sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Pikkelöidyt vihreät tomaatit

Tässä on todella iankaikkisen vanha ohje! Jos nyt jollakin sattuu olemaan tomaatteja, jotka eivät ehdi kypsymään tälle vuotta, vihreät tomaatit voi säilöä pikkelsiksi.
Periaatteissa vihreissä (raaoissa) tomaateissa on tomatiinia, joka ei ole kovinkaan terveellistä syödä. Tämä kuitenkin poistuu kypsentämällä ne.

Koska minä en kasvata tomaatteja, käytin kaupasta löytyneitä vihreitä miniluumutomaatteja, jotka väristään huolimatta olivat kypsiä. Ostin kaksi rasiaa, eli yhteensä 400 g.
Meniväthän ne hiukan muusiksi kypsentäessä, mutta maku on mitä parhain. Kuten aina vanhojen reseptien ollessa kysymyksessä, tästäkin ohjeesta on monenmonta versiota. Tässä yksi.

Pikkelöidyt vihreät tomaatit


puoli kiloa vihreitä tomaatteja
suolaa

Pistele tomaatit ja ota kukkien jäänteet pois. Laita ne kattilaan ja lisää noin litraan vettä ruokalusikallinen suolaa ja keitä puolikypsiksi.
Ota tomaatit reikäkauhalla keitinvedestä ja laita kulhoon.

Mausteliemi:
1 1/2 dl väkiviinaetikkaa
1 1/2 dl keitinlientä
2 1/2 dl sokeria
6 kokonaista neilikkaa
5 kokonaista maustepippuria
1 rkl sinapinsiemeniä
1 kanelitanko
(1-2 muskottikukkaa)

Kiehauta liemi. Purkita tomaatit ja kaada liemi päälle. Anna marinoitua jääkaapissa muutama päivä. Säilytys jääkaapissa. Tarjoile erilaisten ruokien kanssa.

3 kommenttia:

  1. Tämä menee kokeiluun. Omasta tomaattisadosta jää joka vuosi osa kypsymättä. Viime vuonna kypsyttein niitä sisällä paperipussilla ja ilman. Tänä vuonna valmistuukiin jotain muuta. Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä hyviä! Joissakin ohjeissa kuoritaan tomaatit (kaltattuina), mutta muistan joskus aikoinani, että ne tosiaan vain keitetään ja pikkelöidään. Netissä on laidasta laitaan ohjeita, kuten yleensä tällaisilla "mummojen resepteillä" on.

      Poista
    2. Joo, mutta minä luotan tähän ohjeeseen 👍

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!