lauantai 19. heinäkuuta 2025

Missä on ihmisten laskutaito?

Jälleen kerran ihmettelin sitä, miten ihmiset selvittävät peruskoulunsa. Olen itse lukenut lukion loppuun saakka pitkät matemaattiset, mutta silti arvelen, että lyhyilläkin kursseilla opetetaan se elämässä tarvittava välttämättömin, kuten prosenttilasku.


Ei ole yksi, eikä kaksi kertaa, kun olen joutunut opastamaan kaupassa jotakin ihmistä, joka on ihmetellyt alennusprosentteja. Toki nykyään on esim. vaatekaupoissa alennusmyyntien aikana alennustaulukot, ja on kai jokaisella kännykässä se laskinkin, mutta silti.

Joku vieressä vaaterekkejä plärännyt kerran ihmetteli, että paljonko vaatteen hinnaksi tulee, kun siitä on -25% alennus. No 25% on neljäsosa hinnasta, joten tuon yleensä laskee päässäkin aika näppärästi. Eli siis maksat kolme neljäsosaa siitä alkuperäisestä hinnasta.

Kerran joku kyseli, että mikä on ollut alkuperäinen luku X, kun luku on nyt Y, eli 90% luvusta X. No se Y jaetaan sillä 90:llä niin saadaan prosenttiyksikkö. Kun sen kertoo 100:lla niin saadaan alkuperäinen luku X. Tämä ei mennyt perille, näin sen jo naamasta. "Niin, mutta miten se lasketaan?" No en nyt kyllä osaa sanoa miten sen selkeämmin selittäisi. Lopullinen 90%:n luku Y kun on se X kerrottuna 0,9:llä.
Postaus oli anonyymiltä henkilöltä.

Aina vaan vaikeammaksi menee. Yllä kuvakaappaus menneeltä viikolta Facebookista. Nyt on jo kirjoittajalla mennyt mittayksikötkin ihan iloisesti sekaisin. 

Yksi litra vettä painaa noin kilon. Tämä johtuu siitä, että veden tiheys on lähellä 1 kg/litra (tai 1 kg/dm³). Mutta tämä ei tietenkään päde esimerkiksi herneisiin. 

Toisekseen, jos litra herneitä painaa (tuon mukaan) 750 g, kolmesta litrasta ei millään 
laskukaavalla saa 1,1 kiloa.

Menee jo omatkin aivot solmuun, kun näitä lukee.

Millä nämä laskutaidottomat ovat selvinneet peruskoulusta?

2 kommenttia:

  1. Vastauksena kysymykseen: lähinnä itkien ja rimaa hipoen. Jos itselle matematiikka on helppoa, ei välttämättä ymmärrä miten (oikeasti!) vaikeaa se voi jollekin olla. Esim. just noi prosentit. Sitten kun vielä törmää just tälläisiin "miten ei voi tajuta", niin tulee tosiaan ihan idiootti-olo. Ei sentään menee mittayksiköt sekaisin, mutta on kyllä jäänyt elinikäiset henkiset arvet matikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta joskus tuntuu, että se "paniikki" syntyy jo ennen kuin pitäisi mitään laskea. Tulee vaan hyvänä esimerkkinä mieleen eräs tuntemani ihminen, jonka työnsä takia pitää aika-ajoin läpäistä eräät laskentakokeet. Jos yritän kärsivällisesti selittää asioita hänelle, hän kokoaa paperinsa ja toteaa, ettei hän kuitenkaan tajua noista yhtään mitään.

      Esimerkiksi prosenttilaskuhan perustuu sille konseptile, että sadassa prosentissa on se sata persentiiliä, eli prosenttiyksikköä. Esimerkki: Margariinissa on 38% rasvaa ja pakkauksessa on 380 g. Rasvaa on siis koko pakettia kohden se 38 g per 100 g tuotetta. Eli 300 g sisältää 3 x 38 g, mutta entäs se 80 g tuotetta? Siinä on rasvaa 30,8 g (laskukaavoja löytyy netistä ja varmaan tekoälykin laskee - ja 80 g on 80% siitä 100 g:sta). Eli paketissa on rasvaa 144,4 g, näin äkkiä päätellen.

      Toisin sanoen rasvaa on 38g/100g = Xg/380g. Tässä X=(380 x 38) : 100, eli se sama 144,4 g.

      Selitinkö yhtään ymmärrettävästi? Voi tietty olle, että minun opetuskykyni ovat vajavaiset, mutta sen sanon, että olen itse ollut aina laiska opiskelemaan yhtään mitään, joten laiskana ihmisenä olen opetellut pienestä pitäen pilkkomaan asiat mahdollisimman paloiksi mielessäni ja yrittämään selviytymään päättelemällä.

      Ei tyhmiä ihmisiä olekaan! Uskon, että toisaalta on kyllä niitä, jotka turhaan kauhistuvat jo etukäteen tällaisten yhtälöiden funtsimista.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!