotekniikan odotetaan muuttavan kauneudenhoitoalaa tulevan vuosikymmenen aikana. Tämän päivän kuluttajat etsivät tuotteita, joiden ainesosat ovat turvallisempia, kestävämpiä ja eettisesti hankittuja, eivätkä ne tingi suorituskyvystä.
Tämä kaikki vaatii meiltä kuluttajilta hiukan valveutuneempaa otetta siihen, mitä ostame.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!