perjantai 18. syyskuuta 2020

Iltapäiväteekutsut viime sunnuntaina

 Hupsan - niin vaan taas viikko meni. Olen ollut koulutuksessa joka päivä puoli päivää, ja ajankohta oli mahdollisimman hankala, koska töitä on ihan älyttömästi ja tuttuun tapaan tahti vain kiihtyy kun on viimeinen vuosikvartaali kohta hollillaan.

Meillä oli kuitenkin viime sunnuntaina iltapäiväteevieraita, ja mukana oli hauska Erwin-vauva, joka roikkui välillä pöytäliinan kulmissa ja välillä nakersi meidän varpaitamme pöydän alla. Nuoriherra on n. kolmen kuukauden ikäinen, muistaakseni.


Olin alunalkaen ajatellut tarjota shampanjaa teen kanssa, mutta sitten juomaksi teen ohella valikoituikin Pimm's, englantilaiseen tapaan, vaikka se hiukan epäortodoksinen valinta olikin. Pimm's on Britanniassa nimenomaan kuumien kesäpäivien juoma.

Valmista Pimm's seuraavasti: 1/3-1/4 Pimm's no 1:stä (Alkosta), ja sekaan 2/3 tai enemmän sitruunasoodaa/ginger alea (nyt laitoin molempia sekaisin). Laita kannuun paljon jäitä, runsaasti tuoreita kurkun paloja, tuoreita mintunoksia, halkaistuja mansikoita, appelsiininpaloja jne.

Se on sitten hyvää, vaikka ei aurinkoisena hellepäivänä sitä ulkotiloissa joisikaan! 



Sconesit pitää tehdä juuri ennen tarjoilua. Nyt tein ne englantilaisen, Turussa asuvan ystävättäreni Barbaran ohjeella, joka on BBC Good Food -nettisaitilta, joka minullekin on jonkinlainen "ruoanlaittoraamattu".

Kuvan saa klikkaamalla suuremmaksi, ja se muna on tarkoitettu ainoastaan voiteluun (sanon tämän siksi, että olen nähnyt reseptejä, joissa muna tulee taikinaan, vaikka ei se kai niin yleistä ole.



Hilloja oli kolmea sorttia; eli noita itsetehtyjä. Vasemmalta alkaen: mahonia-, japaninruusukvitteni- ja mustaviinimarjahillo. Kaikissa vain hedelmää ja pektiiniä! Ei säilöntäaineita.

Alempana "pseudo" clotted creamia. Oikea clotted cream valmistetaan keittämällä pastöroimatonta kermaa paksuksi uunissa, vaan kun sitä ei nyt ollut saatavilla. British Corner Shop netissä toimittaa normaaliaikoina sitä(kin) tänne Suomeen, mutta nyt korona-aikana kuljetus ei oikein pelaa. Enkä minäkään ihan hiljattain ole käynyt Irlannissa, että olisin voinut tuoda.

Vielä muutama vuosi sitten Turussa oli ystävieni pitämä Englantilainen Kahvila, jossa heillä oli sama ongelma ja he keksivät ratkaisun. Kermavaahto, johon on lisätty hiukan mascarponejuustoa, ajaa saman asian. olisiko suhde noin 1 dl kermaa ja pari rkl mascarponea? Laitoin itse hiukan summanmutikassa... Kermavaahto saa olla hiukan löysää, ettei seoksesta tule liian tynkkyä.

Edellämainittu ystävättäreni Barbara tarjoaa sconesien kanssa pelkkää hilloa ja maustamatonta kermavaahtoa, ja käyhän se niinkin!

Iltapäiväteen etiketistä tässä sen verran, että scones'it syödään voileipien jälkeen ja ne murretaan kahtia, ei leikata. Hillo laitetaan ensin puolikkaan päälle, sitten vasta clotted cream.


Nyt kävi niin hassusti, että havahduin ottamaan kuvia vasta kun kekkerit olivat loppupuolella, eli voileivät eivät päässeet kuviin ollenkaan! Mikä harmi!

Toisaalta olen imarreltu, että ne kelpasivat niin hyvin! Laitoin kolmea lajia, aina kaksi per nuppi, kun leikkaa kaksikerroksisen leivän (reunat pois otettuaan) joko pitkittäin tai diagonaalisesti kahtia  - pidän enemmän siitä pitkittäismallista, eli "sormivoileivistä".

Muna-vesikrassileivät

Laita täyte murskaamalla keitettyjä munia, lisäämällä seokseen majoneesia (Hellmans, ei ole liian etikkainen) + hiukan sinappia, suolaa ja mustapippuria. kun voitelet leivänpuoliskot tällä, laita väliin silputtua, tuoretta vesikrassia (tämä ei välttämätön, mutta munaleipä on klassikko, kuten seuraavatkin leivät).

Kylmäsavulohileivät

Leivät voidellaan maustamattomalla tuorejuustolla (Philadelphia) ja väliin laitetaan ohut kerros kylmäsavulohta. Suomalaiset voivat lisätä tilliä, mikä ei kuulu alkuperäiseen ohjeeseen, mutta annettakoon anteeksi 😊.

Kurkkuleivät

Miten näin yksinkertaisesti voikin saada aikaan hyvää!!!!! Tässä on a ja o käyttää paperinohuita, läpinäkyviä  kurkkuviipaleita! Minun mandoliinini oli kotikotona enkö kelpuuttanut miehen juustohöylän viipaleita. Tiesin kuitenkin, että herra on taitava "machetensa" kanssa (tämä on siis todella iso keittiöveitsi) veistämään kurkusta paperinohuita siivuja, joten hän joutui kurkunleikkaussavottaan. 

Paahtoleipäviipaleet siis voidellaan pehmeällä voilla ja väliin tulee kurkunsiivuja. Tämä on minun suosikkini!

Ne paahtoleipäviipaleetkin pitää valita huolella (vaikka niitä ei näihin niitä leipiä paahdetakaan). Tsekkaa siivujen paksuus ennen kuin ostat!

Leivät menivät heti kuin kuumille kiville!

Lisäksi tarjosin itsetehtyä toscakakkua, Irlannista tuotua Marks&Spencerin banaanikakkua ja Leivon Leipomon Talonpoika-pikkuleipiä. Muro-keksit tai skottilainen shortbread olisivat olleet autenttisempia tarjottavia. Makeat piirakat ja kakut saa pilkkoa miltei suupaloiksi, sanoisin, että3-4 senttiä kanttiinsa riittää.

Toscakakkua.

Sitten  se tee... Sveitsissä asuessa minulla oli niin britti- kuin irkkukollegoja, jotka (firman tarjoamasta laajasta tee- ja tisanesvalikoimasta huolimatta) raahasivat joitan PGTipsejä kotimaistaan.

Myönnän nykyään kuuluvani myös heihin. 

Periaatteessa haluaisin tarjoamani teen olevan irtoteetä, koska se on kalliimpaa, eikä siinä ole jauheeksi menneitä halvempia osia. Suomessa teevalikoima on kuitenkin rajallinen.

S-Ryhmä kuitenkin ilokseni myy Tescon teetä, joka tosin on pusseissa.



Pusseissa ei muuten ole sitä narua, mikä saattaa hämmentää. Itse pidän sen pussin koko juomisen ajan kupissa, mutta makuja on tietty monia.

Tämän teen jotenkin kelpuutan ja teepannuun pusseja voi laittaa useamman kuin yhden.

Mielestäni iltapäivätee on kiva asia viettää aikaa yhdessä ystävien kanssa ja sen voi valmistella pitkälti etukäteen. Se on myös hyvä vaihtoehto tarjota ateria ystäville, eikä vaadi juurikaan kulinaristisia kykyjä.

Mukavaa yhdessäoloa tällaiset teekekkerit.

6 kommenttia:

  1. No nyt on sellaisia herkkuja, että piti keskeyttää lukeminen. Huh huh! Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuosta BBC Good Food -nettisivusta. Tutkin vielä tarkemmin. Vaikuttaa hyvältä.

      Poista
  2. Nuo leivät kuulostavat hyviltä. Briteissä varmaan käyttävät useimmiten valkoista vehnäpaahtoleipää vai kuinka? Onko näissä leivissä tapana leikata reunat pois ja tehdä ihan pieniä suupalaleipiä? - Hillosokerissa on kyllä säilöntäainetta, taisit käyttää sitä kvittenihilloon. - Eeva E.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, joko valkoits paahtoleipää tai sellaista hiukan kullanruskeampaa, jossa on täysjyvää. Leivät tosiaan täytetään, eli kaksi viipaletta yhteen ja täyte väliin, sitten reunat pois ja joko pitkittäin tai diagonaalisesti kahtia. Tykkään itse noista pitkulaisemmista "sormimalleista".

      Niinpäs näkyy olevan hillosokerissa kaliumsorbaattia.

      Poista
  3. Anoppini on allerginen kaliumsorbaatille joten olen aika hyvin perillä siitä mistä sitä löytyy...

    Muuten Olaplexistä vielä, kommentoin nyt tähän kun en pikaisella haulla löytänyt sitä postausta jonka alla valitin ettei O:sta ole minullakaan ollut mitään hyötyä. Olen nyt edelleen käyttänyt O:n shampoota ja hoitoainetta kun eivät ne huonojakaan ole. Kun kävin viime viikolla kampaajalla, hän yllättäen kehui hiusteni kuntoa! Eli ehkä O toimii sittenkin (hidasta muutosta on itse vaikea huomata) tai sitten kampaaja vain halusi uuden vakiasiakkaan. Eikå ole kyllä mun hiusten kuntoa kehuttu sitten 70-luvun! - Eeva e

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!