keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Kauneuskäsityksiä eri kulttuureissa

Tulipa vaan mieleen tuosta viime viikolla julkaisemastani renessanssiaiheisesta postauksista se, miten kauneuskäsitykset naisten ulkonäön suhteen voivatkin vaihdella niin. Jopa nykyään eri puolilla maailmaa. Tässä muutamia esimerkkejä.

Kuva: Wikimedia Commons (Waikaremoana Waitoki Royal Society Awards 9Nov2022)

"Ta moko" tarkoittaa maorien kielellä tatuointia. Usein nämä tatuoinnit peittävät koko kasvot ja kuviot ovat liitettävissä maorien sosiaalista asemaan ja valtaa. Kuvito sitovat henkilön sukuunsa ja identifioivat yksilön. Tai mokon teko saattaa kestää vuosia ja rekotapa on erittäin tuskallinen, koska siinä poistetaan ihoa tekemällä leveitä leikkauksia, mikä aiheuttaa myös arpia. Lähde Wikipedia.

Kuva: Wikimedia Commons

Kaikki ovat varmaan kuulleet siitä, miten ennen Kiinassa sidottiin varsinkin ylhäisten naisten jalat? Pieniä jalkoja arvostettiin ja niitä kutsuttiin "liljajaloiksi" tai "lootusjaloiksi". Tämä johti tuskalliseen varpaiden kääntymiseen jalan alle ja luuston rikkoutumiseen. Historianetissä on tästä artikkeli suomeksi.

Tapa saatiin kitkettyä pois suurimmassa osassa Kiinaa vasta 50-luvun loppupuolella, ja viimeinen näihin jalkoihin jalkineita valmistanut yritys suljettiin kysynnän puutteessa vasta vuonna 1999.

Intiassa käsien ja kasvojen koristelu hennalla on suosittua ja katsotaan kaunistautumiseksi, lukuisten lävistysten, nenäkorujen ja korujen ohella. Varsinkin morsiamet harrastavat tätä hääpäivänään.

Intia ei tosin ole ainoa maa, jossa tätä harrastetaan. Lue täältä lisää aiheesta suomeksi.

Photo by Daniel Lloyd Blunk-Fernández on Unsplash

Jos lomamatkallasi haluat ottaa ulkomailla hennakoristelun ihoosi, luepa ensin tämä varoituksen sana Duodecim-lehdestä. Hennantatuointi ei ole pysyvä, mutta värit saattavat sisältää joskus vaarallisempiakin aineita kuin hennaa.

Kuva Wikipedia: Mursi-heimon nainen.

Joidenkin afrikkalaisten heimojen parissa naiset venyttävät korvanlehtensä ja alahuulensa joko puisten tai savesta tehtyjen levyjen avulla. Alahuulen venytykseen kuuluu yleensä 2-4:n keskimmäisen alahampaan poisto. Kuva ja lähde Wikipedia, jonka mukaan tapa joidenkin lähteiden mukaan liittyy naisen sosioekonomisen aseman korostamiseen.

Etiopiassa tapa liittyy naiseksi tulemiseen, siis että tyttö ei ole enää lapsi. Alahuuleen ja korviin tehtyyn aukileeseen vaihdetaan vuosittain aina suurempi levy, ja täten mitä kypsempi nainen on, sen suurempi levy ja kauniimpi ulkonäkö.

Tätä tapaa harrastavat myös jotkut Etelä-Amerikan alkuperäiskansat.

Photo by Bin Thiều on Unsplash

Vaalea iho on varsin arvostettu ominaisuus varsinkin Kaukoidän kansojen parissa. Ruskettumista ei pidetä orientaalisissa kulttureissa seksikkäänä eikä kauniina, ja se yhdistetään yleensä köyhiin maatyöläisiin, jotka tekevät töitä pelloilla. Vaalea iho on yläluokan ja rikkauden merkki. Auringolta suojautuminen kaikin keinoin ja ihon vaalentaminen jopa kemiallisesti on suosittua.

Photo by AllGo - An App For Plus Size People on Unsplash

Länsimaisessa kulttuurissa ihannoidaan hoikkuutta, joskin viime vuosina senkin suhteen on suvaitsevaisuus lisääntynyt. 

On kuitenkin maita, kuten Mauritania, jossa pluskokoisia naisia pidetään kauniina. Mitä isokokoisempi, sen kauniimpi, ja joskus tämä on jopa se ainoa kauneuskriteeri. Kurvikkaita naisia pidetään yleensäkin varakkaamman väen edustajina.

Vanhemmat voivat myös lähettää tyttärensä lihotusleirille, jossa he syövät jopa 16 000 kcal per päivä. Lihotus tapahtuu siinä toivossa, että tytär pääsee sen jälkeen hyviin naimisiin.

Lihomisesta aiheutuneet raskausarvet nähdään vaan kirsikkana kakun päällä kauneuden suhteen.

Kaya-heimon nainen Myanmarista. Wikipedia.

Tietyillä alueilla Thaimaassa ja Myanmarissa on heimoja, joiden naisten pidennettyjä kauloja pidetään kauniina. Pidentäminen alkaa jo lapsena kun kaulaan laitetaan messinkirenkaita, joiden määrää lisätään vähitellen. Myös jotkut heimot Afrikassa harrastavat tätä.

Renkaat voivat lopulta painaa jopa 11 kiloa yhteensä. Kaula ei itsessään prosessissa pitene, joskin nikamavälit saattavat hiukan kasvaa. Kaulaa pidentävä vaikutelma tulee lähinnä siitä, että renkaiden paino tiputtaa solisluuta ja lopulta myös vääntää ylimpiä kulkiluita.

Myanmarissa näitä naisia kutsutaan "kirahvi- tai pitkäkaulanaisiksi".Alueelle virtaava turismi ylläpitää vahvasti tätä tapaa, sillä nämä naiset ovat paikallinen turistinähtävyys, joka tuo rahaa.


Meillä ollaan totuttu nyppimään ja siistimään kulmakarvoja, mutta yhteenkasvaneita ja pöheikkömäisia kulmakarvoja pidetään kauneuden mittana niin naisilla kuin miehillä mm. Tadžikistanissa, joidenkin Omanin heimojen keskuudessa ja Frida Kahlon naamassa.  

Näin oli myös ammoisina aikoina Kreikassa. 

Kuvakaappaus Huffington Post UK:n artikkelista. 

Japanissa ja Koreassa halutaan näyttää nuorelta ja helposti lähetyttävältä, joten siellä on muotia "yaeba", joka tarkoittaa "tuplahammasta". Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käydään hammaslääkärillä, että saataisiin harottavammat hampaat. Wikipedia sanoo aiheesta seuraavaa (ote, vapaa suomennos):

"Yea viittaa usein hampaiden päällekkäisyyteen ja ulostyöntyvyyteen, mikä nähdään merkkinä nuorekkuudesta ja luonnonkauneudesta".

Kuva: web.500px.com

Kiinan maaseudulla elää paikka paikoin vielä vuosisatoja vanha tradition hampaiden mustaamisesta. Tällaisia hampaita pidetään osoituksena kauneudesta ja yläluokkaisuudesta. 

Hampaiden tummentamiseen käytetään kasveista valmistettuja luonnollisia väriaineita.

Tapa oli aikoinaan muotia myös keisarillisessa Kiinassa.

Kuva: Wikimedia Commons.

Brasilian sademetsien Yanomami-heimolta löytyy ainutlaatuinen kauneustrendi: tikkulävistykset. Puikkoja suun ympärillä pidetään kauneutta lisäävänä ominaisuutena.


Senegalissa taas tatuoidaan naisten ikenet mustiksi, koska punaiset ikenet eivät ole kauniit. Tumma väri myös korostaa hampaitten valkeutta. Poltetusta öljystä ja sheavoista tehty massa neulataan tatuointineuloilla ikeniin, ja toimenpiteen uskotaan myös raikastavan hengitystä ja takaavan naisen naimaonnen.

Jonkun lähteen mukaan tatuointisessio maksaa noin euron ja sessio tietty vaatii paljon kivunsietokykyä, jos nyt lukijoista joku kiinnostui toimenpiteestä...

Kuva: Pinterest.

Etiopiassa taas (kasvojen) arpeutus tietynlaisiksi kuvioiksi lisää kauneutta perinteisen ja varsin syvälle juurtuneen käsityksen mukaan. 

Iho leikataan yleensä partakoneen terällä ja sen arpeutuminen hoidetaan tuhkalla ja tietyistä yrteistä tehdyllä tahnalla.

Leikkauksia tehdään myös eri kehon osiin ja arvet vaihtelevat kooltaan ja muodoltaan. Mitä enemmän arpia on, sitä viehättävämpi henkilö on.

Arvet nähdään myös kestävyyden ja henkisen voiman symboleina.

Oliko kiinnostava lista? Tähän voisi tietysti lisätä kaikki ns. länsimaiset hullutukset, kuten täyteaineet, rasvaimut, rinta- ja takamusimplantit sun muut toimenpiteet, jotka liittyvät voimassa oleviin kauneuskäsityksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!