keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Pohdintoja ihon puhdistamisesta

Paljonko ihoaan voi puunata, ettei puhdistaminen muutu vahingolliseksi? Missä menee raja? Tällaisia olen miettinyt viime aikoina. Aikoinaan riitti saippua ja vesi, vielä muutama vuosi sitten meikinpoistoaine ja puhdistusmaito. Nykyään on muodissa ns. kaksoispuhdistus ensin öljyllä, sitten pesten  - kuka milläkin aineella. Onko siis homma olennaisesti muuttunut?


Siinä mielessä olen samaa mieltä, että vesi ja saippua ei ehkä ole se paras mahdollinen putsari  - ainakaan, jos käyttää meikkiä, joka olisi hyvä poistaa huolella. Tavallinen saippua myös saattaa vahingoittaa ihon omaa, luonnollista rasvavaippaa, eli käytännössä kuivattaa. Pitäisikö sitten ruveta pelkällä vedellä pesemään, ellei käytä meikkiä? Onhan niitäkin, jotka ovat "no poo" -linjalla, eli pesevät hiuksensa esimerkiksi pelkällä vedellä, ja hyvin menee. Kokeilin muuten tätä yhdellä lomalla, kun ei tarvinnut meikkailla, ja iho itse asiassa tykkäsi siitä.


Mutta sitten nämä monen tuotteen puhdistusrutiinit. On tietty paikkoja, joissa ilmansaasteet aiheuttavat enemmän ongelmaa myös iholle, mutta muuten arvelen tämän trendin olevan vaan kosmetiikkamyynnin buustaaja. Jollakin "uudella" on saatava enemmän ja enemmän myyntiä. Esimerkiksi Suomessa (niinkuin ei Sveitsissäkään) ilma ole (vielä) niin saastunutta, että pikkupartikkeleita joutuisi irroittelemaan naamasta monin eri metodein iltaisin. Tai sen puoleen aamuisinkaan.

Otetaan esimerkiksi nämä supermuodikkaat puhdistusöljyt, joita minäkin olen kokeillut, eikä tuloksena ollut mitään hurmion kaltaista oloa. Itse asiassa jotkut niistä ovat aika inhottavan paksuja ja tahmaisia ja jopa vaikea poistaa kasvoilta. Kun katsoo esimerkiksi Sensain Silky Purifying Cleansing Oilin INCIä, sen voisi ihan hyvin korvata kaupasta ostetulla manteliöljyllä. Lisäksi tässä öljyssä on allergeeneja ja alkoholia, enkä oikein usko, että sen sisältämät hyödyllisiksi mainostetut ainesosat (kuten ginseng, silkki tai edes skvalaani) ehtivät puhdistusprosessin aikana vaikuttaa mitenkään.

"Paraffinum LiquidumTriethylhexanoinPeg-20 Glyceryl TriisostearateWaterFragranceCitrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel OilPrunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) OilSqualanePanax Ginseng Root ExtractAlcoholEthyl GlucosideHydrolyzed SilkEthylparabenButylparabenLimoneneLinalool"

Ainoa viime vuosien uutuus, joka ainakin minun rutiineihini on tullut jäädäkseen, on misellivesi. Hyvä sellainen puhdistaa kasvot kunnolla, joskin sitäkin käyttäessä puhdistan ainakin vahvemman meikin jollakin muulla tavalla ensin.

Millainen on sinun päivittäinen ihonpuhdistusrutiinisi? Kiinnostaisi tietää.

12 kommenttia:

  1. Kyllä mä aika vanhaksi elin ennen kuin rupesin harrastamaan kaksoispuhdistusta. Ei siitä oikein hirveesti puhuttu esim. parikymmentä vuotta sitten, en ainakaan muista. Puhdistusöljyjen kanssa olen ruvennut läträämään vasta hiljakkoin, ja riippuu vähän öljystä miten toimii ja onko edes tarpeen. Eniten mua tökkii jotkin korealaiset "puhdistusvaahdot", jotka eivät ole mitään vaahtoja ainakaan perinteisessä mielessä, vaan ihoon liiskaantuvaa voidetta. Lisäksi ne on usein melko tunkkaisen oloisia ja vaikeita huuhdella pois. Sain kylkiäisenä jostain kookosöljyputelin, ja ajattelin tehdä pienen eksperimentin ja kokeilla kasvojen puhdistamista sillä. Hiustenhoitoaineena se on melko hyvä;)
    Yleensä puhdistan meikit joko miselligeelillä, puhdistusliinalla tai puhdistusöljyllä, ja sen jälkeen puhdistusvoiteella ja päälle sitten kasvovettä runsaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on hyvin vähäinen kokemus korealaisista puhdistusvaahdoista, mutta joitakin näytepakkauksia olen kokeillut. Hyvin saippuamaisia, ja saippuapohjaan ne on kaiketi tehtykin? Monet puhdistusöljyt (kuten tuo ylempänä kuvattu Sephoran tuote, ovat todella tahmeanoloisia, paksuja, ja jopa hankalia poistaa kasvoilta.

      Poista
  2. Itse tykkään pyöritellä öljyllä tai vaikka rasvaisella kosteusvoiteella ensin meikit pois ja sen jälkeen vasta käyttää hellävaraista puhdistusmaitoa/vaahtoa/geeliä. Juurikin paksuus ja tahmeus on minusta hyviä puolia öljylle. :) Lirut saavat vain vihaiseksi. Olen myös miettinyt, että kokeilisi suoraan kaupan jotain öljyä puhdistukseen, mutta tähän mennessä lempparini L'Occitanen Shea puhditusöljy on ollut alennuksessa sopivan hintaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monissa arvioissa sanotaan, ettei tuo l'Occitanen öljy jätä kasvoja öljyisiksi, vaan sen saa pois, eli siinä varmaan se ratkaiseva juttu. Pitäisi varmaankin kokeilla.

      Tuo Sephoran öljy taas jää iholle paksuksi ja rasvaiseksi kerrokseksi, eikä sitä tunnu saavan millään pois.

      Poista
  3. Mä teen illalla kaksoispuhdistuksen, joskus väsyneenä yksöidpuhdistuksen. Kaksoispuhdistuksessa mun mielestä A ja Ö on tuotteiden hellävaraisuus sekä optimaalinen pH-arvo. Mä tykkään kaupan puhdistusöljyistä siksi, että ne on formuloitu vedellä huuhdottaviksi, ainakin osa. Mun iho ei oikein tykkää jatkuvasta liinalla hankaamisesta, ja sitä moni öljy vaatii. Jos käytän ei-vedellä-huuhdeltavaa öljyä, käytän nykyään sen poistamiseen isoa vanulappua :D

    Aamuisin puhdistan kasvot pelkällä misellivedellä. Ja sitä ennen kasvovedellä. Joten vaikka kaksoispuhdistan, koen etten ole tuhonnut ihon suojavaippaa juurikin siksi, että käytän aamulla vain misellivettä ja pyrin käyttämään hellävarasisia tuotteita :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis kasvovedellä ENNEN misellivettä? Misellivesihän poistaa kasvoveden hyödyt...

      Poista
    2. Niin ja toisaalta sitä kasvovettä ei tarvita välttämättä, jos käyttää viimeisenä steppinä misellivettä.

      Poista
    3. Apua, mulla tuli joku ajatushäiriö tuossa lauseessa :D En siis käytä kasvovettä ennen misellivettä. Aamuisin on vain jompi kumpi käytössä. Mun oli varmaan tarkoitus sanoa, että ennen misellivesiaikakautta puhdistin kasvoni aamuisin kasvovedellä. Näin jo teini-ikäisestä asti, lukuun ottamatta yksittäisiä aikakausia jolloin olen pessyt kasvoni aamuisin puhdistusaineella + vedellä :)

      Poista
    4. :D

      No eipä mitään, ehdin jo ihmetellä, että erikoinen tapa...

      Poista
  4. Ei enää vettä ja saippuaa kasvoilleni. Puhdistusmaito ja misellivesi on tavallisin yhdistelmäni. Terkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja terkkuja vaan sinnekin täältä (vielä) kesäisestä Baselista!

      Muistan vielä lapsuudestani ne ihanat saippuamainokset (mm. Lux, myydäänköhän sitä enää?), joissa joku kuuluisa filmitähti vaahdotti kasvojaan kylpyammeessa ja kertoi sileän ihonsa johtuvan JUURI siitä saippuasta...

      Poista
  5. Niin, toisaalta voi tulla siihen tulokseen, että "aina" on ollut jonkinlainen kaksoispuhdistys, tapahtuipa se millä aineilla tahansa, idea on kuitenkin sama, vai mitä?

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!