tiistai 21. kesäkuuta 2011

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja mielivaltaisuudesta

Nyt sitten puuttuvat aakkoset (siis skandit) teksteista, kun kirjoittelen tasta lahtien paasaantoisesti brittikoneelta).

Viimepaivien ainoa uutinen on varmaankin se, etta jostain syysta minut on suljettu ulos www.dojolaiset.com -keskustelufoorumilta, eika selitysta asiaan ole viela tullut (laitoin kyselyn, mutta ei vastausta, minusta olisi oikeudenmukaista saada jokin syy asiaan). Viimeisin postaukseni muistaakseni koski lainausta Antti Heikkilan kirjasta (joka oli kopsattu www.karppaus.info  - palstalta), ja lainauksessa sanotaan nain:

"Tavallisesti mitataan FSH ja T4 mutta varsinkin insuliinin ollessa koholla on syytä mitata T3. Insuliini häiritsee T4:n muuttumista T3:ksi maksassa. T3 on kilpirauhasen aktiivimuoto."


Aivan hyva muuten (luulen, etta kyseessa on typo, mutta siita huomauttamisesta ei minusta pitaisi rankaista!), mutta vaikka follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) liittyykin kilpirauhasen toimintaan, siita ei kuitenkaan asian tutkiminen lahde liikkeelle muutakuin lapsettomuustapauksissa.


Tyreotropiini, eli aivolisakkeen tuottama kilpirauhasta stimuloiva hormoni (TSH) on siis se, joka yleisimmin on luupin alla. Ainoastaan n. 5%:ssa kilpirauhasen vajaatoiminnan ollessa kyseessa (tai tarkemmin ottaen: kilpirauhashormonien vajaerityksen ollessa kyseessa), se on koholla.


Nama poisuljetut 5% ovat ns. sentraalista kilpirauhasen vajaatoimintaa, jossa vika ei ole kilpparissa itsessaan, vaan juurikin tuossa TSH:n puutteellisessa erittymisessa. Tama voi johtua mm. aivolisakkeen hyvanlaatuisesta kasvaimesta, l. adenoomasta, joita obduktiossa loytyy joka neljannelta.


Adenoomista aion kirjoitella hiukan lisaa myohemmin, entinen tutkimukseni aihe ja kiinnostus kun se on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!