lauantai 19. lokakuuta 2019

Vanulappujen kulutus, luonto ja kestovanulaput

Jokainen kasvojaan puhdistava tietää, ettei vanulappujen käytöltä voi välttyä. Kun katson kylppärieni roskiksia, niin ne täyttyvät yleensä juuri vanulapuista. Niitähän ei välttämättä saisi huuhtoa WC:n pöntöstä alas.

En muista kirjoitinko jo täällä, että ostamissasi vanulapuissa saattaa olla keinokuitua, joka ei ehkä hajoa luonnossa. Huomasin kauhulla tämän kerran, kun tutkin ostamieni vanulappujen tuoteselostetta. Sitä ei kai juurikaan kukaan lue, enkä ole minäkään lukenut aiemmin.

Kävin tänään Raision Myllyn Apteekissa, jossa tapani mukaan silmäsin läpi kosmetiikkatuotteet, joita siellä on hyvä valikoima. Jopa merkkejä, joita ei juurikaan muualta saa, eli kannattaa piipahtaa, jos sielläpäin kuljette. Silmät osuivat kestovanulappuihin, jotka oli tehty "bambupuuvillasta" (70% bambua ja 30% puuvillaa  - fair enough).



12 kappaletta ja pesupussi noin 15 euroa. Epäröin. Koska kasvojen puhdistukseen menee kaksi per päivä eli aamuin ja illoin, tarvitaan myös kasvovesipyyhe, eli kulunki on neljä kappaletta per päivä. Kaksitoista riittäisi siis kolmeksi päiväksi.

Hmmm. Pesen pyykkiä noin kerran viikossa, eli tämä tarkoittaisi sitä, että joko pesen pyykkiä vähintään kaksi kertaa viikossa tai sitten ostan kestolappuja lisää.

Päätin ostaa koe-erän, eli yhden pakkauksen. Kotona esittelin ostostani huushollin miespuoliselle jäsenelle, jonka kommentti oli, että: "Joo, sä nyt innostut noista, mutta veikkaan, että ne jäävät pidemmän päälle käyttämättä". En nyt sanoisi noinkaan. Olen jo vuosia käyttänyt musliinista puhdistusliinaa, joka tuli Liz Earlen puhdistusaineen kanssa, ja vaikka se ei ole ihan jokapäiväisessä käytössä, se on edelleen käytössä ja pesen sen muun pyykin mukana viikottain. Tämä tukki herran suun :D . Eikä se  ole ainoa puhdistusliina, jota käytän.



Joka tapauksessa; kehotan teitä katsomaan, mitä ostamissanne vanulapuissa on, sillä ne todellakin  - niin uskomatonta kuin se onkin - saattavat sisältää keinokuituja, joista vähintäänkin tulee ainakaan mikromuoveja luontoon.

PS tärkeä asia: Vanulappuihin liittyy myös puuvillan tuotanto, joka tuhoaa ainakin joissain päin maailmaa luontoa ja sen kautta ihmisten elinolosuhteita ja elantoa. Ellet ole katsonut Stacey Dooleyn dokumenttia halpamuodista (ja siis myös puuvillan ryöstöviljelystä), tee se nyt ja klikkaa tätä linkkiä. Siinä on aika järkyttävää faktaa.

6 kommenttia:

  1. Ostin myös kestovanulappuja Redissä sijaitsevasta sisustusmyymälästä. Ne eivät ihan vielä ole löytäneet tietään päivittäisiin puhdistusrutiineihin. Muuten, ei kai kertakäyttöisiä vanulappuja pitäisi heittää vessanpönttöön? Oon laittanut ne aina veskin roskikseen.

    VastaaPoista
  2. Outs, kirjoitin jo yhden vastauksen, mutta se häipyi ilmeisimmin bittiavaruuteen.

    Minäkin kuulin kestovanulapuista vasta hiljattain. Hyvähän se olisi, jos niitä käytettäisiin, todellakin. Viesti niiden olemassaolosta ei varmaan ole mennyt kaikille, ja toinen juttu on se aloitushinta. Vanupussi ei paljoa kerrallaan maksa, mutta jos sen voi juuri ostaa "silleen kerrallaan". En kyllä tiedä, onko se ongelma, kunhan pohdin.

    Joo, ja ennen heittelin vessanpönttöön noita vanupalloja, nyt olen valaistuneempi ja ne menevät hajoaviin biojätteisiin (valistakaa minua, jos tämäkään ei ole oikein)

    VastaaPoista
  3. Hyvä ja omia kulutustottumuksia miettimään saanut postaus. Terkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja terkkuja sinnekin Irlannista!

      En kyllä tosiaankaan minäkään ajatellut ikinä, että puuvillan kasvatus voi aiheuttaa niin paljon hallaa maailmassa! Toisekseen, ei koskaan käynyt mielessäkään, että kaupasta ostetussa vanupussissa olisi keinokuitua.

      Poista
  4. Mä olen vähän käsittänyt, että itse tekemällä tulisi parhaat kestolaput. Omista käytetyistä tekstiileistä vaan leikkaamaan ja ompelemaan. En ole kuitenkaan niin kätevä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri mietin ihan samaa! Varmaan vanhoista T-paidoista tulisi ihan hyviä ja nestettä imeviä. Tai vauvojen harsovaipoista.

      Vanhoista lakanoista saisi hyviä kangasnaamion alustoja.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!