tiistai 26. kesäkuuta 2012

Kevätrullien tekokurssi

Vietnaminreissu poikii edelleen juttua....

Risteilyllä oli joka ilta kokkauskurssi, ja tässäpä kerron hiukan kevätrullien teosta. Kevätrullat (kuten myös kesärullat, erona kevätrulliin näitä ei ollenkaan uppopaisteta, vaan ne syödään riisipaperikääröinä ilman paistamista, ja niissä on usein vain kasviksia täytteenä - liha tietty on kypsennettävä) ovat sielläpäin hiukan kuin lihapullat muualla maailmassa. Joka tekijällä on oma versionsa ohjeesta ja aineksista. Myös koko vaihtelee alueittain.

Me teimme kahta sorttia kääryleitä: Isommassa astiassa porsaanlihaa ja kasviksia, pienemmässä tofua ja kasviksia. Molemmista täytteistä tuli maukkaita rullia.

Vietnamilaiset kevätrullat (n. 40 kpl)

10 arkkia riisipaperia (isot, halkaisijaltaan 12" leikataan neljään osaan, pienet, halkaisijaltaan 8" leikataan puoliksi)

Täyte:

500 g hienoksi jauhettua porsaanlihaa tai kanaa (tai murusteltua tofua)
1/2 kupillista hienonnettua ravunlihaa tai katkarapuja
1 kupillinen hienonnettua sipulia
1/3 kupillista hienonnettuja tuoreita sieniä (esim. siitake on hyvä, tosin kaikki muutkin käyvät)
1 tl suolaa
1/2 tl jauhettua valko- tai mustapippuria (me käytimme valkopippuria)

(lisäksi täytteessä voi käyttää ohuita, keitettyjä riisivermisellejä, pavunituja jne.)

Kurssillä lisäsimme seokseen 1-2 munankeltuaista, ja valkuaiset käytimme rullien tekoon.

Aluksen keittiömestari lisää keltuaiset täyteseokseen.

Jotkut kostuttavat riisipaperiarkit sokerivedessä ennen rullien tekoa, mutta meillä oli pienet kostutetut pyyhkeet lautasilla rullausalustoina.
Valmiina kokkaamista varten...

Rullista tehdään napakoita paketteja, jotka suljetaan munanvalkuaisella. Koska riisipaperi on helposti repeilevää, älä laita liikaa täytettä!

Rullat uppopaistetaan kuumassa öljyssä kullanruskeiksi (6-8 min). Tarjoile heti.

Tarjoa esimerkiksi seuraavanlaisen Etelä-Vietnamilaisen dipin kanssa:

6 rkl tuoretta sitruunamehua
3 rkl sokeria (tai vastaava määrä makeutusta)
9 rkl vietnamilaista kalakastiketta*
1, 5 rkl hienoksi hakattua punaista chiliä (poista siemenet, ellet halua kovin tulista)

* Vietnamilainen kalakastike on miedompaa kuin muista Aasian maista saatava vastaava. Jos käytät jonkin muun maalaista kalakastiketta, dippiin voi lisätä hiukan vettä tai sitruunamehua ja sokeria.

Vietnamilaiset pitävät Phu Quoc Island'illa valmistettua kalakastiketta Aasian parhaimpana, joten osta sitä, jos satut jostain löytämään.


maanantai 25. kesäkuuta 2012

Kesäkynnet!

Kesäkynnet syntyvät kaupoissa myytävistä tarroista ja Nailtiquesin värittömästä proteiinilakasta.
(ja ei, käteni ei ole voileivän päällä, vaan alla on jonkin lehden sivu)

lauantai 23. kesäkuuta 2012

Raparperia!

Komeita raparperinvarsia!
Minulle kesän ensimmäisiä mansikoitakin suurempi herkku on raparperi. Satuin nyt saamaan sitä useamman kilon, ja perkaamisen ja pakastamisen ohessa sitä on riitänyt juhannuksen ruokalistallekin.

Tein kiisseliä (joka on niin hyvää kanelikerman kanssa) ja piirakkaa.

Kiisseliä tulollaan!


Raparperifrangipaanipiiras

4-5 dl raparperinviipaleita

Taikina:

1 purkki hapantunutta kermaa
1 muna
1 tl soodaa
makeutusainetta (tai sokeria)
mantelijauhetta niin paljon, että seos on kuin sakeaa puuroa

Sekoita pohjataikinan aineet. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja kaada päälle raparperinpalat. Sirota päälle (vaniljalla maustettua) makeutusainetta (erythritoli/stevia) ja hiukan kanelia.

Paista uunin keskitasossa (n. 180 C) kypsäksi.

Valmis piirakka maistuu!
Piirakan pohjasta tuli yllättävän rapsakka. Manteli maistuu mukavasti. Olin ajatellut syödä sen vaniljakastikkeen kanssa, mutta oikeastaan  - ei se kaipaa mitään lisuketta, vaan on herkullista sellaisenaan.

torstai 21. kesäkuuta 2012

IT-palikkaleikkiä

Se on vähän niin, että jos IT-kamoihinsa uusii yhden palikan, saa nähdä aikalailla vaivaa että saa kaikki muut palikat toimimaan sen uuden palasen kanssa. Pahimmassa tapauksessa joutuu uusimaan koko setin, ja siinä vaiheessa ei kyllä naurata, ellei juuri ole saanut esim. loton päävoittoa, jolla toimenpiteen voi köykäisesti rahoittaa.

Minulla on siis uuden uutukainen MacBook ja yritin siihen asentaa Elisan nettitikkua. Asennus ei sujunut (eikä vika ollut todellakaan tuolin ja läppärin välissä) mitenkään, joten nappasin vehkeet kainalooni ja menin kaupungille erääseen kahvilaan suorittamaan asennustyötä, sillä arvelin, että wi-fiä saatettaisiin tarvita.

Niinpä tarvittiinkin. Asensin ja yritin käynnistää. Muuten hyvä, mutta se tyssäsi konfigurointiin. Päivitin kaikki mahdolliset ohjelmistot ja asensin vielä tikun pyytämän Javan. Buuttasin, eikä vieläkään toimi. Poistin ohjelman, asensin uudelleen, buuttasin, päivitin vielä pari ohjelmistoa, eikä vieläkään henkeä saanut puhallettua mokomaan stidiin.

Elisan nettisivuille: Niinpä tietty, tämä Macin uusin käyttis ei tue Huawein tikkua. Ajattelin, että jopa on   kerpele. Kolmas oluttuopillinen kokista meni miettiessä.

Sitten kekkasin mennä Huawein omille sivuille. Kas, sieltä sai imutettua ohjelmiston ja nyt sen varassa tämä sitten pelaa!

Mutta että oli vaikea homma! Nyt ilta menee asennellessa kaikkea pientä, mutta tärkeää ja MsOffice-paketti, joka on aika pläjäys ja on kohtapuoleen latautunutkin.

Tämä kertomus vaan kaikille siksi, että ei kannata vaipua epätoivoon, ellei kaikki heti sujukaan kuin Strömsössä. Kannattaa vaan tsekata kaikkien mahdollisten osapuolien nettisivut ja käyttää mielikuvitusta.

Nyt on sitten iPhonekin päivitetty ja Instagram vaatii vielä opettelua.