lauantai 8. joulukuuta 2012

Jouluiset marmeladimakeiset

Koissu viettää laatuaikaa isäntänsä kanssa ja kunto ilmeisestikin plaanaa edelleen, kun ei ole mitään kuulunut. Hyvä jos diureetti hiukan alkaa helpottaa neidin oloa.

Ajattelin vaihteeksi laittaa tänne jouluisen reseptin, eli marmeladimakeisiakin voi tehdä itse. Muksuna teimme niitä diabeetikko-isällemme, joka ei raukka saanut koskea ihaniin Vihreisin Kuuliin.

Nämä onnistuvat myös makeutusaineesta, mutta silloin sokerointia varten on syytä varata erytritolia, sillä se näyttää eniten tavalliselta kidesokerilta, eikä sula niin helposti. Makeiset voi tietty kastaa myös tummaan suklaaseen.

Marmeladimakeiset

7 dl vettä
20 g agar-agaria (hiutaleina liukenee nopeasti, tätä saa elintarvike- ja luontaistuoteliikkkeistä)
7 dl sokeria
1 1/2 dl kiinteää omenasosetta
1 - 1 1/2 tl sitruunahappoa (apteekista ainakin saa), viinihappokin käy
2 tl hedelmäesanssia
hiukan karamelliväriä (ole varovainen ettei tätä tule liikaa, annostele suurinpiirtein tulitikun puupäällä)

Väriä saa myös luonnollisesti granaattiomenamehusta, jota myydään monien markettien venäläisten tuotteiden hyllyissä.

Jos käytät suikaleina ostettua agaria, liota niitä vedessä vuorokauden.

Mittaa vesi/mehu kattilaan, lisää agarhiutaleet ja keitä niin, että hiutaleet liukenevat ja seos on sileää. Lisää sokeri ja keitä n. 40 min, kunnes seos muodostaa lankamaisen vuon lusikasta tiputtaessa (tätä ei tule yleensä makeutusaineen kanssa).

Ota seos hellalta ja lisää muut aineet (maistele, ettei mitään tule liikaa; esanssin kanssa saa myös olla varovainen).

Kaada seos leivinpaperin päälle laakealle tarjottimelle (kulmat voit muotoilla ja kiinittää nuppineuloilla laatikkomaisiksi, niin seos ei valu alustalta pois.

Anna kuivua pari vuorokautta ilmavassa paikassa (varo jäätymistä). Leikkaa sopiviksi paloiksi, sokeroi ja tarjoa.

Kuivista kakunmuruistakin saa pieniä leivoksia tai kakkutikkareita kun murumassaan sekoittaa hiukan sulaa voita, rommitilkan ja hillottuja kirsikoita hienonnettuna. Koko komeus kastetaan suklaaseen ja siinä se. Kuvan leivos on Naantalin Aurinkoisen rommikirsikkapallo, koska kipsi kädessä en voi itse leipoa mitään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!