torstai 18. elokuuta 2011

Miten pitaa huolta naapureistaan?

Asun kerrostalossa, ja minun rappukaytavassani tapahtui varsin ikava juttu: Vastapaisen asunnon alakerrassa asuva vanha skitsofreenikkomies kuoli jossain vaiheessa kesaa, ja valitettavasti ehti maatua asunnossaan aika kauan ennenkuin kukaan huomasi mitaan.

Normaalisti han tupakoi niin, etta me muut saimme koko ajan tuulettaa rappukaytavaa, mutta viimeiset viikot rapussa on ollut varsin ikava haju, jonka jopa mina (ja minulla ei ole kummoinenkaan hajuaisti) huomasin.

Asia kulminoitui viime viikolla kun minua vastapaata asunut naisihminen soitti lopulta katkusta isannoitsijalle, jonka toimesta asuntoon mentiin ja mies loytyi sielta kuolleena. Ilmeisestikin jokin onnettomuus.

Muuttomiehet hakivat hanen tavaransa alkuviikosta ja kommentoivat vaan, etta "verta oli joka puolella". Eilen siivoamaan tullut naisihminen kertoi menneensa ensitoikseen oksentamaan, vaikka siina vaiheessa asuntoa oli avonaisen parvekkeenoven kautta tuuletettu jo useita paivia. Lisaksi han satti meidat naapurit "kun emme ole pitaneet miesparasta huolta".

Koska olen tehnyt taloyhtion tilintarkastuksia monta vuotta, tiesin miehen taustoista. Skitsofreenikko, jolla oli virkaholhooja. Tapasi joskus parikymmenta vuotta sitten, kun taman asunnon ostin ja tanne muutin, juopotella ja hairikoida muita rappukaytavassa. Terveysviraston toimesta asunto on muutamaankin otteeseen siivottu, koska on ollut niin hirveassa kunnossa.

Han ei ottanut kontaktia keneenkaan naapuriin, mita nyt sitten morjesti ja valilla kavi rapsuttamassa koiraani, jos satuttiin vastakkain aulassa. "Kylla koira koiran tuntee", han tapasi sanoa.

Missa menee kyylayksen raja, ja missa maarassa voi tuntematonta naapuriaan vahtia? Olisiko minun pitanyt kirjata kaikki paivamaarat, milloin ko. henkilo on nahty, ja jos ei hanta ole nakynyt muutamaan paivaan, olisiko minun pitanyt ilmoittaa se, ja jos, niin kenelle?

En usko, etta tallainen toimii, ellei vahtimissopimusta ole tehty asianomaisen henkilon kanssa. Sinansa saali, etta nyky-yhteiskunnassa yhteisollisyys ei toimi.

Tosin tassa tapauksessa ei yhteisollisyyskaan olisi auttanut, silla kyseinen henkilo oli varsin eristaytynyt. Tama kaiketi sitten myos koitui hanen kohtalokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!