sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Sunnuntaituumailuja

Ajattelin tänään laittaa yksinkertaista ruokaa, eli perunamuusia, kalapuikkoja ja bearnaisekastiketta. Lisukkeena oli kaalisalaattia. Hyvää ja yksinkertaista. perunamuusista tuli pussista tehtynä hiukan liian löysää, ja yhtäkkiä sitä sekoitellessani juolahti mieleen entisajan kouluruoat, joista yksi oli perunavelli, eli lapsakka tai klapsakka. Vieläköhän sitä tarjoillaan kouluissa?

Makaronivelliä. Kuva: ideakeittiö.fi
Jokaisella on kai omat kouluruokasuosikkinsa ja -inhokkinsa. Jos minulta kysytään, niin yksi inhokeista oli makaronivelli. Siinä ei takuulla  - kuten ei lapsakassakaan - ollut juuri ravintoaineita.

Jauhelihakastiketta. Kuva: kotikokki.net
Suuremmin en myöskään rakastanut jauhelihakastiketta. Tai kaalikeittoa. Viimeksimainittua olen tosin aikuisiällä aina silloin tällöin tehnyt. Lihasoppa myös saa aikaan kylmiä väreitä selkäpiissä. Kaikista suurin kauhunaihe oli hernekeitto, ja se on sitä yhä.

Kuva. mtv.fi
Ainakin minun kouluaikoinani puuroja syötiin paljon lounaaksi. Ruispuuro oli aika mautonta, mutta ruismarjapuuro kyllä maistui! Riisipuurosta en pidä edelleenkään, mutta mannapuuro pakastemarjasilmällä maistuu edelleen. Joskus saattoi olla myös vispipuuroa, joka sekin on ihan OK.

Kuva: mtv.fi
Sitten on tietty näitä laatikkoruokia. Makaronilaatikko ja silakkalaatikko eivät herätä mitään intohimoja, mutta esimerkiksi maksalaatikko on hyvää, ellei sitä ole tuhottu liialla siirapilla. Janssoninkiusaus on aina hyvää! Samoin joululaatikot.

Jos joku oli maistuvaa koulussa, oli se paistettu kala (taisi olla ihan tavallista pakastekalaa leivitettynä), sen kanssa sai pinaattikastiketta ja perunamuusia. Salaatti oli näinä päivinä yleensä pilkottua kiinankaalta, jossa oli banaanipaloja ja sitruunamehukastike. Ah, että se olikin hyvää! Veriletuista pidän myös.

Kumma kyllä, en suuresti pitänyt koskaan liharuoista, ja niitä oli lapsuudenkodissani tarjolla vähintäänkin joka sunnuntailounaalla. Pihvejä, kyljyksiä yms. Lihapullat olivat arkiruokaa, ja ne olivat koulussakin ihan OK, samoin lihamureke.

Nuoremman siareni kanssa meillä oli ihan eri maku ruokien suhteen. Hänen suosikkejaan olivat juurikin esimerkiksi makaronivelli, makaronilaatikko, jauhelihakastike ja kananmunakastike perunoiden kanssa. Kalan kanssa tällainen vaalea, viipaloitua keitettyä kananmunaa sisältävä kastike vielä menee, mutta ei pelkästään keitettyjen perunoiden kanssa.

Millaisia muistoja sinulla on kouluruoista?

1 kommentti:

  1. Kouluruuista parhaita olivat lihamakaroonilaatikko, hernekeitto, kaalilaatikko ja perunat & jauhelihakastike.
    Inhokkejani olivat pinaattikeitto ja rössypotut (eli kirkaslieminen keitto, jossa oli perunoita, veripalttua ja sipulia). Tillilihasta minulle ei jäänyt mitään traumoja, kuten monelle tuntuu jääneen. Minulle se oli aika neutraali kokemus.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!