sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Suoliston hyvinvoinnista

Olen yha enemman ruvennut ajattelemaan, etta mita paremmassa kunnossa suolistosi on, sen paremmin voit itse. Jostain luin, etta terveessa suolistossa majaileen n. 150 eri bakteerikantaa, joiden tasapainoa esim. runsas ja toistuva antibioottien kaytto voi horjuttaa. Mikseipa roskaruoankin syonti.

Tassa on ihan hyva blogi aiheesta:

http://coolinginflammation.blogspot.com/

Ulosteita ei yleensakaan tutkita, ellei ole epailysta esimerkiksi salmonellatartunnasta tai muusta suolistoon kuulumattomasta bakteerista. Kuitenkin eras brittilainen tutkimusryhma oli taannoin tarttunut ajatukseen, ja TV:sta tuli dokumentti heidan jarjestamastaan kokeesta, jossa yksi koeryhma soi roskaruokaa ja toinen puputti raakoja kasviksia. En nyt muista, miten nama ryhmat olivat viela jaettu, ja kuinka kauan koe kesti, mutta kasvisryhmassa havaittiin hyvien suolistobakteerien maaran nousu, varsinkin silloin, kun koehenkilo oli syonyt runsaasti sipuleita. Uskon kylla!

Olen itse huomannut, etta jos lisaan joka aterialla esimerkiksi juuresraasteita (jotka ovat vielapa edullista ja maukasta syotavaa), iho voi huomattavasti paremmin, ja on jopa todella helea! Suosittelen niille, jotka kamppailevat oljyisen, ja herkasti epapuhtauksiin taipuvaisen, kiiltelevan ihon kanssa. Minulla se auttoi todella hyvin. Myos maanpaalla kasvavat kasvikset ovat tietty hyvia. Niista saa myos taydennysta suoliston bakteerikannoille.

Puhutaan paljon myos hyvista kuiduista, mutta hyvin monilla vilja tai jopa tama paljon hehkutettu kauran liukoinen beetaglukaanikin aiheuttaa elimistossa vain tulehdusta, eika suinkaan ehkaise sita. Minun mielestani on parempi ottaa ne kuidut kasviksista. Sokeria kannattaa valttaa, silla se on ravinnearvoltaan taysin nollaluokkaa, ja voi vain provosoida turhaa hiivan kasvua. Tosin "hiivasyndroomaan" en ihan varauksetta usko. Viljoista viela sen verran, etta esim. atooppisen ihon yhtena syyna arvellaan yliherkkyytta viljoille.

Oikeastaan myos pikkulasten kaytos on aika loogista, kun he laittavat suuhunsa mita sattuu. Niinkuin kotipaikkakunnallani kunnanlaakari joskus sanoi: "Antakaa kakaroiden vaan syoda lattiapaskaa, niin immuunipuolustus normaalisti kasvaa". Nainhan se on. Olen huomannut, etta allergisimmat lapset tulevat perheista, jossa liki kaikki desinfioidaan.

Mita tulee suun kautta otettaviin probiootteihin, minulla on hiukan epailysta siita, paljonko niista oikeasti paasee suolistoon saakka, koska mahahapot kuitenkin tappavat niista osan. Ellei sitten tuote ole enterotableteissa tai -kapseleissa, ja vapaudu vasta suolistossa. Kannattaa ehka kayttaa mieluummin prebioottisia ruoka-aineita, kuten inuliinia sisaltavia kasviksia (esim. maa-artisokka ja mustajuuri).

Laktoosi-intoleranssi on eras suolistoon liittyva asia. Tuntuu nykyisin kuin joka toisella tuttavapiirissa olisi kyseinen vaiva. Voi olla, etta se on "muoti-ilmiokin", mutta kummallista on, etta monet henkilot raportoivat vaivan kadonneen, kun kayttoon otetan kasittelematon maito. Myos taysrasvaiset maitotuotteet, kuten turkkilainen jogurtti, ovat osoittautuneet laktoosi-intolerantikoille useinkin sopiviksi. Syyna osaksi myos se, etta maitosokeri on hapattamisen yhteydessa muuttunut maitohapoiksi, eika siis aiheuta enaa ongelmia siina muodossa.

Tassa viela lisaa luettavaa aiheesta:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21389180

http://www.ajcn.org/content/94/1/1.full

Luento:

http://vimeo.com/10507542

Sitten viela suomeksi perusjuttuja:

http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/ravitsemustieteen_perusteet/Rav_ravaineet_energia_0909.pdf

2 kommenttia:

  1. mä olen ihan oikeesti kuullut tosi tarinan missä nainen parani syövästä mustajuuren ja koivun tuhkan avulla ihmettelen miksi siitä ei puhuta enemmän näinä aikoina.

    VastaaPoista
  2. Niin, ja Ann Wigmorehan teki sen elävän ravinnon avulla. Ongelma on kai se, että syöpä on paremminkin rypäs erilaisia sairauksia kuin vaan yksi ainoa sellainen. Yhteistä niillä on vain se, että ne johtuvat "villiintyneistä" soluista.

    Koska nykyään käyväksi hoitosuosituksiksi vaaditaan kliinisesti tutkittuja ja todistetusti tehoavia aineita, on ongelmallista suositella mitään, mikä ei ole prosessia läpikäynyt. Niin kauan kuin esim. mustajuurta ja koivuntuhkaa ei voi patentoida, ei kukaan ole valmis satsaamaan niiiden tutkimiseen.

    Eri asia on tietty jos joku keksisi omaperäisen tavan eristää jostain se aine, joka johonkin syöpään tehoaa. Tällöin esim. menetelmäpatentti voisi tulla kyseeseen.

    Onneksi viime aikoina on ollut näkyvissä pientä taipumista ns. luonnollisempien hoitomenetelmien käyttämiseen (ks. esim. postaukseni faageista), ennenkuin vanha tietämys niistäkin kuolee haltijoittensa myötä.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!