perjantai 27. maaliskuuta 2020

Maailmanmenoa ja etätöitä koronaviruksen aikaan ja kuinka viihtyä karanteenissa

Epidemiat eivät ole kovinkaan harvinaisia maailmassa, ja niitä on ollut kautta aikojen. Karanteeni ja muut toimenpiteet eivät ole ennenkuulumattomia.

Lehtileike espanjantaudin ajoilta, jolloin esimerkiksi Suomessa kuoli noin 25 000 ihmistä tähän sairauteen.

Nyt leviämistä on edesauttanut väestön suuri liikkuvuus ja itse viruksen muuntautumiskykyisyys ja se, että kantaja saattaa levittää tautia jo ennen kuin saa itse mitään merkkejä sairaudesta. Onnettomuudeksi pandemian alku sijoittui kiinalaisen uudenvuoden juhlinnan alkuun, jolloin kiinalaiset matkustavat paljon, joten virus pääsi leviämään pahasti ennen kuin rajoituksia saatiin aikaan.

Yhtäkaikki, varmaan fyysinen eristäytyminen lienee käsien pesun ja kasvojen koskettelemattomuuden ohella niitä tehokkaimpia keinoja taltuttaa pandemiaa.

Olen itse tehnyt nyt jo kolmisen viikkoa etätöitä ja vaikka en äärimmäisen sosiaalinen luonne olekaan, niin alkaa tämäkin kiristää pipoa pikkuhiljaa. Työkavereitten kesken meillä on aika pieni tiimi, ja meillä on kerran viikossa puolen tunnin tuuletuspalaveri, jossa voi päästellä höyryjä ulos ja keskustella muustakin kuin työstä. Lisäksi tietysti on vielä päivittäisiä globaaleja kokouksia lähinnä Microsoft Teamsin tai Skype Business -sovelluksen välityksellä. Teen lähinnä töitäni GMT-ajassa, mutta globaali työ vaatii joustamista suuntaan ja toiseen ja yleensä työ onkin aikalailla iltapäiväpainotteista, kun amerikkalaiset hyppäävät remmiin.


Minä en ole normaalistikaan toimistolla kuin max 3 päivää viikosta, eikä matkaakaan ole paljoa, joten työmatka-ajassa en säästä juurikaan, mutta ne etätyön tekijät, joilla sitä aikaa säästyy, ovat onnellisessa asemassa. Aikaa säästyy siinäkin, ettei itseään edes tarvitse välttämättä pukea mitenkään, kun työt aloittaa, meikkaamisesta ja hiusten laittamisesta puhumattakaan.

Viikonloput tietty saattavat olla aika puuduttavia karanteenissa, tai eristyksissä ollessa. Silloin voi löytyä aikaa vaikka itsensä sivistämiselle. Muun muassa Coursera ja LinkedIn ovat nettisaitteja, joista löytyy tasokkaita kursseja, tosin englanniksi.

Hauskaakin voi pitää tapaamatta ystäviä fyysisesti. Meillä työtiimin kesken olemme aikeissa järjestää mm. after work -drinksut online, joko Microsoft Teamsin tai Skypen välityksellä (Facetime, Google Hangouts ja Messenger toimivat tietty myös). Jokainen tietty hankkii drinksunsa itse, mutta pidämme tunnin-pari seuraa toisillemme. Samahan toimii toki ystävien kanssa. Itse olen osallistunut myös juhliin etänä tällä tavalla, ja se toimii kyllä sekin! Kokeilkaapas!

2 kommenttia:

 1. Ihmiset on todella luovia, kun vaihtoehdot ovat vähissä.
  Mukavaa viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se koskaan korvaa f2f-yhteyttä, mutta edes jotakin. Kiitos ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Hyvää terveyttä ja kestetään tämä!

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!