keskiviikko 2. syyskuuta 2020

Georgialaista ruokaa - Rioni

Georgialainen ruoka on herkullista ja suuressa nosteessa maailmalla. Turussa ja Espoossa toimii Rioni-niminen ravintola, jonka Turun toimipistettä kävimme pari viikkoa sitten kokeilemassa.

Millaista sitten on georgialainen ruoka? Georgiassa käytetään paljon kasviksia ja hedelmiä, vaikka itse ruokaa ei kovin kevyeksi voikaan sanoa. Suurilla annoksilla on tämän kanssa tietysti paljonkin tekemistä. Annokset on alunperinkin tarkoitettu jaettavaksi.

Tässäkin annoksessa oli tekemistä yhdelle ihmiselle. Neljä isohkoa mausteista makkaraa, kolmea eri kastiketta, salaattia ja tuhtia leipää sekä perunaa - osa pakattiin mukaan seuraavien päivien syömisiksi kotona.

Maatalousvaltaisen maan pöytään kuuluu myös leipää - ehkä näistä tunnetuin on juustolla täytetty hatsapuri, jonka täytteenä voi toki olla muutakin kuin juustoa.

Alla ohje tälle leivälle. Herkullista suoraan uunista!

Liharuokia on myös tarjolla, sekä venäläisten pelmeneitä muistuttavia khinkali-taikinanyyttejä, jotka on täytetty lihalla ja lihaliemellä tai kasviksilla. Myös mausteisia makkaroita löytyy.

Jälkiruoan virkaa toimittavat usein hedelmät, ja myös suolaisissa ruoissa saatetaan käyttää granaattiomenan siemeniä koristeina.




Hatsapuri


1 prk kermaviiliä
1 iso mozzarellapallo
vehnäjauhoja sen verran, että nämä kaikki yhteen vaivaamalla saat taikinan, joka ei tartu enää käsiin.

Laita taikina peitettynä jääkaappiin yli yön ajaksi lepäämään.

Jaa seuraavana päivänä taikina kahtia ja kauli se kahdeksi pyöreäksi levyksi (saavat olla aika ohuehkoja).

Tee täyte: vaikka fetaa ja mozzarellaa (pekonia tms., melkein mikä vaan kelpaa). Laita levyjen väliin n. 1/2 cm täytettä. Etnoravintolat ja esim. Lidl myyvät peltitölkeissä fetantapaista valkojuustoa, joka on murusteltuna ja koristeltuna sileälehtisellä persiljasilpulla mielestäni se paras täyte...

Voitele voisulalla ja paista 200C uunissa, kunnes pinta on kullanruskea. Tarjoile heti.

sunnuntai 30. elokuuta 2020

Fillerina

Tätä postausta on nyt haudottu niin pitkään, että lienee parasta pullauttaa se ulos. Kyse on siis ryppyjentäyttötuote(sarja) Fillerinasta, joka osui silmiin Raision Myllyn apteekissa.

Mainoslauseita ko. tuotteen nettisivuilta:

Mikä tekee Fillerinasta® erilaisen?

Fillerinan® ainutlaatuinen ominaisuus on se, että tuotteet sisältävät kuudesta yhdeksään eri kokoista hyaluronihappomolekyyliä. Eri kokoiset ja painoiset hyaluronihappomolekyylit varmistavat sen, että suurempi määrä hyaluronihappoja imeytyy ihon syvimpiin kerroksiin sekä dermiksessä että epidermiksessä, jossa ne sitovat itseensä vettä.
Tuloksena on huomattavasti täyteläisempi iho ja silenneet juonteet, joita on aikaisemmin ollut vaikea häivyttää ilman pistoksia.
Fillerina® auttaa siten aktiivisesti ehkäisemään tiettyjä ihon ikääntymisen merkkejä, jotka me kaikki tunnemme
- nimittäin juonteet, sekä poskipäiden ja huulten täyteläisyyden häviäminen.

Erikokoisia hyaluronihappomolekyylejä, se kuulostaa jo hyvältä. Toisekseen silmäni osuivat tähän:

Patentti ei siis koske tuotetta itseään, vaan ymmärsin, että se on irrallinen annostelunokka, joka tässä ostamassani tuotteessa (Eye and Lip Contour Cream) oli tötterön mallinen, läpinäkyvä muovinokka (se jäin nyt Dubliniin, eli kuvaa siitä ei löydy). Itse ne kokenut sitä mitenkään käytännölliseksi, joten käyttämättähän se jäi.




Voide on aika paksua, ei ylenpalttisen rasvaista ja imeytyy ihoon aika hyvin, eli kosteuttaa kyllä. Ohjeistuksessa neuvotaan juomaan paljon vettä, mikä ei ole huono idea ilman voidettakaan.

En nyt kuitenkaan sanoisi, että tämä mitään ihmeitäkään tekee, muuta kuin laihentaa lompakkoa. Halvemmallakin varmaan saa aikaan saman efektin.

lauantai 29. elokuuta 2020

Saaristossa

...tai ainakin melkein siellä. Ajelimme eilen Taivassaloon tarkoituksena haukata jotakin "iltapalaa" siellä. Paikaksi valikoitui Sahan Saluuna, jonka pizzoista olen kuullut kaikkea hyvää monestakin suusta.

Oli hieman sateensekainen, syksyä enteilevä sää, mutta silti ranta näytti kauniilta. Paikka on siis entinen saha, jossa on ravintola, venesatama ja majoitusta. Pakkaa isännöi Jussi, joka mm. savustaa itse annoksiin käytettävät kirjolohet.




Hyvin pittoreskia, ja ensi kesäksi kaijojen väliin valmistuu uusi ravintola allaolevan "poijun" (tuo isompi, ei se punainen) paikalle.


Pizzat olivatkin hyviä ja rapeapohjaisia, maukkain, tuoreista aineksista valmistetuin täyttein.



Paikkanakin se oli oikein kiva, sääli, ettemme aiemmin kesällä tänne eksyneet, vaan on tullut väännettyä töitä aamusta iltaan ja viikonloput päälle!




lauantai 22. elokuuta 2020

Mitä kallista olet joskus kadottanut?

Kaikenlaista voi tietty kadottaa, mutta jos puhutaankin nyt materiasta, jolle voi antaa hinnan.... Varmaan kallein kadottamani esine on kautta aikojen ollut vihkisormukseni kaikkine timantteineen. Se hulahti jonnekin päivä häiden jälkeen, ja mies sanoi, ettei uutta tule. Harmittihan se, mutta jos on sokeritoppasormet, niin on sokeritoppasormet.

Pidän pääsääntöisesti hyvää huolta tavaroistani, mutta niin niitä vaan katoaa, kuten kallis Bamixin sauvasekoitin hävisi mystillisesti matkatavaroista, kun Baselista Turkuun muutin. Samaten katosi kahdesta munakupista toinen, vaikka niillä nyt ei paria frangia enempää hintaa ollut, mutta kuitenkin. Se Bamix ei ollut ihan niitä halvimpia malleja.


Amsterdamissa asuessa mies haki minut kerran Schipholin kentältä iltayöstä, ja oli kaatosade. Minulla oli musta talvitakki, ja ylläolevaa kuvaa muistuttava Marja Kurjen huivi (kuvan huivi on Charles Jourdanin, ja sen hankin jälkeenpäin korvaamaan kadonneen). Oli tosiaan ihan kammottava kaatosade, ja kun juoksin autolta ulko-ovelle, se huivinmokoma putosi kadun vesilätäkköön ja ajattelin, että kunhan saan tavarat sisään, käyn poimimassa sen, mutta siinä vaiheessa se olikin kadonnut. Harmillista, sillä se oli todella iso ja lämmin villahuivi, josta en itse asiassa niinkään pitänyt ostaessani sitä, mutta totesin sittemmin sen värityksen superkauniiksi ja itse huivin todella käytännölliseksi. Jourdanin huivin löydettyäni harmistus on liki parissakymmenessä vuodessa hiukan laantunut.

Sitten se pahin juttu, joka oli omaa tyhmyyttä. Olin Lontoossa puhumassa jossain konferenssissa ja siellä oli joku käsiala-anlyysien tekijä jostakin UK:n rikosyksiköstä. Tottakai kävin antamassa oman näytteeni. minua edellä jonossa oli kollegani toisesta firmasta, ja tiesin hänen olevan todella tiedemies. Hän täytti A4:sta esimerkkitekstillä vain noin neljänneksen, kun taas minulle ei koko arkki ollut riittää... Häntä tuntematon analyysin tekijä osui oikeaan kuvaillessaan häntä yksityiskohtiin menevänä tiedemiehenä (mikä piti todellakin paikkansa). Kun tuli minun vuoroni, hän kertoi minun olevan suuria linjoja etsivä ja helikopterinäkymään työssäni pyrkivä esimiestyyppi (jälleen osui oikeaan, sillä sitä työni vaati silloinkin isomman näkökantin tarkastelua).

Konffan jälkeen olin todella otettu sen naisen analyyseista ja kun menimme tuttavaporukalla hotellille, paukuttelin hiukan henkseleitäni kertomalla, että itsekin tiedän jotakin käsiala-analyyseista. Tästä riitti juttua.

Menimme hotellin baariin drinksuille, ja joku keksi, että voisin analysoida seurueen vapaaehtoisten käsialoja. olin heti valmis. Ensimmäinen ehdokas oli iso musta mies, nimeltään Cecil. Hän veti nimmarinsa tarjottuun paperiin, ennen kuin ehdin antaa esimerkkitekstin.

Nimmari oli kuin iso, huonosti piiretty omena. Tästä pääsinkin vauhtiin. "Cecil on itsekeskeinen ja omahyväinen tyyppi ja allekirjoituskin ilmaisee kaiken olevan oman navan ympärillä....". osa tietysti vitsillä, koska Cecil on hyvä ystäväni ja minä hänen asiakkaansa työnantajani puolesta.

Jokatapauksessa koko seurue nauroi tälle ihan kuollakseen, Cecil mukana. Sitten tämän seurauksena Cecil nappasi minut kiinni ja muiskautti pusun suoraan huulille (uhhuh, tällaiset todella pyöreät "neekerinhuulet", anteeksi vain ilmaisu). Olin enemmän kuin järkyttynyt.

Siinä vaiheessa ne muutamat viinilasilliset häipyivät järkytyksestä päästäni, ja muistin, että olin käynyt baarin vessassa ja jättänyt Lulu Guinnessin pieneen kokoon taitettavan sateenvarjon (jossa oli tyypilliseen tapaan punaisia huulia, korkokenkiä, käsilaukkuja sun muuta mustalla pohjalla) ja Kenzon pitkän, silkkisen jaqcuard-huivin sinne baarin vessaan - siis tullessani hotellille. No eihän niitä sieltä sitten enää löytynyt.

Tämä ehkä harmittaa minua eniten! (Cecil muuten soitti seuraavana päivänä ja pyysi anteeksi käytöstään, mutta niin, menköön se viinin piikkiin...)

Samanlaisia en ole sittemmin löytänyt mistään 😥

Mitä kallista sinä olet kadottanut?