Vaikka omat kynteni ovatkin viimeaikoina olleet suhteellisen hyvässä kunnossa (kiitos tämän La Roche-Posayn lakan), niin silti kynsien kunto mietityttää.
Lueskelin hiukan netistä aiheesta. Kynnet voivat olla ikkuna yleiseen terveyteen ja antaa vihjeitä taustalla olevasta ongelmasta. Mutta ennen kuin alat stressata vitamiinin puutteesta tai käyt googlettamassa mahdollisia terveysongelmia kynsiin liittyen, mieti ensin monia mahdollisia fyysisiä juttuja kynsiä koskien, ja sitä, mikä rooli luonnollisella ikääntymisellä on kynsien terveyteen. Mitä tulee kynsien kokemaan fyysiseen rasitukseen, harva meistä muistaa esimerkiksi tiskatessa tai siivotessa käyttää kumikäsineitä, vaikka se todella säästäisi kynsiä.
Näin kynnet kasvavat
Kynnet koostuvat kehon muissa osissakin esiintyvistä elementeistä, kuten proteiinista ja keratiinista, joita on hiuksissa ja ihossa. Kynnet tavallaan valmistetaan eräänlaisessa kynsien ‘tehtaassa’, jota kutsutaan kynsimatriisiksi ja joka sijaitsee kynsinauhan alla. Itse kynsilaatan alla olevaa aluetta kutsutaan kynsipediksi. Kynsimatriisiin kohdistuva trauma voi johtaa pysyviin muutoksiin kynsilaatassa.
Koska kaikelle on olemassa lääketieteellinen termi, ongelmaa kuvaamaan on kaksi termiä: Kynsien halkeilua kuvaavia lääketieteellisiä termejä ovat onychorrhexis (pystysuora harjuuntuminen ja halkeilu) ja onychoschizia (vaakasuora halkeilu).
Terveet kynnet ovat vain osa yleistä terveyttä. Terveiden kynsien tulisi olla sileät ja vailla kuoppia ja uria, ja niiden tulisi olla luonnollisessa tilassaan tasaisen väriset.
Mikä saa kynnet halkeilemaan?
Jos huomaat tavallista enemmän halkeilevia kynsiä, kannattaa ehkä alkaa miettiä, millaista elämä on ollut kynsillesi viime aikoina. Kohteletko niitä hyvin?
Jotkut samoista asioista, jotka vaikuttavat ihon ja hiusten terveyteen, vaikuttavat myös kynsien terveyteen. Mieti, miten hemmottelet ihoasi ja hiuksiasi, kuten käytä hellävaraista puhdistusta ja kosteutusta, ja tee sama myös kynsillesi.
Tässä on joitakin mahdollisia syitä kynsien halkeiluun:
Ravitsemus ja nesteytys: On monia muuttujia, jotka voivat vaikuttaa kynsien terveyteen, pääasiassa sisäiset syyt, kuten ruokavalio ja nesteytys. Kiireisessä nykymaailmassa juoksemme usein läpi päivän ja unohdamme joskus syödä terveellisesti ja nesteyttää kunnolla, ja tämä voi vaikuttaa merkittävästi kynsien terveyteen.
Stressi: Krooninen stressi voi vähentää kosteutta kehostamme, josta osa on välttämätöntä kynsien terveydelle, ja sen seurauksena kynsien halkeilua tapahtuu.
Kuivuus ja ikääntyminen: Aivan kuten iho kuivuu ikääntyessä hormonaalisiin muutoksiin liittyvän lipidituotannon vähenemisen vuoksi, myös kynnet kuivuvat.
Kylmät lämpötilat: Hyvin kosteutetut kynsinauhat, jotka usein kuivuvat ja halkeilevat kylmässä, ovat usein unohdettu tekijä kynsien terveyden kannalta.
Liiallinen pesu ja käsien liiallinen desinfiointi: Yksi yleisimmistä syistä kynsien halkeilemiseen tai heikkoihin kynsiin on usein toistuva käsienpesu, astianpesu tai käsidesinfiointiaineiden liiallinen käyttö. Nämä asiat voivat kuivattaa kynnet, jolloin ne haurastuvat ja ovat alttiita halkeilemaan ja murtumaan.”
Vähemmän turvalliset ainesosat: Liiallinen altistuminen koville kemikaaleille voi viedä kynsistä kosteuden, mikä aiheuttaa vahinkoa aivan kuten ihollekin.
Jotkut manikyyrit voivat vahingoittaa kynsiä
Geelilakka itsessään voi kuivattaa kynsiä, ja sen jälkeen tapahtuva kynsien liotus geelilakan poistamiseksi voi myös heikentää kynsilaattaa, mikä johtaa halkeiluun. Myös hoidon ajoituksella ja laadulla voi olla merkitystä. Geelikynsilakan liiallinen käyttö ja lakan aggressiivinen poistaminen voi johtaa kynsilaatan vaurioitumiseen.
Yksi erityinen huolenaihe on niin sanottu venäläinen manikyyri, jossa kynsinauhat poistetaan kokonaan. Se voi johtaa infektioon ja kynsinauhatulehdukseen, jota kutsutaan paronykiaksi. Täytyy myöntää, että nyt kuulin aiheesta ensimmäistä kertaa, mutta halusin sen kuitenkin mainita tässä. Ei taida olla kovin yleinen tällainen manikyyri?
Myös manikyyreistä/kynsien lakkaamisesta voi olla apua, mutta niistäkin kannattaa pitää taukoa tauon kosteuttaaksesi kynsiä ja antaaksesi kynsilaatan palautua.
Lakka, geelit tai akryylilakat voivat vahingoittaa kynsilaattaa, jos lakkakerrosta nyhtää tai kuorii pois. Oikeastaan mikä tahansa epäasianmukainen lakan poisto poistaa kynsistä kerroksia, mikä tekee niistä ohuita ja heikkoja.
Seuraavilla vinkeillä voit ehkäistä halkeilevia kynsiä
Pieni annos biotiinilisää ja huolellinen käsien kosteuttaminen saattaa auttaa. Kynsien kuoriminen ja lakan nyppiminen niistä on haitaksi myös. Toinen vältettävä tapa on kynsinauhojen aggressiivinen työntäminen taaksepäin.
Harvinaisempia syitä kynsien halkeiluun ovat aliravitsemus tai vitamiinipuutokset, jotka ovat harvinaisia Muita lääketieteellisiä syitä voivat olla kilpirauhasen vajaatoiminta tai kynsiin vaikuttavat sairaudet, kuten psoriaasi. Lääkkeet, kuten suun kautta otettavat retinoidit ja kemoterapia, voivat myös heikentää ja halkoa kynsiä.
Kannattaa käydä ihotautilääkärin tai lääkärin vastaanotolla, jos kynsissäsi on suuria muutoksia, kuten väri tai rakenne, jotta vodaan sulkea pois mahdolliset sairaudet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!