torstai 24. syyskuuta 2020

Rutikuiva iho

Yleensä talviaikaan iho kuivuu ja sen se todellakin tekee minullakin, ainakin pakkasilmoilla, kun kodin sisäilmakin pakkaa olla rutikuivaa. Nyt on vaan yllättänyt se, että vaikka talvi ei ole edes tullut, tuntuu raajojen iho hilseilevän kuivuuttaan.
Joskua aikoinaan kuvittelin rasvaisen voiteen auttavan tähän ongelmaan, mutta ei, voiteen pitää olla kirjaimellisesti kostauttava, ja sen pitää sisältää humektantteja, ja lisäksi kaiketi myös sopivassa määrässä vettä, sillä vedetön voide ei oikein toimi
Ilahduin kun vanhaa tuttavuuttani, eli HTH-voidetta sai oikein isossa pänikässä lähikaupasta.
Hämmästyin, koska mielestäni tämä oli välillä jopa pois Suomen markkinoilta! Olen käyttänyt tätä voidetta ihan teini-ikäisestä lähtien, ja tottakai ostin sitä nyt taas pullon. Se käy muuten kasvovoiteenakin, ja tunnenpa pari ihmistä, joita usein vaivaa ns. yskänrokko suupielessä ja joille tämän voiteen käyttö on auttanut niin, ettei rokahtumaa enää ilmesty kasvoihin.
Kosteuttavina ainesosina tässä on betaiini, karbamidi ja maitohappo. Kaikki luonnollisia aineita, joita ihossa on muutenkin. Se on hajustamaton, parabeeniton, eikä sisällä väriaineita.
Oikein hyvä, kun se saatiin takaisin markkinoille, ja vieläpä näin isossa pumppupullossa. Eikä se ole hinnallakaan pilattu!

PS. Pitää kertoa eräs juttu koskien tuollaista yskänrokkoa, jota me täällä Suomessa herpekseksi kutsumme. Muualla maailmassa herpes-sana viittaa alapäässä esiintyvään sukuelinherpekseen*. Huuliherpes on "cold sore", ei "herpes".

No olimme iltaa istumassa suurimmaksi osaksi ulkomaalaisessa seurueessa Lontoossa, kun toinen seurueemme suomalainen jäsen tuli vessasta ja kailotti suureen ääneen englanniksi, että "voi pahus, nyt mun herpes on taas puhkeamassa".

Voitte kuvitella, että koko baarin porukka kääntyi katsomaan.
Niin, hän tietty tarkoitti huuliherpestään, eikä tajunnut, että mitä kaikki häntä sen jälkeen oikein tuijottivat. Aika koominen tilanne 😂. Kyllä hän sitten myöhemmin kuuli, mistä tuijotus johtui...

Viruksesta ja taudista on kaksi tyyppiä (HHV-1, eli HSV-1, ja HHV-2, eli HSV-2). Suu-, huuli- ja ihoinfektiot ovat tavallisesti HSV-1:n aiheuttamia. Genitaaliherpes on tavallisesti HSV-2:n aiheuttama. Huuli- ja genitaaliherpes voivat kuitenkin olla myös toisin päin. (Lähde: Wikipedia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!