tiistai 21. tammikuuta 2025

Synteettinen vs. luonnollinen kosmetiikka (pohdintaa)

Pohditaanpa hieman kosmetiikan ainesosia. Mitä tarkoittavat luonnollinen, orgaaninen ja synteettinen kosmetiikan ainesosina?

Kemikaalitonta kosmetiikkaahan ei yksinkertaisesti ole. Myös vesi ja ilma ovat kemikaaleja. Hyvänä esimerkkinä on alla luonnollisen mansikan "INCI-lista".

Kuvakappausten lähde löytyy täältä

Moni vaatii kosmetiikaltaan esimerkiksi luonnollisuutta, vegaanisuutta, orgaanista alkuperää, synteettisyyttä jne. Eläinkokeettomuus lienee ainakin EU:n alueella selviö, joskin me kaikki tiedämme, että useita ainesosia on menneisyydessä testattu elinkokein. Joissain maissa, kuten Kiina, joudutaan vieläkin tekemään niin, jos kosmetiikka firma aikoo markkinoille mennä ja siellä pysyä.

Ns. luonnonkosmetiikan sertifiointi on myös monenkirjavaa, ja erilaisia sertifikaatteja riittää eri kriteereillä.

Termi ”luomu” on melko hyvin säännelty Yhdysvalloissa, EU:ssa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Australiassa, mutta termi ”kaikki luonnolliset” tai ”luonnolliset” ei ole samanlaisen valvonnan alainen. Ellei sitä nimenomaisesti mainita, ”Natural” ei välttämättä tarkoita luonnonmukaista tuotantoa. Campaign for Safe Cosmetics -järjestön mukaan tämä on yksi kauneus- ja kosmetiikkateollisuuden vähiten säännellyistä aloista, jonka arvo oli 49,50 miljardia dollaria pelkästään Yhdysvalloissa vuonna 2019.

Sääntelyn puutteen vuoksi on haastavaa erottaa, mikä on todella luonnollista. On tärkeää muistaa, että ”luonnollinen” ei aina tarkoita turvallisuutta tai hyötyä. Monet ihmiset luottavat markkinointiväitteisiin ja iskulauseisiin tutkimatta ainesosaluetteloita.

Yleensä sertifiointielimet määrittelevät ”luonnolliset” ihonhoitotuotteet seuraavasti:

- Luonnossa esiintyvistä kasveista, kukista ja mineraaleista peräisin olevat ainesosat.
- Ei geneettisesti muunnettuja organismeja (GMO).
- Ei sisällä parabeeneja, sulfaatteja eikä muita haitallisia aineita.
- Minimaalinen määrä tai ei lainkaan petrokemiallisia ainesosia
- Ei eläimillä testattuja
- Tuotettu siten, että luonnollisten ainesosien eheys säilyy.

Mutta, mutta...

Mikä on ”luonnollista”?

Luonnollinen tarkoittaa yleensä luonnosta saatua ainesosaa, jota on muokattu vain vähän tai ei lainkaan. Tämä erotetaan usein ”synteettisestä”, joka tarkoittaa laboratoriossa, usein petrokemiallisista lähteistä, valmistettua ainetta.

Rajat ovat kuitenkin usein häilyviä ja eri sertifikaattien vaatimukset ovat erilaisia:

- Kaikkien ainesosien on oltava tietyn laatuisia, jotta niitä voidaan käyttää turvallisesti. Luonnollisten ainesosien osalta tämä edellyttää yleensä uuttamista ja puhdistamista.
- ”Luonnollisesti johdettu” tai ‘luonnollista alkuperää’ tarkoittaa, että ainesosa on muunnettu (laboratoriossa) - mutta se, mitä yksi sertifiointi pitää ‘luonnollisena’, voi toisen sertifioinnin mukaan olla ‘synteettinen’.
- Geenitekniikan avulla valmistettuja tuotteita voidaan pitää luonnollisina tai synteettisinä tilanteesta riippuen.
- Esimerkiksi ISO 16128 -standardi pitää vettä luonnollisena ainesosana, kun taas jotkin muut ”luonnollisuuden” määritelmät eivät pidä sitä luonnollisena ainesosana.

Ovatko luonnolliset ainesosat turvallisempia?

Tavallisen kuluttajan on aika hankalaa tietää, mitkä tuotteiden ainesosat ovat todella aidosti luonnollisia ja mitkä synteettisiä, koska jotkut kemialliset ainesosat on tehty jäljittelemään luonnon ainesosia ja jotkut saattavat olla luonnollisen ja synteetisen sekoituksia. Se, missä määrin aine on luonnollinen, riippuu siitä, miten se on hankittu ja käsitelty. Sitten on vielä muunnosprosessien loputon kirjo.

Monet ainesosat voidaan joko hankkia luonnosta tai syntetisoida laboratoriossa. Alkuperästä riippumatta aineen tärkein ainesosa on sama. Esimerkiksi punainen rautaoksidi sisältää rautaa ja happea suhteessa 2:3, olipa se sitten luonnollista tai synteettistä.

Alkuperä ei kerro turvallisuudesta - luonnollinen ja synteettinen rautaoksidi vaikuttavat elimistöön samalla tavalla. Eri epäpuhtauksia voi kuitenkin esiintyä tarkasta lähteestä riippuen.

Joskus se luonnollinen versio ei kuitenkaan ole parempi kuin synteettinen. Esimerkiksi luonnollisissa rautaoksidilähteissä on usein raskasmetalleja, kuten lyijyä, joita ei voida hyväksyä. Tämän vuoksi vain synteettiset versiot ovat sallittuja joillakin alueilla, kuten Yhdysvalloissa. Toisaalta jotkin synteettiset ainesosat saattavat edelleen sisältää joitakin ylimääräisiä elementtejä tai liuottimia.

Monet yleiset allergeenit ovat myös  usein luonnollisia. Luonnollisia ainesosia sisältävät kosmetiikkatuotteet voivat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia, kuten allergista kosketusihottumaa, valoherkistymistä, kosketusurtikariaa ja jopa anafylaksiaa. Vuonna 2022 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että lähes 90 prosenttia ”luonnollisista” ihonhoitotuotteista sisälsi vähintään yhtä niistä sadasta allergeenista, joiden tiedetään aiheuttavan reaktioita ihmisissä. Tuotetta kohden oli keskimäärin 4,5 allergeenia - monet näistä olivat luonnollisia hajusteiden ainesosia.

Viime kädessä ainesosan lähde ei ratkaise sen turvallisuutta. Sekä luonnollisten että synteettisten ainesosien turvallisuus on arvioitava, mikä sisältää myös mahdollisten epäpuhtauksien määrän.

Entä sitten synteettiset ainesosat?

Synteettiset kosmetiikkatuotteet koostuvat keinotekoisista ainesosista, jotka on suunniteltu tiettyjä toimintoja varten, kuten säilöntäaineiksi, emulgointiaineiksi ja aktiiviaineksi.

Synteettiset ainesosat ovat luotettavia, koska ne valmistetaan valvotuissa olosuhteissa, mikä takaa tasaisen laadun ja tehon. Tämä ennustettavuus on ratkaisevan tärkeää, kun suunnitellaan koostumuksia tuotteille, joista pitää saada erityisiä hyötyjä, kuten anti-aging- tai aknen hoito.

Myytti: Synteettiset ainesosat ovat haitallisia ja aiheuttavat pitkäaikaisia terveysongelmia.
Monet synteettiset ainesosat testataan tarkasti turvallisuuden ja tehokkuuden osalta. Esimerkiksi parabeenien kaltaiset säilöntäaineet on todettu turvallisiksi pieninä pitoisuuksina FDA:n kaltaisissa viranomaiselimissä. Critical Reviews in Toxicology -lehdessä julkaistussa katsauksessa todettiin, että parabeenit eivät säädetyissä rajoissa aiheuta merkittävää terveysriskiä.


Koska luonnonkosmetiikka ei välttämättä täytä mitään yhtenäistä orgaanisen kosmetiikan mittapuita erilaisten sertifikaattivaatimusten takia, onkin hyvä pohtia, millaista kosmetiikkaa haluaa käyttää. Luonnollisissa aineissa on aina suurempi stabiiliusongelma, kuin synteettisissä, ja kuten edellä mainittu, myös allergiariskit ovat suuremmat.

On muitakin ongelmia, alla muutama poiminta BBC:n artikkelista vuodelta 2022 (lähde alla, vapaa käännös):

Luontoa käytetään usein ihonhoito- ja hyvinvointialalla tuotteiden myymiseen, mutta joskus yritykset yksinkertaisesti käyttävät luontoa hyväkseen kaupallisen hyödyn saamiseksi”, Gouldstone sanoo. ”Kun kyseessä ovat viljelykasveina hyödetyt luonnolliset ainesosat, nämä järjestelmät voivat tarjota myönteisiä ekosysteemipalveluja esimerkiksi tukemalla biologista monimuotoisuutta, sitomalla hiiltä, suodattamalla vettä ja niin edelleen, mutta sadonkorjuun aikaan nämä hyödyt menetetään kokonaan. Esimerkiksi varastoitunut hiili vapautuu, kun maaperää häiritään, ja villieläinten elinympäristö tuhoutuu ennen kuin siitä riippuvaiset eläimet ehtivät saada elinkaarensa päätökseen. Mutta muutamalla hienosäädöllä nämä järjestelmät voisivat tarjota pitkän aikavälin hyötyjä.


Näiden kasvien viljely voi myös saastuttaa:

Luonnon raaka-aineiden viljelyyn käytetyt uusiutuvat tai luonnonmukaiset viljelymenetelmät voivat tukea luonnon monimuotoisuutta ja parantaa maaperän terveyttä, mutta riippuen siitä, miten, milloin ja missä jotain korjataan, ne voivat myös lisätä kasvihuonekaasupäästöjä.

Esimerkiksi skvalaania ja skvaleenia käytetään paljon mm. kosmetiikkatuotteissa, eikä sekään luonnosta saatuna ole kovin eettistä:

Esimerkiksi skvalaania, haiden maksasta löytyvää luonnollista öljyä, käytetään kosmetiikan ja henkilökohtaisten hygieniatuotteiden, kuten deodoranttien, ihonhoito- ja aurinkovoiteiden valmistukseen. Toista haiöljyä, skvaleenia, käytetään adjuvanttina joidenkin rokotteiden tehon lisäämiseksi. Näiden kahden ainesosan hankinta uhkaa haipopulaatioita. Vaihtoehtoja on saatu oliiviöljystä, mutta sen saatavuus ja hinta vaihtelee säästä riippuvien satojen mukaan.

Synteettisen skvalaanin valmistaminen fermentointiin perustuvalla prosessilla takaa paremman puhtauden, pidemmän säilyvyysajan ja vakaamman hinnan verrattuna haista tai oliivipuusta hankittuun tuotteeseen. Biotekniikan viimeisimmät edistysaskeleet mahdollistavat sen, että voidaan vastata puhtaiden ja kestävien ainesosien kasvavaan kysyntään, mutta emme tuhlaa niukkoja luonnonvaroja, vaan luomme bioidenttisiä ainesosia puhtaan kemian avulla. Vihreän biotekniikan odotetaan muuttavan kauneudenhoitoalaa tulevan vuosikymmenen aikana. Tämän päivän kuluttajat etsivät tuotteita, joiden ainesosat ovat turvallisempia, kestävämpiä ja eettisesti hankittuja, eivätkä ne tingi suorituskyvystä.

Tämä kaikki vaatii meiltä kuluttajilta hiukan valveutuneempaa otetta siihen, mitä ostame.

Lähteet:

Lagut A, Wong M, Novakovich J. Are natural ingredients safer?. BeautySciComm. August 18, 2023. Accessed 21.1.2025

Refresh Botanicals : Natural vs. Organic Skin Care Products: Is There Really a Difference? publ. 17.2.2023. Accessed 21.1.2025

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!