tiistai 26. kesäkuuta 2012

Kevätrullien tekokurssi

Vietnaminreissu poikii edelleen juttua....

Risteilyllä oli joka ilta kokkauskurssi, ja tässäpä kerron hiukan kevätrullien teosta. Kevätrullat (kuten myös kesärullat, erona kevätrulliin näitä ei ollenkaan uppopaisteta, vaan ne syödään riisipaperikääröinä ilman paistamista, ja niissä on usein vain kasviksia täytteenä - liha tietty on kypsennettävä) ovat sielläpäin hiukan kuin lihapullat muualla maailmassa. Joka tekijällä on oma versionsa ohjeesta ja aineksista. Myös koko vaihtelee alueittain.

Me teimme kahta sorttia kääryleitä: Isommassa astiassa porsaanlihaa ja kasviksia, pienemmässä tofua ja kasviksia. Molemmista täytteistä tuli maukkaita rullia.

Vietnamilaiset kevätrullat (n. 40 kpl)

10 arkkia riisipaperia (isot, halkaisijaltaan 12" leikataan neljään osaan, pienet, halkaisijaltaan 8" leikataan puoliksi)

Täyte:

500 g hienoksi jauhettua porsaanlihaa tai kanaa (tai murusteltua tofua)
1/2 kupillista hienonnettua ravunlihaa tai katkarapuja
1 kupillinen hienonnettua sipulia
1/3 kupillista hienonnettuja tuoreita sieniä (esim. siitake on hyvä, tosin kaikki muutkin käyvät)
1 tl suolaa
1/2 tl jauhettua valko- tai mustapippuria (me käytimme valkopippuria)

(lisäksi täytteessä voi käyttää ohuita, keitettyjä riisivermisellejä, pavunituja jne.)

Kurssillä lisäsimme seokseen 1-2 munankeltuaista, ja valkuaiset käytimme rullien tekoon.

Aluksen keittiömestari lisää keltuaiset täyteseokseen.

Jotkut kostuttavat riisipaperiarkit sokerivedessä ennen rullien tekoa, mutta meillä oli pienet kostutetut pyyhkeet lautasilla rullausalustoina.
Valmiina kokkaamista varten...

Rullista tehdään napakoita paketteja, jotka suljetaan munanvalkuaisella. Koska riisipaperi on helposti repeilevää, älä laita liikaa täytettä!

Rullat uppopaistetaan kuumassa öljyssä kullanruskeiksi (6-8 min). Tarjoile heti.

Tarjoa esimerkiksi seuraavanlaisen Etelä-Vietnamilaisen dipin kanssa:

6 rkl tuoretta sitruunamehua
3 rkl sokeria (tai vastaava määrä makeutusta)
9 rkl vietnamilaista kalakastiketta*
1, 5 rkl hienoksi hakattua punaista chiliä (poista siemenet, ellet halua kovin tulista)

* Vietnamilainen kalakastike on miedompaa kuin muista Aasian maista saatava vastaava. Jos käytät jonkin muun maalaista kalakastiketta, dippiin voi lisätä hiukan vettä tai sitruunamehua ja sokeria.

Vietnamilaiset pitävät Phu Quoc Island'illa valmistettua kalakastiketta Aasian parhaimpana, joten osta sitä, jos satut jostain löytämään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!