perjantai 19. heinäkuuta 2013

Haaraketjuiset aminohapot - mitä niillä oikein tehdään?

Minä en ole ihminen, joka hifistelee kauheasti ruoalla tai millään muullakaan (korjaus teille, jos olette luulleet niin :D), mutta nyt kun päämäärä on kasvattaa hiukan lihasta, on ruokaan väistämättä valikoitunut enemmän proteiinia. Keväthän menikin miltei pelkästään rehuja popsiessa.

Kasviksia menee kyllä nytkin, mutta suhde on hiukan eri. Proteiinin saannin ei saisi olla turhan suurta (1 g per painokilo on hyvä ohje, tai laihduttajalle 1 g per tavoitepainokilo), sillä sekin ensinnäkin voi muuttua rasvaksi (ylimääräistä energiaa) ja toisekseen jostakin luin liian proteiinipitoisen ravinnon tuottavan "liian hätäisesti kasvaneita" soluja, jotka voivat siis olla viallisia eli sekundaa. kuka haluaa solujensa olevan vajakkeja?

Kävin hiukan tutkimassa kauppojen urheiluravinnehyllyjä ja silmiini osui salamyhkäiseltä näyttävä purkki, jossa luki BCAA, branch-chained (essential) amino acids, eli siis haaraketjuiset välttämättömät aminohapot.

Ihmiselle välttämättömiä haaraketjuisia aminohappoja saadaan ruoasta, etenkin lihasta, maitotuotteista ja  kasviksista. Sana "haaraketjuinen" viittaa niitten kemialliseen struktuuriin. Tarkemmin sanottuna näitä aminohappoja ovat leusiini, valiini ja isoleusiini ja välttämätön tarkoittaa sitä, että niitä ei elimistö itse valmista vaan niitä pitää saada ravinnosta.

Nämä aminohapot rakentavat lihasta ja estävät esimerkiksi tiukan dieestin aikaisen lihaskadon. Ensimmäinen ajatus, mikä tästä tulee mieleen on se, että pitäisikö pitää tarkasti huolta siitä, että näitä (tai näitä sisältävää ruokaa) on jatkuvasti tarjolla esim. vanhuksille? Tai ikääntyville ylimalkaan, sillä lihakset kuitenkin jossain määrin surkastuvat iän myötä, ainakin ellei niitä aktiivisesti hoida. Siis esimerkiksi ihmisille, jotka ovat lihasheikkouden takia pyörätuolissa tai petissä! Tässä mielessä tulikin mieleen ruokalista viime viikolla sairaalassa :(


Kuva liittyy itseasiassa autoihin ja niiden kuntoon, mutta sopii hyvin tähänkin yhteyteen.

Tarkempi tutkiskelu osoittaa, että näitä aminohappoja käytetään liikehermoja rappeuttaviin sairauksiin, kuten ALSiin, hepaattiseen enkefalopatiaan, tässä toinen linkki, anoreksiaan, tardiividyskinesiaan ja vanhempien ihmisten, syöpäpotilaiden ym.  huonoon ruokahaluun ja moniin muihin vaivoihin.

Mikä vielä mielenkiintoisempaa, on osoittautunut että tämä ravintolisä auttaa alavireisyyteen, piristää kuin kahvi ja auttaa keskittymään.

Kuulostaapa ihmeaineelta, tosin en ihmettele kauheasti kun tarkemmin asiaa tutkin.

Jos näitä aminohappoja käytetään sairauden hoitoon, ohjeistus tulee hoitavalta lääkäriltä. Nämä aminohapot voivat myös vaikuttaa verensokeriarvoihin, joten ennen esim. ennen leikauksia lisäravinteena otetun BCAA:n käyttö tulee lopettaa ajoissa (konsultoi lääkäriäsi).

BCAA:lla on myös joitakin interaktioita, kuten esimerkiksi Parkinsonin taudin lääkkeenä käytettävän levodopan ja joidenkin diabeteslääkkeiden kanssa. Myös alkoholistien ei kannata käyttää (no miksi käyttäisivätkään?) BCAA:ta lisäravinteena.

Summa summarum: Miksi ihmeessä ei pidetä huoli että vanhukset saavat tarpeeksi näitä? Edes vaikka lisäravinteena, vaikka se ei kunnon ravintoa korvaakaan.

Kohtuus kaikessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!