keskiviikko 2. syyskuuta 2020

Georgialaista ruokaa - Rioni

Georgialainen ruoka on herkullista ja suuressa nosteessa maailmalla. Turussa ja Espoossa toimii Rioni-niminen ravintola, jonka Turun toimipistettä kävimme pari viikkoa sitten kokeilemassa.

Millaista sitten on georgialainen ruoka? Georgiassa käytetään paljon kasviksia ja hedelmiä, vaikka itse ruokaa ei kovin kevyeksi voikaan sanoa. Suurilla annoksilla on tämän kanssa tietysti paljonkin tekemistä. Annokset on alunperinkin tarkoitettu jaettavaksi.

Tässäkin annoksessa oli tekemistä yhdelle ihmiselle. Neljä isohkoa mausteista makkaraa, kolmea eri kastiketta, salaattia ja tuhtia leipää sekä perunaa - osa pakattiin mukaan seuraavien päivien syömisiksi kotona.

Maatalousvaltaisen maan pöytään kuuluu myös leipää - ehkä näistä tunnetuin on juustolla täytetty hatsapuri, jonka täytteenä voi toki olla muutakin kuin juustoa.

Alla ohje tälle leivälle. Herkullista suoraan uunista!

Liharuokia on myös tarjolla, sekä venäläisten pelmeneitä muistuttavia khinkali-taikinanyyttejä, jotka on täytetty lihalla ja lihaliemellä tai kasviksilla. Myös mausteisia makkaroita löytyy.

Jälkiruoan virkaa toimittavat usein hedelmät, ja myös suolaisissa ruoissa saatetaan käyttää granaattiomenan siemeniä koristeina.
Hatsapuri


1 prk kermaviiliä
1 iso mozzarellapallo
vehnäjauhoja sen verran, että nämä kaikki yhteen vaivaamalla saat taikinan, joka ei tartu enää käsiin.

Laita taikina peitettynä jääkaappiin yli yön ajaksi lepäämään.

Jaa seuraavana päivänä taikina kahtia ja kauli se kahdeksi pyöreäksi levyksi (saavat olla aika ohuehkoja).

Tee täyte: vaikka fetaa ja mozzarellaa (pekonia tms., melkein mikä vaan kelpaa). Laita levyjen väliin n. 1/2 cm täytettä. Etnoravintolat ja esim. Lidl myyvät peltitölkeissä fetantapaista valkojuustoa, joka on murusteltuna ja koristeltuna sileälehtisellä persiljasilpulla mielestäni se paras täyte...

Voitele voisulalla ja paista 200C uunissa, kunnes pinta on kullanruskea. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!