sunnuntai 28. toukokuuta 2023

"Pastatonta katkarapupastaa", siis low carb -versio

Laitetaanpa vaihteeksi tänne ruokaresepti. Eli kyseessä on ikiherkkuni, pastaton sinihomejuusto-katkarapupasta. Ohje on "pöllitty" erään turkulaisravintolan ruokalistalta joskus ikiaikoja sitten. 

Alkuperäisessä ruoassa oli pennepastaa katkarapu-sinihomejuustokastikkeessa, mutta tässä on kesäkurpitsaa pastan asemesta.

Ohje on ollut täällä aiemminkin, ja normaalisti suikaloin kesäkurpitsan pitkulaisiksi "tagliatelleiksi", mutta nyt ei oikein näillä näpeillä onnistunut. Eikä minulla ole täällä juustohöylääkään, millä tehdä se, joten keksin, että kyllähän se kesäkurpitsa menee paloinakin. Leikkasin sitten vielä veitsellä sormeenikin kurpitsaa paloitellessani, joten hyvin menee...😠.

Ainesten määrien kanssa ei ole ollenkaan nokonnuukaa. Tähän taisi mennä neljä pientä kesäkurppaa. Eli kurpitsat paloiksi ja pannulle, johon olin hulauttanut hiukan oliiviöljyä, jossa oli liotettu hiukan chiliä ja tuoretta valkosipulia. Chili toimii hyvin sinihomejuuston kanssa.

Siinä sitten hiukan paistellaan niitä ja lisätään kermaa, töräys ketsuppia ja cayennepippuria. Cayennepippuri on ihan must tässä ruoassa. 



Kesäkurpitsat haudutellaan sopivaan kypsyysasteeseen ja sitten lisätään pala Aurajuustoa, joka sulaa keitokseen. Minulla tosiaan oli pala tätä Suomesta tuotua herkkua jääkaapissa. 

Sitten maun tarkistus, hiukan rouhaistua mustapippuria (minä ostan aina Tellicherry-mustapippuria koska olen aivopesty siihen ajatukseen, että se on mustapippurien rolls-royce). Katkaravut laitetaan sekaan viimeisenä ja niitä ei enää keitellä. Nämä ravut on ostettu Hollannin puolelta, ja kuten vaaleanpunainen värikin kertoo, ne ovat jo kypsennettyjä. Raakanahan nuo ovat harmaita.

Tämä on kyllä ihan superhyvä ruoka ja valmistuu nopeasti!

EDIT!!! Tästä ohjeesta on tullut niin paljon kyselyitä... Seuraavan kerran kun teen, niin yritän laskea määrät, mutta oikeasti, niillä EI OLE paljoa tekemistä lopputuloksen kanssa (enkä tiedä edes pystynkö tarkkoja määriä antamaan). Katsotaan...

Tämä kuitenkin onnistuu AINA. Maistelkaa aina välillä, mutta niinhän muutenkin kokatessa pitää tehdä!

*****

Sitten taas hiukan kerjäläisasiaa, vaikka olette takuulla kyllästyneet näihin juttuihin...😂. Kävin eilen illalla hiukan kävelemässä ja asioikseni tuossa raatihuoneen toisella puolella olevassa REWE-marketissa. Muutaman kymmenen metrin matkalla oli kolme kerjäläistä. Tapani mukaan ostin kaikille kolmioleivät, joiden hinta oli viime viikosta yllättäen noussut 1,79 eurosta 1,99 euroon. 

Minä en koskaan katso, mitä joku tuote marketissa maksaa, mutta näitten kerjäläisten myötä olen tullut hyvinkin kolmioleipähintatietoiseksi. Sanoisin, että joka ruokakauppareissulla menee ainakin kymppi noihin valmiiksipakattuihin leipiin. Itse en juurikaan leipää syö, mutta ne näyttävät ihan herkullisilta ja kyllähän kaksi isoa per pakkaus ihan ateriasta käy.

Kuinkas ollakaan kun pääsin ulos kaupasta, kaikki kolme kerjuulla ollutta olivat häippäisseet torilta, mutta ei hätää, menin hieman kiertotietä kotiin ajatellen, että kyllä sillä matkalla taas muutama ilmoittautuu, niinkuin tekikin, ja kaikki kolme leipäpakkausta löysivät oikeisiin osoitteisiinsa ja otettiin kiitollisuudella vastaan ja ottajia olisi ollut enemmänkin, mutta minulla siis oli vain nuo kolme pakkausta. Ylimääräistä lenkkiä taisi tulla vain noin kymmenen metriä, ehkä ei sitäkään.


Kotiin palattuani kyllä tosissaan katsoin omaa naamaani peilistä. Näytänkö minä rahojani ympäriämpäri levittelevältä tyypiltä, vai miksi nuo kerjuulla olevat ottavat niin ahkerasti kontaktia aina kun astun ulko-ovesta ulos? En tiedä, vaikka tosin tämä on aika kallista asuinaluetta ihan vanhankaupungin ydinkeskustassa. Asun siis tuossa ylemmässä kuvassa oikealla olevassa rakennuksessa. Tosin en usko, että tässäkään rakennuksessa asuvilla on loputtomasti rahaa törsättävänä näihin lukuisiin kodittomiin.

Suurin osa noista kerjäläisistä on ihan harmittomia, mutta kyllä minua säälittää. Kai se kesällä jotenkin vielä menee tuo kodittomuuskin, mutta talvella täällä (kuten Irkuissakin) sataa jatkuvasti, joten makaaminen myttynä kadulla on varmaan todella rankkaa.

*****

REWEn ystävällinen, englantia puhuva kaupantäti muuten muistutti ystävällisesti, että meillä on bank holiday huomenna (tarkoitan maanantaina, eihän täällä sunnuntaisin ole mikään auki, en minä sunnuntaina kaupassa käynyt van lauantaina), eli siis pyhäpäivä, ja kaikki paikat kiinni.

4 kommenttia:

  1. Kerjuulla olevat tuntevat sinut hyväsydämisenä ihmisenä ja sana kiertää. Näin näkemättä minun on vaikea arvioida, ovatko he niitä hyväksikäytettyjä, joista media raportoi. Takapiru tuo autolla kerjäläiset paikalle, kerää heidät illalla pois rähjäiseen kortteeriin ja ottaa rahat pois. Jotkut näyttelevät sairastakin. Saattavat olla nälkäisiäkin. Itkettää ja suututtaa, miten eräissä Itä-Euroopan maissa syrjitään esimerkiksi sinti- ja romavähemmistöjä niin, että he elävät köyhyydessä ja heidän on pakko lähteä kerjuulle. EU-tuet kelpaavat "isokenkäisille" ja korruptio kukoistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tosiaan, onhan noista Suomessakin kerjuulla olevista romanialaisista uutisoitu. Kaikki ei ole ihan sitä, miltä näyttää, tai sitten on vielä pahempaakin, hyväksikäyttöä ja muuta.

      Poista
  2. Kiitos ihanasta katkarapuohjeesta, teen sitä tänään.
    -Aikku-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tykkäsit! Tämän ruoan salaisuus on se ripaus cayennepippuria, joka korostaa sinihomejuuston makua. Tuo kesäkurpitsa käy hyvin pastan asemesta, ja on terveellisempääkin.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!