tiistai 3. lokakuuta 2023

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Täällä on netti oikutellut koko päivän, mutta ehkä saan tämän postauksen valmiiksi iltaan mennessä 😂. Siis ennen nukkumaan menoa...

Kuva: Wikipedia

Piti kirjoitella hiukan tästä kaulalla olevasta pienestä rauhasesta nimeltä kilpirauhanen. Tämä rauhanen vaikuttaa niin moneen asiaan, kuten yleiseen vireystasoon, kasvuun, aivojen toimintaan, painoon, sydämen sykkeeseen, kolesterolitasapainoon, painoon, lihasvoimaan, hiuksiin ja karvoitukseen ja suolen toimintaan - eli oikeastaan koko kropan hyvinvointiin. Myös iho-ongelmia esiintyy usein.

Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, ja sen toteamisesta on pitkästi yli 10 vuotta. Silloin asia pääsi jopa todella pahaksi, ja nykyään vaan ihmettelenkin, että miten kauan sen huomaaminen kesti, vaikka merkti olivat mitä selvimmät. Olin kuin kävelevä zombi ja miltei nukun seisaallani. Mutta eihän sitä itse siinä kunnossa tajua.

Silloin ihmettelin kun kulmakarvat hävisivät ulkokärjistä ja harvenivat muutenkin, mutta näin jälkeenpäin ajatellen, sehän oli pala koko ongelmaa.

Kyllähän se sitten huomattiin vihdoin, kun vajaatoiminta oli jo aiheuttanut jos jotakin ongelmia. Lääkitystä tosin jouduttiin sovittamaan kohdilleen muistaakseni yli vuoden.

Mitä tulee lääkitykseen, levotyroksiini on hoidon kultainen standardi. Geneerisiä l-tyroksiinitabletteja valmistavat monet lääkefirmat, ja ne eivät ihan aina ole yksi yhteen, vaikka mikrogrammapitoisuuksista voisikin niin päätellä.

Valmisteista tietystikin tehdään bioekvivalenssitutkimukset vapaaehtoisilla koehenkilöillä, mutta geneerinen valmiste saadaan rekisteröityä tietyn deltan sisällä olevin tuloksin. Koska vaikuttavan aineen määrät ovat todella pieniä, saattaa käydä niin, että annosta joudutaan säätämään eri valmistajien tabletteja käytettäessä. 

Huomatkaa, että käytin edellä sanaa saattaa, sillä usein vaihto toiseen vastaavaan valmisteeseen sujuu ihan hyvin ja ilman ongelmia.

Ihan vaan esimerkkinä Sveitsissä asuessani sain reseptin ihan toiseen valmisteeseen, kuin mitä aiemmin käyttämäni oli. Muutaman kuukauden käytön jälkeen vaihdoin takaisin vanhaan, joka piti siis ostaa Suomesta, koska sitä ei muualta myyty. Sveitsistä ostettu, eli lääketehtaan versio ei ollut samalla annostuksella riittävä, enkä halunnut taas aloittaa sitä annoksen säätämisrumbaa.

Tästä viisastuneena söin Irlannin vuodet sitä samaa Suomesta hankittua.

Nyt olen alkuvuodesta lähtien käyttänyt täällä samaa valmistetta, joka ei ole se, jota alunperin Suomessa käytin. Näkyy kuitenkin pelittävän ihan hyvin.

Tyroksiinitabletteja ei muuten kannata ottaa samaan aikaan maitotuotteiden, rauta- ja kalkkivalmisteiden, närästys- tai kolesterolilääkkeiden kanssa. Pidä vähintään neljä tuntia väliä näiden kanssa.


Olen lukenut paljonkin ruokavalion käytöstä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa, ja ehkä se saattaisi jotenkin toimiakin, jos vajaus ei ole paha (ts. labra-arvot ovat vielä viitearvojen sisällä, eikä ole elämää haittaavia oireita), jolloin tarvitaan lääkitys.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava tarvitsee monipuolisen ruokavalion,mikä ei kyllä ole haitaksi terveellekään. Jodi etenkin on tärkeä aine kilpirauhaselle ja sitä saa mm. jodioidusta suolasta, kalasta, kananmunasta, maitotuotteista ja merilevästä.

On olemassa myös ns. goitrogeenisiä ruoka-aineita, jotka voivat estää jodin imeytymistä. Tällaisia ovet mm. kaalit, persikat, päärynät, pinaatti, nauris raakana, pellavansiemenet, maapähkinät sekä soijatuotteet. Näiden käytössä suositellaan kohtuutta.

Kilpirauhasliiton sivuilta voit lukea lisää kilpirauhasen häiriöistä.

2 kommenttia:

  1. Haluatko kertoa, millaisilla arvoilla vajaatoimintasi todettiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kertoisin, jos suinkin muistaisin. Siitä on jo niin pitkä aika, ja muutenkin tilanne pääsi niin huonoksi, etten muista juuri mitään niiltä ajoilta.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!