lauantai 2. marraskuuta 2019

Niitänäitä Irlanti osa I

Täällä on selkeästi menty syksyn puolelle, joskaan kaatosade ei ole ihan niin jokapäiväistä, kun olisi voinut kuvitella. Ainakaan toistaiseksi.

Miltei joka-aamuinen matka töihin: Northumberland Road, Ballsbride, eli ollaan Dublinin hienostoalueella toisinsanoen alue on "Embassy Belt", jossa kaikki suurimmat suurlähetystöt sijaitsevat. Suomen pieni lähetystö on muualla ja sitä luotsaa rouva Lahnalampi, joka aloitti tänä vuonna.

Luen paikallisia uutisia satunnaisesti, joten viime viikonloppuna meni ohi silmien se tosiasia, että Irish Water oli ilmoittanut veden saastuneen ja sieltä löytyi kryptosporiaasia, giardiaa ja sitten loppujen lopuksi jopa jotakin muutakin alkueliötä. Olin alkuviikosta autuaan tietämätön asiasta, mutta tulin sittemmin valistetuksi. Onneksi ongelma oli ainoastaan Liffeyn-joen pohjoispuolella, eikä koskenut meitä eteläpuolen asukkeja. Onneksi.

Irish Water julkaisi sittemmin tiedotteen. Palttiarallaa 600k ihmistä altistunut ja lopputulemana ei edes voida taata, että vesi olisi keittämättä juomakelpoista.

****
Olin tänään poikkeuksellisesti offiisissa, jossa en ole ollut perjantaisin muistaakseni sitten heinäkuun. Meillä on aina firman ravintolassa "cooked breakfast".

Kuva: Irlantilainen aamiainen muistuttaa englantilaista.
Söin tosin vain jogurttia, marjoja ja banaanilastuja, työkavereiden ahmiessa kaikenlaista muutakin aina vohveleista ja pannukakuista sienitäytteisiin pasteijoihin yms. Meillä on subsidioitu ruokailu, joten hinnat ovat aika edulliset.

Syy siihen, miksi söin vain jogurttia tämän kaiken runsauden ja valikoiman keskellä on se, että odotin lounasta, jolloin kerrankin olisi kalaa! Voisi luulla toisin, sillä ollaanhan saarella! Kuulemma kaikki pyydetty merenelävä menee vientiin, mutta niinhän suurin osa Ranskan ravintoloissa tarjottavasta kalasta tulee Britannian rannikoilta, miksi ei sitten myös Irlannista?

Oli siis tarjolla lohta ja tillikastiketta. Ei mitään ihmeellistä suomalaiselle, mutta antakaas, kun kerron...

Irlantilaisille lihan ja perunan syönti on kaikki kaikessa. Lihaa pitää saada joka päivä ja kalapäivä on perjantai (katolisia??). Myöntävät kyllä itsekin, että tällä tulee vain kardiovaskulaariongelmaisia ihmisiä.

Alkaa vaikuttaa sieltä, että suomalaisetkin syövät terveellisemmin - paitsi, että. Vaikka tämä on maatalousmaa, ei täällä mitenkään päin tarjoilla kermaisia perunoita tai kastikkeita. Suomessa nämä ovat huomattavasti rasvaisempia.

Ravintolassa  (Rustic Stone) tilaamani pinaattikeitto näytti lehmänläjältä kulhossa, mutta todellakin kuten listalla sanottiin, oli tarjoiltu jäissä ja maistui hyvältä. Se ei kuitenkaan sisältänyt mitään maitotuotteita.

Ihmettelynaiheita riittää kosmopoliitillekin, eli jatkan tästä.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!