perjantai 21. helmikuuta 2025

1% raja-arvo INCI-listoissa - mitä se tarkoittaa?

Minä en takuulla ole ainoa, joka on aprikoinut kosmetiikan INCI-listoissa olevien ainesosien määrää - niitä kun ei oikeastaan ikinä ilmoiteta. Ehkä tämä kirjoitus selventää edes hiukan - joskaan todellista reseptiä tuotteelle ei silläkään saada ihan tarkkaan selville. Ne kun ovat liikesalaisuuksia.

Alla ruoditaan vielä Isanan C-vitamiiniseerumin INCI. Kuvakaappaus: rossmann.de

1% rajapyykki INCI-listassa

Kosmetiikassa on jotain, jota kutsutaan ”1%:n rajaksi” - pohjimmiltaan kaikki ainesosat tietyn listan kohdan kohdan jälkeen tuotteen koko ainesosaluettelossa ovat alle 1%:n pitoisuudella. Tämä on tärkeä tietää, jos maksat erityisesti aktiivisista ainesosista, kuten C-vitamiinista, niasiiniamidista jne. Jos aktiivinen ainesosa on 1 %:n rajan jälkipuolella, sen pitoisuus on usein niin alhainen, ettei se ole markkinoidulla tavalla tehokas (tämä ei koske kaikkia aktiivisia ainesosia, sillä jotkut, kuten retinoli ja hyaluronihappo, ovat tehokkaita alle 1 %:n pitoisuuksissa). 

Tämä 1%:n raja perustuu ajatukseen, että ainesosat luetellaan suurimmasta pitoisuudesta pienimpään. INCI:n (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) mukaan kosmetiikan ainesosien kansainvälisen nimikkeistön mukaan ihonhoitobrändin on painettava ainesosat pakkaukseen suurimmasta pienimpään pitoisuuteen ulottuvassa järjestyksessä.

Miten se 1% raja sitten löytyy?

On olemassa joitakin indikaattoreita, jotka voivat kertoa, onko tuote 1%:n rajan takana. Yleinen indikaattori ainesosasta, jota käytetään hyvin pienenä prosenttiosuutena, on ksantaamikumi. Ksantaamikumi on sakeuttamisaine. Ellei tuotteesi ole viskoositeeltiltaan paksua (todennäköisesti geeliä), ksantaamikumi tai mikä tahansa muu kumi on harvoin yli 1% pitoisuudeltaan, koska se tekisi tuotteesta hyvin tahmean. Mitä juoksevampi tuote on, sitä epätodennäköisempää on, että ksantaamikumia on tuotteessa suuria määriä. Muita viskositeettia lisääviä ainesosia ovat mm: Gellaanikumi (Gellan Gum),  sklerotiumkumi (Sclerotium Gum), hydroksietyyliselluloosa (Hydroxyethylcellulose), hydroksypropyylimetyyliselluloosa (Hydroxypropylmethyl Cellulose) ja hydroksipropyyliselluloosa (Hydroxypropyl Cellulose). 

Toinen indikaattori on fenoksietanoli (Phenoxyethanol). Tämä on nykyään useimpien kosmetiikkatuotteiden säilöntäaine, sillä se on "vihreämpi" vaihtoehto parabeeneille. EU:ssa on lakisääteinen raja, jonka mukaan fenoksietanolin pitoisuus ei saa koskaan ylittää 1%. Voit siis olla varma siitä, että kaikki tämän ainesosan jälkeiset aineet ovat pitoisuuksiltaan alle 1%. 

Tässä kohtaa homma muuttuu kuitenkin hankalaksi: kun luettelossa on ainesosia, joiden pitoisuus on enintään 1%, niiden ei enää tarvitse olla pitoisuusjärjestyksessä. Brändit voivat vaihdella näitä ainesosia haluamallaan tavalla, joten ne usein siirtävät ainesosia, kuten fenoksietanolia tai sakeuttamisaineita, luettelon loppuun ja laittavat uutteita luettelon alkuun saadakseen ainesosat näyttämään paremmilta - mutta tässäkin on oma jipponsa. 

Uutteita ei yleensä ole yli 1%. Tämä koskee myös eteerisiä öljyjä ja hajusteita - erityisesti kasvotuotteissa. Ensinnäkin näiden ainesosien suuremmat pitoisuudet voivat aiheuttaa ärsytystä, ja toiseksi uutteet ovat kalliita eivätkä aina niinkään stabiileja. 

Täysi 1%:n rajaindikaattori on siis seuraavan listan mukaan: fenoksietanoli, (kasvi)uutteet (joitakin poikkeuksia on), hajusteet ja eteeriset öljyt (kasvotuotteissa), parabeenit, dinatrium EDTA (Disodium EDTA), natriumbentsoaatti (Sodium Bentzoate), kaliumsorbaatti (Potassium Sorbate) ja sakeuttamisaineet (Thickening Agents).

Pähkinänkuoressa voidaan sanoa, että:

Kosmetiikan ainesosat on lueteltu pitoisuuden mukaan alenevassa järjestyksessä. Ensimmäiset ainesosat muodostavat suurimman osan tuotteesta. Tämä koskee sekä FDA:n sääntelemiä tuotteita että Euroopan unionin säätelemiä tuotteita. Tämä tarkoittaa seuraavaa:

- Ensimmäiset 5-6 ainesosaa muodostavat yleensä 80-90% tuotteesta.

- Ensimmäisten 5-6 ainesosan jälkeen lueteltuja ainesosia on yleensä pieniä määriä (alle 1%).

- Ainesosat, joiden pitoisuus on enintään 1%, voidaan luetella missä tahansa järjestyksessä.

- Värilisäaineet voidaan luetella lopussa pitoisuudesta riippumatta.

Tarkastellaanpa sitten yhtä esimerkkiä, eli Rossmannin oman brändin, Isanan C-vitamiiniseerumia. Sen INCI on seuraavanlainen:

Aqua, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Betaine, Glycerin, Disodium Phosphate, Caprylyl/capryl Glucoside, Citric Acid, Citrus Grandis Fruit Extract, Biosaccharide Gum-1, Phenoxyethanol, Sclerotium Gum, Propylene Glycol, Xanthan Gum, Parfum, Ethylhexylglycerin, Limonene, Linalool, Potassium Sorbate, Geraniol, Alpha-isomethyl Ionone.

Tässä tapauksessa viisi ensimmäistä ovat pääraaka-aineita ja niillä on omat funktionsa:

Vesi kosteuttaa ja laimentaa C-vitamiinin sopivaksi iholle

C-vitamiini (tässä tapauksessa sekä vesi- että öljyliukoinen etyyliaskorbiinihappo*) on tässä varsin stabiilissa muodossa. Sen funktiona on kirkastaa ihoa, toimia antioksidanttina ikääntymistä hidastaen sekä vaalentaen hyperpigmentaatiota ja edesauttaen kollageenisynteesiä. Tämä C-vitamiinin muoto on hyvin siedetty, ja sitä voidaan käyttää tuotteissa aina 30% pitoisuuksiin saakka. Tässä seerumissa pitoisuus on 10%. Taas on huomattava, että sen jälkeen listatut ainesosat ovat pienemmällä pitoisuudella.

Tämän aineen stabilisoiminen vaatii tietyn happamuusasteen (ideaalinen ympäristö noin pH 4,5), johon vaikuttaa listan viides aine eli dinatriumfosfaatti. Myöhemmin listassa oleva sitruunahappo saattaa vaikuttaa myös happamuutta lisäävästi.

Koska muuntuminen puhtaaksi C-vitamiiniksi on hidas prosessi, etyyliaskorbiinihappoa pidetään C-vitamiinin siedettävämpänä muotona. Etyyliaskorbiinihappo on hyvä vaihtoehto, jos iho ei ole sietänyt vahvempia (10 % ja sitä korkeampaa) C-vitamiinivalmisteita (askorbiinihappoa).

Jotkut ärsyttämättömät ainesosat edistävät etyyliaskorbiinihapon tunkeutumista ihon pintaan, ja niihin kuuluu myös glyseriini, joka onkin neljäntenä INCI-listalla. Myös propyleeniglykoli, joka on listan jälkipuoliskolla kuuluu näihin, vaikka sitä näyttääkin olevan varsin pienenä pitoisuutena.

Betaiini, joka on kolmantena listassa, toimii ihon kosteuttajana ja se myös lisää tuotteen viskositeettia ja on ärsyttämätön sekä sopii hyvin yhteen todella monien kosmetiikan raaka-aineitten kanssa.

Merkkasin hajusteaineet harmaalla.

* Periaatteessa etyyliaskorbiinihappo on "tavallisen" C-vitamiinin (L-ascorbic acid, levoaskorbiinihappo) kaltaisesti vesiliukoinen, mutta etyyliryhmänsä ansiosta sillä on joitain rasvaliukoisia ominaisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!