perjantai 8. marraskuuta 2019

Irlanti: Dzinni kokkaa Nurinperinmaassa (Kukkakaaligratiini ja muuta höpinää)

Sattuipa torstaina, että töistä tullessani päätin poiketa Merrion Centerin Tescoon, joka oli kotimatkan varrella. Tarkoitus oli ostaa jonkinlainen ruoansäilytysastia, jos nyt sitten sattuisin kokkaamaan jotakin. Tämä oli aika kaukaahaettu ajatus, sillä näiden viimeisten kuuden kuukauden aikana olen lähinnä tutustunut ruokailun merkeissä lähiravintoloiden ruokalistoihin, jotka ovat tulleet syödyiksi läpi etuperin ja takaperin ja vielä randomistikin.

Tescossa silmät osuivat heti ovella tarjouksessa olevaan kukkakaaliin, ja heti näin itseni kokkaamassa mitä ihaninta kukkakaaligratiinia, johon laittaisin kotoa tuotua Aurajuustoa, kun kerran sellainenkin köntsä oli jääkaapissa.


Kun vielä löytyi revittyä savukinkkua (joka ei tosin Yläneen saunapalvin makua ja mureutta voita mitenkään) ja "Nauravaa Lehmää", olin ihan myyty. The Laughing Cow on muuten ihan hyvä sulatejuuston vastine, enkä tiedä maata, josta sitä ei jostakin saisi. Ruoanlaitossa siinä on vaan hiukan näpertämistä, sillä tämä juusto on pakattu sieviin pieniin kolmiopakkauksiin, eikä se korvaa kotoista Koskenlaskijaa, joka on paljon maukkaampaa ja tiiviimpää rakenteeltaan. Koitti sitten perjantai ja kotityöpäivä, ja kokkausinto oli huipussaan...



Kukkakaaligratiini (n. 2:lle hengelle)

1 keskikokoinen kukkakaali
1/2 - 2/4 dl kermaa (jos käytät Koskenlaskijaa, lisää hiukan enemmän kermaa)
n. 100-150 g pilkottua saunapalvia tai pekonia (vaihtoehtoisesti voit laittaa kourallisen hasselpähkinöitä)
100-150 g sulatejuustoa
puolisen pakettia Aurajuustoa (saahan sitä toki laittaa enemmänkin...)
iso turaus ketsuppia
cayennepippuria

(pinnalle juustoraastetta)

Pilko kukkakaali nupuiksi ja höyrytä nuput sopivan kypsiksi. Tässä joku pitää rapsakammasta, joku taas aika pehmeiksi höyrytetyistä, suosittelen rapsakkaa kypsyysastetta.


Lado nuput voideltuun uunivuokaan ja ripottele kinkku tai pekoni (tai hasselpähkinät) väliin. Ripottele päälle Aurajuusto muruina. Valmista tämän jälkeen kastike.

Laita sulatejuusto ja kerma kattilaan ja lämmitä, kunnes juusto sulaa. Lisää iso turaus ketsuppia (seos saa hiukan makeutta, ja mausta cayennepippurilla niin, että kastikkeeseen tulee hiukan potkua ja kastike on vaaleanpunaista).


Kaada kastike vuokaan muiden ainesten päälle. Ripota pinnalle halutessasi juustoraastetta. Gratinoi 175 C, kunnes gratiini on kullanruskeaa. Tarjoa vaikka salaatin kanssa.

Kieltämättä siitä tuli aika maukasta.

Laitoin muuten päälle vuolemalla Jarlsberg-juustoa, kun eihän täällä pääsääntöisesti saa parhaimmista kaupoistakaan muuta kuin Cheddaria, jota sitten onkin kymmeniä eri sortteja. Ei hyvä.


Jarlsberg on tavallisesti hyvä gratiinijuusto, mutta tämä yksilö muuttui gratiinin päällä hiukan purukumimaisen sitkeäksi. Jos olisin Suomessa, käyttäisin ehkä sinileimaa raasteena.

*****
Miksikö otsikko on "Nurinperinmaassa"? No liikenne ei ole täällä ainoa nurinpäin oleva asia. Olen huomannut aiemmin, että myös vesihanoissa (ns. "sekoittajat", eli se yhdessä hanassa toimiva vimpain) on kylmä vesi ja kuuma vesi eri puolilla kuin muualla. Tätä en kyllä hoksannut UK:ssa asustellessani.

Eilen tuli kokatessa vielä eräs hoksaus. Laitoin jo aikaisin aamupäivällä kukkakaalit kiehumaan (en siis höyrytellyt, vaan keitin merivedensuolaisessa vedessä) ja uppouduin sen jälkeen töihini. Parin tunnin kuluttua hajamielisesti tajusin, että kaalit olivat vieläkin kattilassa hellalla.

Kokeilin varovaisesti sormellani vettä, joka ei siis ollut kiehunut, vaikka laitoin hellan kovimmalle mahdolliselle lämmölle. Ihmetys. Vekslasin nappia sitten jos johonkin suuntaan, yleensä kuitenkin sillä alueella, mistä arvelin tehoja löytyvän, en siis laittanut levyä ykköselle (tässä vaiheessa lienee paikallaan kertoa, että teräksisestä hellasta olivat merkinnät kuluneet pois).

Kas kummaa, kun miltei tunnin säädettyäni laitoin sitten hellan vihdoinkin ykköselle ja sehän pörähti kiehumaan heti! Tässä maassa on siis muutakin nurinpäin kuin liikenne ja vesihanat!! Tätäkään en ollut nähnyt UK:ssa. Kummallista kuitenkin, että uunin namikat toimivat tästä huolimatta "oikeinpäin", vaikka samasta vehkeestä oli kyse...

Mitäs muuta vielä voisi olla väärinpäin? Niin, no, ihmiset ohittelevat kadulla "väärältä puolelta", mutta se nyt kai on jo jollain tavalla loogistakin?

Ihanaa viikonloppua kaikille!

torstai 7. marraskuuta 2019

Vaahtokarkkitikkarit

Tässäpä muuten hyvä vinkki joulumyyjäisiin, tai muuten vaan kahvin kanssa naposteltavaksi. Nämä ovat myös luontaisesti gluteenittomia, ellei niihin laita mitään viljapitoista, kuten esimerkiksi piparkakkumuruja strösseleiden asemesta.



Vaahtokarkkitikkarit

puutikkuja
vaahtokarkkeja
suklaata
koristeeksi esim. strösseliä, manteli- tai pähkinärouhetta, keksinmuruja tms.

Laita kolme (eriväristä ja -makuista) vaahtokarkkia puutikkuun. Pyöräytä karkit tikussa sulassa suklaassa ja koristeissa ja laita sen jälkeen leivinpaperin päälle jähmettymään. Suklaa ei saa olla ihan tulikuumaa, mutta sen pitää olla juoksevaa.

Käytä eri suklaalaatuja, ja valkosuklaan voi vaikka värjätä pienellä määrällä elintarvikeväriä.

Sopivat myös lastenkutsuille tai jälkiruoaksi!

tiistai 5. marraskuuta 2019

The Inkey List

The Ordinaryn vanavedessä markkinoille on tullut muitakin tehoaineisiin keskittyviä edullisia tuotemerkkejä, kuten The Inkey List. Tarkastellaanpa muutamaa kiinnostavaa tuotetta, jotka olen ajatellut hankkia Bootsilta kokeiluun.


Hepta-Peptide on seerumi, joka sisältää patentoidun peptidisarjan, joka auttaa ihoa uusiutumaan ja auttaa häivyttämään juonteita. Ihon virheet häivyttyvät soft-fokus -tekniikalla ja iho uudistuu ja juonteet korjautuvat sen sisältämän seitsemän peptidin avulla. Käyttö: Aamuin illoin herneen kokonen määrä kasvoille ja kaulalle. Toimii erinomaisena meikinpohjustajana.


Multibiotic on kevyt voide, joka sisältää probiootteja tasapainottamaan ihoa ja sen pH-arvoa. Se sopii kaikille ihotyypeille ja tasapainottaa ihon öljyisyyttä ja vahvistaa ihon omaa suojakerrosta ja hillitsee ihon ärtyneisyyttä. Voide sisältää myös mm. glyseriiniä ja kauraöljyä.

Polyglutamic Acid, eli polyglutamiinihappo sitoo neljä kertaa enemmän kosteutta kuin hyaluronihappo, joten tämä geelimäinen tuote on todellinen ihon tehokosteuttaja, joka siloittaa juonteita ja ryppyjä sekä tasoittaa ihon sävyä. Sopii myös meikin alle.


Snow Mushroom Moisturiser on geelimäinen ihoa rauhoittava, viilentävä ja ihon ärtyneisyyttä ja punaisuutta poistava kosteusvoide, joka sopii erityisesti herkälle ja ärtyneelle iholle. Viilentävä vaikutus tulee eniten esille, jos tuote on säilytetty jääkaapissa. Se sisältää mm. glyseriiniä, tremella fuciformis -uutetta (snow mushroon, valkohytykkä, jonka sisältämät polysakkaridit sitovat erinomaisesti kosteutta ja jolla on antioksidanttisia vaikutuksia). Myös sen sisältämällä madecassosidella (rohtosammakonputki) on antioksidanttisia ominaisuuksia.

The Inkey Listillä on toki muitskain mielenkiintoisia tuotteita, mutta nämä nyt poimin tälle listalle. Tätä edullista sarjaa voi tilata esimerkiksi Cult Beautysta tai Asos.com'ista.

Kuvat :Boots.ie

lauantai 2. marraskuuta 2019

Niitänäitä Irlanti osa I

Täällä on selkeästi menty syksyn puolelle, joskaan kaatosade ei ole ihan niin jokapäiväistä, kun olisi voinut kuvitella. Ainakaan toistaiseksi.

Miltei joka-aamuinen matka töihin: Northumberland Road, Ballsbridge, eli ollaan Dublinin hienostoalueella toisinsanoen alue on "Embassy Belt", jossa kaikki suurimmat suurlähetystöt sijaitsevat. Suomen pieni lähetystö on muualla ja sitä luotsaa rouva Lahnalampi, joka aloitti tänä vuonna.

Luen paikallisia uutisia satunnaisesti, joten viime viikonloppuna meni ohi silmien se tosiasia, että Irish Water oli ilmoittanut veden saastuneen ja sieltä löytyi kryptosporiaasia, giardiaa ja sitten loppujen lopuksi jopa jotakin muutakin alkueliötä. Olin alkuviikosta autuaan tietämätön asiasta, mutta tulin sittemmin valistetuksi. Onneksi ongelma oli ainoastaan Liffeyn-joen pohjoispuolella, eikä koskenut meitä eteläpuolen asukkeja. Onneksi.

Irish Water julkaisi sittemmin tiedotteen. Palttiarallaa 600k ihmistä altistunut ja lopputulemana ei edes voida taata, että vesi olisi keittämättä juomakelpoista.

****
Olin tänään poikkeuksellisesti offiisissa, jossa en ole ollut perjantaisin muistaakseni sitten heinäkuun. Meillä on aina firman ravintolassa "cooked breakfast".

Kuva: Irlantilainen aamiainen muistuttaa englantilaista.
Söin tosin vain jogurttia, marjoja ja banaanilastuja, työkavereiden ahmiessa kaikenlaista muutakin aina vohveleista ja pannukakuista sienitäytteisiin pasteijoihin yms. Meillä on subsidioitu ruokailu, joten hinnat ovat aika edulliset.

Syy siihen, miksi söin vain jogurttia tämän kaiken runsauden ja valikoiman keskellä on se, että odotin lounasta, jolloin kerrankin olisi kalaa! Voisi luulla toisin, sillä ollaanhan saarella! Kuulemma kaikki pyydetty merenelävä menee vientiin, mutta niinhän suurin osa Ranskan ravintoloissa tarjottavasta kalasta tulee Britannian rannikoilta, miksi ei sitten myös Irlannista?

Oli siis tarjolla lohta ja tillikastiketta. Ei mitään ihmeellistä suomalaiselle, mutta antakaas, kun kerron...

Irlantilaisille lihan ja perunan syönti on kaikki kaikessa. Lihaa pitää saada joka päivä ja kalapäivä on perjantai (katolisia??). Myöntävät kyllä itsekin, että tällä tulee vain kardiovaskulaariongelmaisia ihmisiä.

Alkaa vaikuttaa sieltä, että suomalaisetkin syövät terveellisemmin - paitsi, että. Vaikka tämä on maatalousmaa, ei täällä mitenkään päin tarjoilla kermaisia perunoita tai kastikkeita. Suomessa nämä ovat huomattavasti rasvaisempia.

Ravintolassa  (Rustic Stone) tilaamani pinaattikeitto näytti lehmänläjältä kulhossa, mutta todellakin kuten listalla sanottiin, oli tarjoiltu jäissä ja maistui hyvältä. Se ei kuitenkaan sisältänyt mitään maitotuotteita.

Ihmettelynaiheita riittää kosmopoliitillekin, eli jatkan tästä.

Ihanaa viikonloppua kaikille!